Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tavoitteena halvemmat autot, lisää poliiseja ja sata hävittäjää – Tällainen puolue on Sampo Terhon siniset, joka taistelee olemassaolostaan

Sampo Terho on Ylen puheenjohtajatentissä TV1:ssä ja Areenassa tänään maanantaina kello 21.00.

puolueanalyysi, 09-sin-lahtokuva.gif
Ari Hakahuhta,
Eetu Pietarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Timo Soini irrottaa perussuomalaisten pinssin puvuntakkinsa rintapielestä ja laskee sen pöydälle Hotelli Vaakunan kabinetissa Helsingin keskustassa.

Alkaa pitkä marssi kohti eduskuntaa ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokousta. On kesäkuu vuonna 2017.

Kaikki perussuomalaisten viisi ministeriä ja viisitoista muuta puolueen kansanedustajaa eroavat perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perustavat omansa, Uuden vaihtoehdon. Myöhemmin he perustavat uuden puolueen, nykyisen siniset.

Edellisenä viikonloppuna Jussi Halla-aho on valittu perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisissa vallan ovat ottaneet he, jotka äänestivät jo vuoden 2011 eduskuntavaalien ison jytkyn: nykyisen kaltaisen maahanmuuton vastustajat.

Nykyisten sinisten kansanedustajien avulla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus säilyttää kansanedustajien enemmistön eduskunnassa. Perussuomalaisista eronneet ministerit säilyttävät salkkunsa.

Keskusta ja kokoomus passittavat halla-aholaiset perussuomalaiset oppositioon.

Puolueanalyysi, grafiikka, 09-SIN-demografia.png

Timo Soini: Tähti jättää näyttämön, ei ehdolle eduskuntavaaleihin

Sinisten vaalivalmistelut kokivat takaiskun ehdokasasettelun loppusuoralla. Timo Soini ilmoitti, ettei lähde ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Soini panttaa yhä tietoa toukokuun eurovaaleihin osallistumisesta.

Soinin manttelinperijän, sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon pitää nyt pärjätä omillaan.

Timo Soini nosti perussuomalaiset yhden kansanedustajan puolueesta liki neljänkymmenen edustajan suureksi puolueeksi. Nyt Terho yrittää säilyttää siniset eduskunnassa edes jokusen edustajan voimin.

Samaan aikaan sinisten kärkiehdokkaaksi Uudellamaalla uumoiltu Jussi Niinistö flirttailee tiedotusvälineiden kanssa ajatuksella omasta paluustaan perussuomalaisiin tai sinisten ja perussuomalaisten yhdistymisestä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo yrittää parhaansa mukaan viljellä puheessaan Timo Soinin vertaisia sutkauksia. Espoolainen Elo pyrkii Suomen maaseudun puolueen, Veikko Vennamon, Timo Soinin ja unohdetun kansan perijäksi kolmannessa polvessa.

Sinisen tulevaisuuden Sampo Terho on maanantai-iltana haastateltavana Ylen puheenjohtajatentissä. Voit katsoa tentin suorana Yle Areenassa tai TV1:ssä kello 21.00.

Puolueanalyysi, grafiikka, 09-SIN-vaalikone1.png

Populismi: Perinteet, poliisi, puolustusvoimat ja autot

Sinisten populismi rakentuu poliisin, armeijan ja autoilun ympärille. Puolue pitää perinteisiä perhearvoja kunniassa.

Puolue poistaisi uusista autoista maksettavan autoveron, jotta autokanta uusiutuisi ja liikenteen päästöt vähenisivät. Uuden auton ostajaa muistettaisiin myös vanhan auton romutuspalkkiolla.

Siniset vaatii Suomeen tuhatta uutta poliisia ja lisää työntekijöitä myös hätäkeskuksiin, pelastustoimeen ja rajavartiostoon.

Armeijan pitäisi saada lisää rahaa: ilmavoimille ei riitä 64 uutta hävittäjää, vaan niitä olisi saatava 100. Siniset haluaa Suomen myös irtautuvan maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Kansanturvallisuus – tällä termillä siniset politiikkaansa kutsuvat. Vaalilause on "siniset turvaa".

