Hyppää sisältöön

Suomalaiset kauppapuutarhat haluavat aloittaa lääkekannabiksen kasvatuksen

Suomessa kehitetään jo älytekniikkaa, jolla lääketarkoitukseen käytettävää kannabista kasvatetaan Euroopassa.

Lääkekannabiksen kasvatusta Kanadassa.
Lääkekannabiksen kasvatusta Kanadassa. Kuva: Warren Toda / EPA
Jari Tanskanen

Luumäkeläisen Ansari-Yhtymän kasvihuoneessa led-valojen alla kahdessa kerroksessa kasvavat kesäkukat ovat pian valmiita kesän puutarhasesonkiin. Osa begonioista ja muista kesäkasveista vaihtuisi kannabikseen, jos viljely sallittaisiin lääkinnälliseen käyttöön.

– Satoa valmistuisi kolmesta neljään kiertoa vuodessa, ympäri vuoden, sanoo myyntipäällikkö Pia Taari-Kohonen Ansari-Yhtymä Oy:stä.

Pia Taari-Kohonen Ansari-Yhtymä Luumäki
Luumäkeläisen Ansarin kasvihuoneessa kasvavat parhaillaan kesäkasvit, sanoo myyntipäällikkö Pia Taari-Kohonen Ansari-Yhtymä Oy:stä Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Osa kauppapuutarhoista haluaisi laillistaa lääkinnälliseen käyttöön tarkoitetun kannabiksen kasvattamisen, sillä yhä useampi maa Euroopan unionissa on alkanut hyväksyä lääkekannabiksen käytön ja kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Myös Yhdysvalloissa lukuisat osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen lääkekäytön.

Suomessa kannabista käyttää lääketarkoitukseen pari sataa ihmistä erityisluvalla muun muassa voimakkaiden kiputilojen hoitoon. Toistaiseksi myyntilupa on myönnetty MS-taudin hoitoon käytettävälle Sativex -valmisteelle. Yhden potilaan kuukauden lääkkeet maksavat helposti useita satoja euroja.

– Kyseessä on kymmenien miljardien eurojen arvoisesta viljelystä maailmalla vuosittain, ja toki haluaisimme selvittää, voisiko siitä tulla suomalainen vientituote, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Euroopan Parlamentti vaati hiljattain tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta. Samalla mepit vaativat selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää ja koko EU:n laajuisia tutkimuksia ja sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä.

Tällä hetkellä mailla on erilaisia määräyksiä siitä, mitkä tuotteet ovat sallittuja ja miten niitä saa käyttää. Myöskään tutkimusnäyttöä kannabiksen mahdollisista sivuvaikutuksista tai hyödyistä ei ole vielä tarpeeksi.

– Näyttöä on oltava, että kannabis tehoaa lääkkeenä, kuten muutkin lääkkeet, muistuttaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Liisa Näveri.

kannabisviljelmä Kanadassa
Laillinen kannabisviljelmä Kanadassa. Kuva: Warren Toda / Epa

Tanskassa korjattu ensimmäinen sato

Valtaosa lääkekannabiksesta tulee tällä hetkellä Euroopan unionin alueelle Kanadasta, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, sillä Tanskassa moni tomaatinviljelijä vaihtoi viime kesänä hedelmät kannabiksen viljelyyn.

Tanska salli viime vuonna kannabiksen viljelyn lääketarkoitukseen ja luvan sai parikymmentä viljelijää.

Kannabis kukinto
Kannabiskasvin kukinto. Kuva: Jon Santa Cruz / AOP

Tanskan Odensesta lääketukuille lähtevä lääkekannabis riittää tyydyttämään koko Pohjoismaiden kysynnän.

– Jos Euroopan unionissa viljelijät jossain maassa saavat itse valita viljelykasvinsa, me haluamme, että myös täällä on valinnanvapaus yrittäjillä, sanoo toiminnanjohtajaJyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Toistaiseksi Suomessa ei kuitenkaan suunnitella kannabiksen viljelyn kieltävän lain muuttamista.

Suomalaista älytekniikkaa kannabiksen viljelyyn

Lääkekannabiksen viljely vaatii tasaiset olosuhteet, ja suomalainen kasvihuoneiden älytekniikka on osoittautumassa hyväksi vientituotteeksi.

Esimerkiksi Lapinjärvellä sijaitsevalla Robben Pikku Puutarhalla vesiviilennettyjen LED-valojen ja viljelytietojen analysoinnin avulla kasvuolosuhteet voidaan optimoida niin, että sadosta saadaan hyvä.

kerrosviljely kasvihuone led-valaistus
Yrttejä kerrosviljellään led-valojen avulla kasvihuoneessa. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Kasvihuoneiden lisäksi lääkekannabiksen viljelyyn tarvitaan ympäri vuorokauden vartioidut tilat. Tähän on varauduttu myös Ansari-Yhtymän kasvihuoneilla Luumäellä.

– Kasvatus tapahtuisi kasvihuoneissa suljetulla alueella, jonne on pääsy vain niillä henkilöillä, jotka siellä työskentelevät. Teknisesti tällainen tila olisi helppo järjestää, sanoo myyntipäällikkö Pia Taari-Kohonen Ansari-Yhtymä Oy:stä.

Katso Akuutti Yle Areenassa: Hyvä/paha lääkekannabis (23.10.2017)

Suosittelemme sinulle