Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen epäonnistunut suksivalinta puhutti pronssikisan jälkeen – Suomen valmennusjohto muistutti: "Täydellistä suksea koko radalle ei saanut millään"

Iivo Niskanen pohti maalissa, että MM-kulta saattoi mennä suksivalintaan.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Joska Saarinen

Suomen joukkueen valmennusjohto oli tyytyväinen ja helpottunut, kun Iivo Niskanen toi Suomelle Seefeldin MM-kisojen ensimmäisen mitalin.

Niskanen saavutti MM-pronssia miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä keskiviikkona.

– Iivo pani pelin jännäksi ja nousi hyvin lopussa. Hyvä vauhdinjako ja taktisesti onnistunut hiihto, Suomen päävalmentaja Matti Haavisto summasi Niskasen suorituksen.

Haaviston mukaan Niskasen taktiikkana oli vetää "käsijarru päällä" alussa ja avata kaasua toiselle 7,5 kilometrin lenkille. Taktiikalla saavutettiin MM-pronssia, kun Niskanen kukisti kahden viime kilometrin aikana Norjan Didrik Tönsethin ja piti Venäjän Andrei Larkovin niukasti takanaan.

Iivo Niskanen
Katso Iivo Niskasen komea loppukiri

Niskasen loppuveto oli hyvä, mutta Norjan Martin Johnsrud Sundbylle suomalainen hävisi 18 sekuntia viidellä viimeisellä kilometrillä. Sundby voitti MM-kultaa 20 sekunnin erolla Niskaseen.

– Iivo oli ennakkosuosikki mitaleille. Siinä oli monta kovaa miestä, joista kaksi oli tällä kertaa edellä. Huolto onnistui sillä tavalla hyvin, että sukset olivat kilpailukykyiset, sanoi Suomen valmentaja Teemu Pasanen.

Suksivalinta puhutti

Huolto onnistui, mutta rankasti pettynyt Niskanen itse manasi suksivalintaansa kilpailun jälkeen.

– Ei siitä tullut oikein mitään. Valitsin todennäköisesti kullan ja pronssin välistä suksen. Se ei pitänyt yhtään missään vaiheessa. En pystynyt tekemään parempaa suoritusta, Niskanen sanoi.

Pasanen ehti keskustella Niskasen kanssa suksista kisan jälkeen sen verran, että pronssimitalisti sanoi suunnilleen samat sanat valmentajalle.

Teemu Pasanen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pasanen muistutti, että Seefeldin lämpimässä kelissä monella hiihtäjällä oli vaikeaa suksien kanssa. Auringossa lumi oli pehmeää, mutta reitille mahtui varjoisiakin kohtia.

– Emme sen enempää ehtineet sitä käsitellä. Täydellistä suksea koko radalle ei saanut millään, kun olot vaihtelivat niin paljon, Pasanen totesi.

Torstaina seuraava mitalisauma

Niskanen ei ollut pronssimitaliin tyytyväinen. Hän tavoitteli maailmanmestaruutta Seefeldin 15 kilometrillä, joka oli hänen päämatkansa kisoissa.

Valmennusjohdolle mitali maistui. Kisoissa oli jo tullut pari pettymystä, joissa oli mukana epäonnisia kaatumisia.

– Alkukisat eivät ole menneet niin hyvin kuin olemme odottaneet. Toivottavasti tuuri kääntyy paremmaksi seuraavassa kilpailussa. On todella hyvä asia, että mitalitili vihdoin ja viimein aukesi, Pasanen sanoi.

Päävalmentaja Matti Haavisto. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Seuraava mitalisauma Suomella on jo torstaina, kun ohjelmassa on naisten viestikilpailu.

– Lähdemme huomenna taistelemaan mitaleista. He ovat kaksi kertaa olleet palkintokorokkeella maailmancupissa tällä kaudella ja huomenna lähdetään ottamaan kolmas, Haavisto ilmoitti.

Lue myös:

Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaansa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei siitä tullut oikein mitään"

MM-kulta lipesi Iivo Niskaselta – nappasi pronssimitalin rajun loppuvedon ansiosta!

Iivo Niskasen valmentaja innostui MM-pronssista, vaikka maailmanmestaruuteen ja tähän päivään oli tähdätty koko vuosi: "Hurja homma"

Iivo Niskasen isä helpottui mitalista raskaan MM-epäonnen jälkeen: "Välillä on ollut hautajaistunnelmaa"

Iivo Niskasen norjalaisen kilpakumppanin pitkä odotus palkittiin – luuli taistelevansa pronssista ja alkoi uskoa MM-kultaan vasta viimeisessä mäessä

Päävalmentajan kommentista voi päätellä naisten viestin perinteisen hiihtäjät – tavoitteena on olla kahden osuuden jälkeen Ruotsin ja Norjan kanssa karussa

Piippo ei ota turhia paineita ensimmäisestä arvokisaviestistään – "Yritän miettiä, että olemme menossa Hopeasompa-viestiin"

Arvokisojen ensikertalainen joutuu kovaan paikkaan – naisten viestijoukkue julkistettiin, Eveliina Piippo syrjäyttää Kerttu Niskasen

Suosittelemme sinulle