Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

ARD: Dopingratsioita Seefeldin MM-kisoissa — viisi urheilijaa on otettu kiinni, myös Niskasen ja Hakolan edelle sijoittuneet itävaltalaiset sprintterit

Itävallan erikoispoliisi on tehnyt dopingratsian Seefeldissä Itävallan joukkueen tiloihin. Saksalaisen TV-kanava ARD:n tutkivan toimittajan Hajo Seppeltin mukaan kohteena on ollut useita joukkueita.

Dopingnäytteen analysointia.
Kuva: Gettyimages
Roope Visuri,
Noora Takamäki,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itävallan erikoispoliisi on tehnyt dopingratsian Seefeldissä, kertoo saksalainen tv-kanava ARD. Samanaikaisia ratsioita on tehty Seefeldin lisäksi Saksassa Erfurtin kaupungissa. Myös Saksan poliisi on mukana operaatiossa. Tiedot perustuvat saksalaisen TV-kanava ARD:n tutkivan toimittajan Hajo Seppeltin tietoihin.

Hänen mukaansa epäilyt kohdistuvat Itävallan, Viron ja Kazakstanin urheilijoihin. Itävaltalaislehti Kronen Zeitungin mukaan kaksi itävaltalaissprintteriä Dominik Baldauf ja Max Hauke on otettu kiinni. Kaksikko jäi kesken veritankkauksen kiinni Itävallan joukkueen hotellilta. He sijoittuivat Suomen Ristomatti Hakolan ja Iivo Niskasen edelle kuudenneksi miesten parisprintissä sunnuntaina.

Seppeltin tietojen mukaan yhteensä seitsemän ihmistä on otettu kiinni ratsioissa. Heistä viisi on urheilijoita. Itävaltalaislehti Kurier puolestaan kertoo, että yhteensä yhdeksän ihmistä on otettu kiinni. Mutta urheilijoiden määrä on sama. Kiinniotettuina ovat itävaltalaiskaksikon lisäksi kaksi virolaista ja yksi kazakstanilainen hiihtäjä.

Virolaisista Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu eivät lähteneet päivän 15 kilometrin perinteisen kisaan Seefeldissä. Viron valmentaja ei osannut sanoa, liitttyykö poisjäänti dopingratsiaan. Valmentaja oli vain saanut Postmees-lehden mukaan tiedon Tammjärveltä, että kaksikko ei starttaa kisaan.

Kazakstanilainen huippuhiihtäjä Aleksei Poltoranin ei myöskään startannut 15 kilometrille. Vielä ei ole tiedossa, onko poisjäännin syynä dopingratsia.

Süddeutsche Zeituningin mukaan kotietsintöjä on tehty 16 kohteeseen.

Tutkinnan kohteena on ARD:n mukaan erityisesti entinen Gerolsteiner-polkupyörätallin lääkäri Mark Schmidt.

Hänestä on tehty dopingpaljastuksia jo useita vuosia sitten liittyen veridopingiin. Saksan hiihtoliitto kertoo, ettei asialla ole mitään vaikutusta sen joukkueen toimintaan, kertoo Kronen Zeitung.

Seppeltin mukaan Erfurtissa Riethin kaupunginosassa tehty ratsia kohdistui juuri Schmidtiin, jolla oli siellä urheilulääkärin vastaanotto. Toiminnan epäillään jatkuneen kauan. Lääkärillä on ollut yhteyksiä pyöräilyn lisäksi pohjoismaisiin hiihtolajeihin.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kertoo Yle Urheilulle, ettei Suomen joukkueen hotellille ole tehty ratsiaa.

Ruotsin lehdistöpäälliikkö Katarina Medveczky sanoo, että Ruotsin joukkueessa ei ole havaittu dopingratsiaa.

VG:n mukaan myös Norjan joukkueenjohtaja Espen Brejvig kertoo, että kukaan Norjan joukkueesta ei ole kuullut ratsiasta.

Iltapäivällä Saksan ja Itävallan viranomaiset tiedottivat tutkinnasta.

Viranomaiset MM-Seefeldin dopingratsiasta: Taustalla kuukausien operaatio – kazakstanilainen arvokisamitalisti ei startannut päivän kisaan

Päivitetty kello 18.38. Korjattu, että urheilijoita ei ole pidätetty. Oikea termi on kiinniotettu.

Lue myös:

Eposta kärynnyt pyöräilijä: Joukkueen lääkäri valvoi toimintaa

Tätä miestä Venäjä ei halunnut päästää MM-kisoihin – Yle tapasi saksalaistoimittajan, joka paljasti Venäjän dopingin laajuuden

Suosittelemme sinulle