Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tämän tiedämme nyt MM-Seefeldin dopingskandaalista – Poliisi väijyi epäiltyjä ympäri vuorokauden ja itävaltalaishiihtäjä otettiin kiinni itse teossa

Itävaltalaisviranomaiset ovat avanneet dopingtutkinnan laajuutta Seefeldin MM-kisoissa. Rikollisryhmän epäillään pyörittäneen kansainvälistä dopingverkostoa ainakin viisi vuotta.

Dieter Csefan ja  Hansjörg Mayr
Dieter Csefan ja Hansjörg Mayr Kuva: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Itävallan viranomaiset ovat avanneet tutkintaa keskiviikkona julki tulleen dopingratsian takana hiihdon MM-kisoissa Seefeldissä. Tiedotustilaisuudessa vahvistettiin, että kaksi itävaltalaista, kaksi virolaista ja yksi kazakstanilainen hiihtäjä on otettu kiinni.

Kiinniotot tehtiin vuorokauden kestäneen valvonnan jälkeen. Kaikki viisi hiihtäjää oli nähty tekemisissä rikollisryhmän kanssa Seefeldin MM-kisoissa ja ennen niitä.

– Tutkinnan aikana tunnistettiin viisi urheilijaa, jotka on otettu tänään kiinni. Yksi urheilijoista otettiin kiinni, kun hänellä oli verensiirtovälineet kädessään, Dieter Csefan Itävallan rikospoliisista sanoi.

Aiemmin itävaltalaismediassa kerrottiin, että kaksi itävaltalaissprintteriä Dominik Baldauf ja Max Hauke ovat pidätetty. Heistä toinen oli Kronen Zeitungin mukaan itse teossa kiinniotettu hiihtäjä. He sijoittuivat juuri Suomen Ristomatti Hakolanja Iivo Niskasen edelle kuudenneksi miesten parisprintissä sunnuntaina. Hauke ei startannut päivän 15 kilometrin perinteisen kisaan Seefeldissä.

Myöskin kazakstanilainen huippuhiihtäjä Aleksei Poltoranin sekä virolaiset Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu on otettu kiinni, kertoo Postimees-lehti. Asian vahvisti lehdelle Viron Hiihtoliiton puheenjohtaja Andreas Laane. He eivät myöskään startanneet keskiviikon kisaan. 31-vuotias Poltoranin on voittanut urallaan 12 henkilökohtaista maailmancupin kisaa. Hän otti kaksi MM-pronssia Val di Fiemmen MM-kisoissa vuonna 2013.

Aleksei Poltoranin
Aleksei Poltoranin Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Viron valmentaja oli Postimees-lehden mukaan saanut yllättäen tiedon Tammjärveltä, että kaksikko ei starttaa kisaan. Heidän sijoituksensa Seefeldin MM-kisoissa ovat olleet hyvin vaatimattomia. Tammjärv oli Seefeldissä 30 kilometrin yhdistelmäkisassa 27:s. Sprintistä tuli 43:s sija. Veerpalu oli yhdistelmämatkalla 57:s.

Itävallan rikospoliisin edustaja Csefan ei sulkenut pois lisää kiinniottoja tapauksessa.

– Tuleva tutkinta näyttää sen, Csefan tyytyi sanomaan tiedotustilaisuudessa.

Häneltä kysyttiin erikseen, liittyykö tapaukseen yhteyksiä Ruotsiin tai Norjaan. Csefanin mukaan toistaiseksi kyse on vain urheilijoista Itävallassa, Virossa ja Kazakstanissa.

Viranomaiset uskovat, että rikollisryhmä on pyörittänyt kansainvälistä dopingverkostoa ainakin viisi vuotta. Csefanin mukaan on mahdollista, että verkostoon liittyy muitakin lajeja kuin hiihto.

– Meillä on paljon todisteita käymättä läpi. Saa nähdä, kuinka monta urheilijaa saamme kiinni, Csefan muotoilee.

Ratsioita tehtiin myös Erfurtin kaupungissa Saksassa. Tukinnassa on tehty kaikkiaan 16 kotietsintää. Kiinniotettuja on yhteensä yhdeksän. Poliisin mukaan keskiviikkona tehtyihin ratsoihin Saksassa ja Itävallassa osallistui 120 henkilöä. Mittavia ratsioita kutsuttiin nimellä Operaatio Suonenisku.

Poliisin mukaan kuukausia kestäneessä tutkinnassa on tutkittu epäiltyä, ammattimaista urheiluhuijausta sekä kiellettyjen aineiden ja metodien käyttöä. Rikollisorganisaation pääpaikka toimi Saksassa. Poliisi löysi Saksasta laittoman dopinglaboratorion. Epäilyjen keskipisteessä on 40-vuotias urheilulääkäri Mark Schmidt ja hänen saksalainen avustajansa. Schmidtistä on tehty dopingpaljastuksia jo useita vuosia sitten liittyen veridopingiin.

Csefanin mukaan itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürrin kertomilla dopingpaljastuksilla on ollut suuri rooli tutkinnassa. Dürrin tammikuussa saksalaisen ARD:n tv-dokumentissa paljastamat asiat ovat olleet viranomaisten mukaan yksi suuri syy kiinniotoille. Dürr kärysi epo-hormonista Sotshin olympialaisissa 2014 ja kertoi dokumentissa yksityiskohtaisesti, miten itse käytti dopingia.

Innsbruckin syyttäjänviraston lehdistöpäällikön Hansjörg Mayrin mukaan viranomaisten pitää päättää 48 tunnin kuluessa, vapautetaanko viisi kiinni otettua MM-hiihtäjää vai pidätetäänkö heidät.

Päivitetty kello 17.28. Lisätty Viron hiihtoliiton puheenjohtajan tiedot, että Poltoranin ja kaksi virolaista on otettu kiinni.

Päivitetty kello 17.45. Lisätty Csefanin huomautus, että dopingverkostossa on voinut olla mukana muitakin urheilijoita kuin hiihtäjiä.

Lue lisää:

Dopingratsiassa kiinni otettuja hiihtäjiä haukutaan idiooteiksi – itävaltalaisten joukkuetoveri kertoo poliisin rynnäköstä ja avautuu: ”Tässä on kaksi kusipäätä”

Iivo Niskaselta ja muilta mitalisteilta kiellettiin kysymästä MM-kisojen dopingskandaalista – suomalaistähti kuittasi kuitenkin: "Hiihdossa ei ole paikkaa huijareille”

Viron hiihtovalmentajan puhelin pirisi, kun Yle haastatteli MM-kisojen dopingratsiasta – poliisien kiinniotot järkyttivät: ”Haluan vain tietää jotain”

Suomen maajoukkuehiihtäjä kuuli mittavasta dopingratsiasta juuri ennen MM-starttia: ”Voi helkatti”

Viranomaiset MM-Seefeldin dopingratsiasta: Taustalla kuukausien operaatio – kazakstanilainen arvokisamitalisti ei startannut päivän kisaan

ARD: Dopingratsioita Seefeldin MM-kisoissa — viisi urheilijaa on otettu kiinni, myös Niskasen ja Hakolan edelle sijoittuneet itävaltalaiset sprintterit

Suosittelemme sinulle