Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Se oli niin pienestä kiinni! Pärmäkosken 1,4 sekunnin tappio on vain kaksi sauvan työntöä

Krista Pärmäkoski hävisi mitalikamppailun varsin niukasti. Yle Urheilun asiantuntijat selvittävät, mitä 1,4 sekunnin tappio 10 kilometrin matkalla tarkoittaa.

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

SEEFELD. Krista Pärmäkosken niukka tappio pronssimitalitaistossa oli 1,4 sekuntia. Mutta mitä on 1,4 sekuntia, jos matkana on 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla?

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila, Sami Jauhojärvi ja Jussi Piirainen kertovat, mitä ero on konkreettisesti.

– Se on kaksi sauvantyöntöä, Jauhojärvi sanoi.

– Ehkä jopa vajaat kaksi työntösykliä, Lassila arvioi.

– Matkaksi mitattuna se on lähelle 10 metriä, jos se hiihdetään kovassa vauhdissa maalisuoralla, Piirainen täydensi.

Lassilan mielestä Pärmäkosken tappiossa konkretisoituu hyvin se, miten pienistä eroista mitalien saaminen loppujen lopuksi on kiinni. Sen takia hän ei mielellään moista tappiota jossitelekaan.

– On se ero minuutti tai tuo 1,4 sekuntia, niin se on otettavissa kiinni missä tahansa maastonkohdassa, Lassila sanoi.

Piirainen muistutti, että esimerkiksi suksien voitelussa voidaan saada herkästi sekuntien eroja muihin, mutta 10 kilometrin kisassa Suomen huolto onnistui hyvin, joten siitä ei ainakaan eroa tullut.

– Yhdessä ylämäessä voi hiihtää sekunnin muita kovempaa, mutta se voi kostautua heti seuraavassa maastokohdassa, Piirainen sanoi.

Kun päävalmentaja ja Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto totesi kisan jälkeen puolitosissaan, että Pärmäkoski olisi voinut hiihtää alun kovempaa, ei se ollut täysin tuulesta temmattu.

Sektoriajoissa Pärmäkoski oli Ingvild Flugstad Östbergiä 1,2 kilometrin kohdalla 7,3 sekuntia perässä, vaikka oli lähtenyt lujaa matkaan. 500 metriä myöhemmin ero oli kasvanut jo 12,9 sekuntiin.

– Siinä on ollut huono pätkä, jonka aikana on ollut nousun loppu, lasku sekä loivaa nousua. Hänen vauhtikapasiteettinsa ei vain riittänyt, Jauhojärvi sanoi.

Toinen tiukka pätkä Pärmäkoskelle oli 5 kilometristä 6,2 kilometriin, jossa ero kasvoi 13,7 sekunnista 15,3 sekuntiin. Sen jälkeen Pärmäkosen veto alkoi toimia ja hän hiihti 6,7 kilometristä maaliin jopa 5 sekuntia voittaja Therese Johaugia nopeammin.

– Samalla tavalla hänellä lähti Otepäässä kulkemaan vasta lopussa. Kristan kannattaisi miettiä valmentajan kanssa, pitäisikö “kone” lämmittää vielä kuumemmaksi ennen starttia, Jauhojärvi sanoi.

– Mutta aika otetaan lähdöstä maaliin, eikä vasta viimeiseltä väliaikapisteeltä.

Lue myös:

Valmentaja muistutti Pärmäkosken kitkerän mitalitappion jälkeen, että taso on laajentunut: " Kristan vauhti ei ole hidastunut"

Therese Johaug haastettiin kovaan MM-kultakamppailuun – ruotsalaiskopion vauhti vakuutti Norjan supertähden: "Se oli todella siistiä!"

Sairastellut Kerttu Niskanen kiersi kysymyksen toipumisestaan – keli pakotti Matintalon jopa tekniikan muuttamiseen

Jauhojärvi vakuuttui Pärmäkosken menosta, vaikka palkinto jäikin saamatta: “Krista on palannut sille tasolle, millä pystyy taistelemaan mitaleista”

Krista Pärmäkosken vanhemmat jännittivät pronssitaistelua niin, että ääni oli lähteä – "Ehkä täytyy käydä harjoituslenkillä vielä uudemman kerran"

Ruotsin hiihtovaltikka vaihtuu, nuori hiihtosensaatio yllätti MM-debyytissään hopeamitalillaan: "Olen vielä shokissa"

Krista Pärmäkoski pyöritteli päätään karvaasta neljännestä sijasta – yllättyi Ruotsin superlupauksen vauhdista: ”Mietin, että olen tullut aika kovaa"

Elä uudelleen dramaattiset loppuratkaisut – Krista Pärmäkoski jäi pronssista vain 1,4 sekuntia

Suosittelemme sinulle