Siniset on populismissaan yrittänyt tavoitella ihmisiä, jotka ovat kaivanneet perinteistä Suomea ja kokeneet, että valtapuolueet ovat hylänneet heidät.

Maahanmuutto: Siniset kaipaa kiristyksiä, "realismia ilman rasismia"

Siniset haluaa kiristää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa, mutta tavoite ei ole aatteen kärjessä.

Puolue ei pysty kilpailemaan perussuomalaisten vielä tiukemman linjan kanssa nykyiseen maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvien äänistä. Puolueen maahanmuuttopoliittinen iskulause on "realismia ilman rasismia".

Uudistusmielinen konservatiivipuolue on sinisten kuvaus itsestään.

Käsitteen sisäisen ristiriidan puheenjohtaja Sampo Terho on selittänyt niin, että puolue haluaa säilyttää perinteiset arvot, mutta uudistaa politiikan rakenteet ja tekemisen tavat.

Puolueanalyysi, grafiikka, 09-SIN-vaalikone2.png

Työ ja perhe: Verotusta kevennettävä, kotihoidontukea korotettava

Siniset mainostaa olevansa verokapinassa. Kokoomuksen tavoin puolue keventäisi työn verotusta, mutta vain pieni- ja keskituloisilta, ei kaikilta.

Tuloveroalen puolue rahoittaisi muun muassa haitta- ja kulutusveroilla. Muoville tulisi haittavero.

Siniset haluaisi laajentaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille, ei pelkästään työttömyyskassojen jäsenille.

Suurin osa työttömyyskassoista on yhteydessä ammattiliittoihin, mutta kassaan kuuluminen ei edellytä ammattiliiton jäsenyyttä. Työttömyyskassa on kuitenkin monelle merkittävä peruste ammattiliittoon kuulumiselle.

Ammattiliitoissa on epäilty sinisiä yrityksestä rapauttaa työntekijöiden järjestäytymishalukkuutta.

Siniset ehdottaa sosiaaliturvaksi käänteistä tuloveroa. Eli sosiaaliturva vähenisi, kun palkkatulot lisääntyisivät. Lisäpalkasta jäisi aina enemmän käteen kuin sosiaaliturvasta.

Puolue korottaisi kotihoidontukea ja antaisi perheiden itse päättää perhevapaiden jakamisesta isän ja äidin kesken.

Sote: Sinisten tuki valinnanvapaudelle rapautui loppumetreillä

Siniset ei ole erottunut eikä päässyt julkisuudessa esiin päättyvän vaalikauden suurissa asioissa, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa sotessa tai ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Hallituksessa siniset oli sivustaseuraaja, kun keskusta ja kokoomus kiistelivät sote-mallista.

Puolue tuki hallituksen mallia, joka muodostui kahdeksastatoista maakunnasta sekä terveydenhuollon peruspalveluissa potilaan valinnanvapaudesta, julkisista ja yksityisistä sote-keskuksista.

Ennen vuoden 2015 vaaleja silloisten perussuomalaisten vaaliohjelmassa korostettiin vahvaa julkista sektoria, jota yksityiset toimijat ja järjestöt täydentävät. Perussuomalaiset oli huolissaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintamahdollisuuksista suurten kansainvälisten yritysten puristuksessa.

Sinisten tuki soten valinnanvapausmallille alkoi murentua sote-sodan loppumetreillä jo ennen hallituksen eroa.

Eduskunnan aiempi puhemies Maria Lohela loikkasi Liike Nytin riveihin ja ilmoitti vastustavansa hallituksen sote-mallia.

Vesa-Matti Saarakkala ilmoitti, ettei voi äänestää soten valinnanvapausmallin puolesta. Samaa pohtivat myös Pentti Oinonen ja Martti Mölsä.

Puolueanalyysi grafiikat, 09-SIN-kannatus.png

Puoluehajaannus: Kannatus romahti, Terho hävisi johtajakisan

Timo Soinin ja perussuomalaisten kannatus romahti vuoden 2015 vaalien jälkeen. Hallitusvastuussa vastakkainasettelu vanhojen puolueiden kanssa ei enää onnistunut.

