Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jehovan todistajat ovat pian velvollisia suorittamaan ase- tai siviilipalveluksen – eduskunta kumosi vapautuslain

Jehovan todistajia koskeva laki ehti olla voimassa yli kolme vuosikymmentä.

Jyväskylän varuskunnan väkeä marssilla.
Kuva: Jani Ilola / Yle
Voitto-robotti,
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen. Näin ollen Jehovan todistajat ovat pian velvollisia suorittamaan ase- tai siviilipalveluksen.

Eduskunta äänesti päätöstä tehdessään vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modigin lausumaehdotuksesta. Modig esitti, että eduskunta olisi velvoittanut hallitusta valmistelemaan esityksen, jossa siviilipalveluksen kestoa lyhennettäisiin ja luovuttaisiin aseistakieltäytyjille langetettavista vapausrangaistuksista.

Modigin ehdotus hävisi äänestyksessä luvuin 153–27. Poissa oli 19 edustajaa.

Vapautuslaki on nähty ristiriitaisena perustuslain yhdenvertaisuusvaatimuksen kannalta.

Jehovan todistajien erityiskohtelusta heräsi keskustelu, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi helmikuussa 2018 syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Mies kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta.

Seuraavaksi vapautuslain kumoaminen siirtyy presidentin vahvistettavaksi. Samalla määrätään myös sen voimaantulosta.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta on ollut voimassa vuodesta 1987.

Lue lisää:

Kymmenisen totaalikieltäytyjää selvinnyt ilman tuomiota helmikuun jälkeen – Helsingin hovioikeuden ratkaisu johti oikeudelliseen "oravanpyörään"

KKO:lta ei valituslupaa kohutussa siviilipalvelusjutussa – hovi päätti, että tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua

Hallitus esittää Jehovan todistajien vapautusta ase- tai siviilipalveluksesta lakkautettavaksi

Työryhmä esittää: Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta pitäisi lakkauttaa – Jehovan todistajat: "Aseistakieltäytyminen jokaisen omantunnon kysymys"

Hovioikeus: Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä – Professori toivoo, että linjaus johtaisi lakimuutoksiin

Suosittelemme