Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pakistan on sulkenut ilmatilansa ja tehnyt ilmaiskuja Intiaan – kaksi Intian hävittäjää pudotettu

Intian ja Pakistanin välillä on alkanut koston kierre. Pakistan on alkanut liennyttää konfliktia.

Ihmiset osoittivat mieltään Intian ilmaiskuja vastaan Peshawarissa, Pakistanissa 26. helmikuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Intian ilmaiskuja vastaan Peshawarissa, Pakistanissa 26. helmikuuta. Kuva: EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pakistan on tehnyt ilmaiskuja Intian hallitsemalle alueelle kiistellyllä Kashmirin alueella.

Pakistanin mukaan iskut olivat vastaus Intian eilen tiistaina tekemälle ilmaiskulle Pakistanin alueelle. Pakistanin mukaan sen koneiden tekemät hyökkäykset suunnattiin kohteisiin, joissa ei ole vaaraa, että sivulliset joutuisivat kohteiksi.

Kartta, jossa on Pakistan, Intia ja kiistanalainen Kashmirin alue
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pakistanin asevoimat sanoo myös pudottaneensa kaksi intialaista hävittäjää ja vanginneensa yhden lentäjän. Pakistanin mukaan intialaiskoneet olivat ylittäneet Kashmirissa maiden välisen hallintorajan.

Intia myöntää yhden koneen menetyksen

Intian mukaan sen ilmavoimat ovat karkottaneet hyökkäystä tehneet kolme pakistanilaiskonetta.

Intialainen ANI-uutistoimisto kertoo, että sen asevoimat ovat pudottaneet yhden pakistanilaisen F-16-hävittäjän Kashmirin yllä.

Intian viranomaiset ovat myöntäneet, että myös yksi sen oma MiG-21-hävittäjä on pudonnut maahan Kashmirin alueella. Kone oli ollut mukana ilmataistelussa pakistanilaiskoneiden kanssa, sanoo Intian ulkoministeriö.

Kashmirissa on päivän aikana pudonnut myös intialainen Mi-17-sotilashelikopteri. Intian viranomaisten mukaan turma ei liittynyt käynnissä olevaan konfliktiin.

Eilen Intian hävittäjät tekivät ilmaiskun Pakistanin vuoristoalueelle. Iskun kohteena kerrotaan olleen islamistisen Jaish-e-Mohammed-terroristijärjestön koulutusleiri. Järjestöä syytetään helmikuun alkupuolella tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli kymmeniä Intian sotilaita.

Intian ilmavoimat pommitti Pakistania

Intian ilmahyökkäyksen jälkeen Pakistanin tykistö on tulittanut kohteita Intian hallitsemassa osassa Kashmiria. Intian armeija on vastannut tuleen.

Pakistanin ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei sillä ole halua laajentaa konfliktia, mutta se haluaa painottaa maan oikeuksia ja kykyä puolustaa itseään.

Pakistanin ilmatila suljettu

Intiassa Kashmirin suurimman kaupungin Srinagarin lentokenttä, samoin kuin monta muuta pienempää lentokenttää suljettiin muutamiksi tunneiksi konfliktin takia. Kentät on iltapäivällä avattu jälleen kertoo Hindustan Times -lehti.

Pakistan puolestaan ilmoittaa sulkeneensa ilmatilansa kokonaan kaupallisilta lennoilta. Asiasta ilmoitti Pakistanin siviili-ilmailuviranomainen vähän ennen kello yhtätoista Suomen aikaa.

Pakistanin pääministeri liennyttää

Pakistanin pääministeri Imran Khan on pyrkinyt liennyttämään Intian kanssa puhjennutta konfliktia.

Khan on todennut, ettei Pakistan ole halunnut aiheuttaa kuolonuhreja tai materiaalista vahinkoa. Maa on vain halunnut osoittaa, että sillä on sotilaallista kykyä toimia.

Khanin mukaan maiden on oltava järkeviä ja vältettävä väärinkäsityksiä. Khan sanoo maansa olevan myös valmis yhteistyöhön, jotta Intiaan tehty terrori-isku tutkitaan.

Lue lisää:

Hindustan Times: Pakistani jets violate Indian air space in Jammu and Kashmir’s Nowshera, one shot down

The Dawn: PAF shoots down two Indian aircraft inside PAkistani airspace; one pilot arrested

Suosittelemme