Aiemmat EU-arvostelijat joutuivat hyväksymään Kreikan tukipaketin. Vaalivuotena 2015 Suomeen tuli ennätysmäärä, yli kolmekymmentätuhatta turvapaikanhakijaa. Hallituksen paimentama kilpailukykysopimus leikkasi kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahoja.

Vanha valta jäi perussuomalaisissa ahtaaseen rakoon ilman johtopaikkoja Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017. Luopuvan puheenjohtajan Timo Soinin suosikki Sampo Terho hävisi puheenjohtajakisan Jussi Halla-aholle.

Maltilliset populistit äänestettiin sivuraiteelle perussuomalaisissa, pois äärikansallismielisten tieltä.

Soinilaiset erosivat ja perustivat nykyisen Sinisen tulevaisuuden.

Sinisten kannatus jäi puolueen perustamisesta alkaen noin pariin prosenttiin.

Uusi puolue onnistui säilyttämään asemansa hallituksessa ja perussuomalaisista loikanneiden ministeripaikat. Mutta: siniset on kerännyt kyselyissä vain rippeet siitä 17,7 prosentin kannatuksesta, jonka perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa 2015.

Puolueanalyysi grafiikat, 09-SIN-kartta-2015.png

Kannattajat: Miehet ja yrittäjät suosivat sinisiä

Sinisten kannattajista kahdeksan kymmenestä on miehiä.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän puoluekannatuskyselyn taustatietojen perusteella kaksi viikkoa ennen vaaleja mieskannattajien osuus sinisillä on lisääntynyt. Sinisten ja perussuomalaisten kannattajista on selvästi suurempi osuus miehiä kuin muilla useamman kansanedustajan puolueilla.

Puolueen kannattajista yrittäjien osuus on suurempi kuin koko Suomen väestössä.

Sinisten kohtalonkysymys vaaleissa on, saako puolue kansanedustajia.

Hallituksen ennenaikaisella erolla tuskin on sinisten vaalikannatukseen suurta merkitystä.

Valtakunnallisesti puolueen tilanne vaikuttaa Ylen kannatuskyselyssä huonolta. Kuitenkin esimerkiksi Uudenmaan vaalipiirissä Jussi Niinistön ja Sampo Terhon johdolla puolueella on mahdollisuuksia edustajapaikkoihin.

Palataan vielä kesäkuuhun 2017, sinisten syntyyn ja Timo Soinin pinssiin.

Sampo Terho poimi pöydältä Timo Soinin puvustaan irrottaman perussuomalaisten pinssin ja otti sen talteen. Rintamerkki oli esillä Kansallismuseossa seuraavana itsenäisyyspäivänä avautuneessa Suomen tarina -näyttelyssä.

Terho lahjoitti Soinin PS-rintamerkin Kansallismuseon kokoelmiin.

Vaalit näyttävät, joutaako siniset puolueenakin pinssin seuraksi museoon.

Jutusta voi keskustella maanantaina 1.4.2019 klo 22.00 saakka.

LUE LISÄÄ:

Erilainen pääministeritentti: Sampo Terho nauroi mutta järkyttyi, kun hänen lapsensa väitti isänsä muuttuneen punaiseksi – video

Etsi ehdokkaasi Ylen vaalikoneessa!

Lue, katso ja kuuntele Ylen parhaat vaalijutut

Lue täältä kaikki Ylen puolueanalyysit

Omistatko bensasyöpön auton? Ylen ilmastokysely puolueille paljastaa, että se voi tulla vieläkin kalliimmaksi

Ylen kysely turvallisuuspolitiikasta: SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset valmiita vähentämään hävittäjien määrää

Ylen tukikysely paljastaa kaksi jyrkkää jakolinjaa puolueissa: Sosiaaliturvan vastikkeellisuus ja perustulo

Yle selvitti puolueiden maahanmuuttonäkemykset: Suurin osa lisäisi paperittomien palveluita – vain kaksi puoluetta kieltäisi naisilta burkat

Suosittelemme sinulle