Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Valmentaja muistutti Pärmäkosken kitkerän mitalitappion jälkeen, että taso on laajentunut: " Kristan vauhti ei ole hidastunut"

Päävalmentaja Matti Haavisto totesi puolitosissaan tietävänsä, miten Krista Pärmäkoski olisi saanut 1,4 sekuntia nopeamman ajan 10 kilometrin perinteisen kisasta.

Matti Haavisto.
Matti Haavisto. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

SEEFELD. 1,4 sekuntia. Se oli niin pienestä kiinni, että Krista Pärmäkoski olisi saavuttanut Seefeldissä MM-pronssia päämatkallaan 10 kilometrin perinteisen kisassa ja Suomi olisi avannut mitalitilinsä. Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja ja Suomen päävalmentaja Matti Haavisto myönsi, että tulos harmitti, mutta ei se saanut häntä kuitenkaan lyömään sauvoja poikki.

– Se olisi nolo homma, jos se sauva ei menisi ensimmäisellä lyönnillä poikki, Haavisto naurahti kisan jälkeen toimittajille.

Haavisto oli varma, että Pärmäkosken loppuvauhti riittäisi mitalille, sillä hän kiri hyvin maalia kohti.

– Alussa olisi voinut hiihtää kovempaa, Haavisto heitti puolitosissaan.

Palkintosijat ovat kiertäneet Pärmäkoskea tänä talvena enemmänkin, mutta Haaviston mielestä hänen suojattinsa vauhti ei kuitenkaan ole hidastunut viime kaudesta. Kilpailujen sykeseurantakin on kertonut, että Pärmäkoski on pystynyt pääsemään samoille tasoille kuin aikaisemminkin.

Haaviston mukaan syy on pikemminkin kiristyneestä kilpailusta. Esimerkiksi Ruotsilta kärkitaistoon on tullut mukaan Ebba Andersson ja Frida Karlsson, Venäjältä Natalia Neprjajeva ja Julia Belorukova. Marit Björgen on jättänyt kilpaladut, mutta Therese Johaug on tullut takaisin.

– Kilpailu on koventunut. En usko, että Kristan absoluuttinen vauhti olisi hidastunut viime talvesta. Siellä on 7-10 hiihtäjää, jotka pystyvät taistelemaan mitaleista, Haavisto sanoi.

– Tänään se oli Kristalta kauden parasta hiihtoa oli. Välineet pelasivat ja hän pystyi jättämään kaiken ladulle, mutta tulos oli tämä. Muut olivat parempia.

Ennen kisaa oli paljon puhetta olosuhteista ja siitä, miten suksivalinnalla ja voitelulla on paljon merkitystä päivän kisassa. Haaviston mukaan isojen maiden välillä ei kuitenkaan ollut suuria eroja eikä mitalia menetetty ainakaan välineiden takia.

Suomen hiihtojoukkueella on ollut paljon epäonneakin Seefeldin MM-kisoissa. Pariviestin kaatumisen ja kahden nelossijan jälkeen Haavisto toivookin kelkan kääntyvän.

– Toivottavasti loppukisoista nämä pienet asiat kääntyvät Suomelle, hän sanoi.

Lue myös:

Jauhojärvi vakuuttui Pärmäkosken menosta, vaikka palkinto jäikin saamatta: “Krista on palannut sille tasolle, millä pystyy taistelemaan mitaleista”

Krista Pärmäkosken vanhemmat jännittivät pronssitaistelua niin, että ääni oli lähteä – "Ehkä täytyy käydä harjoituslenkillä vielä uudemman kerran"

Krista Pärmäkoski pyöritteli päätään karvaasta neljännestä sijasta – yllättyi Ruotsin superlupauksen vauhdista: ”Mietin, että olen tullut aika kovaa"

Ruotsin hiihtovaltikka vaihtuu, nuori hiihtosensaatio yllätti MM-debyytissään hopeamitalillaan: "Olen vielä shokissa"

Elä uudelleen dramaattiset loppuratkaisut – Krista Pärmäkoski jäi pronssista vain 1,4 sekuntia

Suosittelemme