Hyppää sisältöön

Tähän virheeseen Iivo Niskanen hävisi MM-kultakamppailun – asiantuntija selittää, miten väärä suksivalinta murensi suomalaistähden hiihdon

MM-kulta olisi ollut otettavissa, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

Iivo Niskasen suksivalinta epäonnistui – asiantuntija selittää, mihin MM-kulta ratkesi
Iivo Niskasen suksivalinta epäonnistui – asiantuntija selittää, mihin MM-kulta ratkesi
Joska Saarinen

Katso Kalle Lassilan analyysi Iivo Niskasen suksivalinnasta tämän jutun kuvaa klikkaamalla.

Suomen Iivo Niskanen manasi MM-pronssiin päättyneen 15 kilometrin kilpailun jälkeen väärää suksivalintaansa. Niskasen mukaan suksi kyllä luisti, mutta pitoa ei ollut tarpeeksi Seefeldin MM-latujen vaihtelevissa oloissa.

Niskasen mukaan hänellä olisi ollut valikoimassaan kultasuksi, mutta hän valitsi epäonnekseen pronssisuksen.

– Ei siitä tullut oikein mitään. Valitsin todennäköisesti kullan ja pronssin välistä suksen. Se ei pitänyt yhtään missään vaiheessa. En pystynyt tekemään parempaa suoritusta, pettynyt Niskanen sanoi kisan jälkeen Yle Urheilun tv-haastattelussa.

Miesten 15 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla käydyn väliaikalähdön voitti Norjan Martin Johnsrud Sundby. Venäjän Aleksandr Bessmertnih oli toinen. Pronssille tullut Niskanen jäi Sundbystä 20,4 sekuntia.

– Kaikki, jotka yhtään tuntevat lajia, pitivät Iivoa ennakkosuosikkina. Kultamitali olisi ollut otettavissa, joten Iivo oli sanojensa mittainen mies, sanoi Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

Niskanen oli kilpailun jälkeen todella pettynyt. Hän nieleskeli itkua tv-haastattelussa.

– Mitali vaatii aina todella monen asian onnistumista. Hänen itsensäkin toivoisi olevan vähän tyytyväisempi tämän päivän tuloksiin, Lassila totesi.

"Sellaisella suksella on hyvin hankalaa voittaa"

Niskasen pettymyksen kuitenkin ymmärtää, sillä onnistuneella suksivalinnalla hän olisi ollut tiukemmin MM-kultakamppailussa Sundbyn ja Bessmertnihin kanssa. Kultamitalia ei olisi välttämättä silloinkaan tullut, mutta Niskanen olisi ollut samoilla sekuntiluvuilla kärkikaksikon kanssa.

Iivo Niskanen onnitteli Martin Johnsrud Sundbya maalissa. Kuva: Lehtikuva

Kalle Lassila selvensi tv-lähetyksessä, miten huono pito vaikutti Niskasen hiihtoon. Ongelmia oli radan sohjoisissa kohdissa ja nousuissa.

Lassila halusi muistuttaa, että kyse ei ollut huollon tekemästä virheestä tai huonosta suksesta.

– Suksen pito ei ollut riittävä. Mitaleille ei kuitenkaan hiihdetä huonolla suksella, joka lipsuu jatkuvasti, Lassila totesi.

Suksi ei vain ollut riittävän hyvä.

– On hyvin hankalaa voittaa sellaisella suksella, jolla pystyy hiihtämään nousua hyvin, mutta potku menee vähän matalammaksi ja laahavammaksi kuin Iivolla parhaimmillaan. Hän ei pystynyt tekemään potkun loppuosaa niin terävästi, että saisi lantion nousemaan hyvin, Lassila kertasi.

– Hiihto ei ollut niin elastista ja rytmikästä kuin Iivolla parhaimmillaan.

Keli sopi Niskaselle

Niskanen sanoi kilpailun jälkeen, että koneesta otettiin irti kaikki, mitä otettavissa oli. Suksivalinta maksoi 15 kilometrin matkalla kuitenkin sen noin 20 sekuntia, joka kultamitaliin olisi vaadittu.

Tämä kaikki on kuitenkin jossittelua, koska emme koskaan saa tietää, miten Niskanen olisi toisella suksiparilla menestynyt.

Mahdollisuudet maailmanmestaruuteen olivat kuitenkin hyvät, kun keli oli raskas, kuten Niskanen toivoi. Lämmin sää ja pehmeä rata suosi kestävyysominaisuuksiltaan hyviä hiihtäjiä.

– Liukuva vuorohiihto, jota tällä radalla pitää tehdä paljon, on Bessmertnihin ja Sundbyyn vahvuus. Nämä kaverit ovat sieltä kestävimmästä päästä, kuten Niskanenkin, Lassila kehui kultaa ja hopeaa napanneita hiihtäjiä.

Lue myös:

Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaansa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei siitä tullut oikein mitään"

Iivo Niskasen epäonnistunut suksivalinta puhutti pronssikisan jälkeen – Suomen valmennusjohto muistutti: "Täydellistä suksea koko radalle ei saanut millään"

Iivo Niskasen valmentaja innostui MM-pronssista, vaikka maailmanmestaruuteen ja tähän päivään oli tähdätty koko vuosi: "Hurja homma"

Iivo Niskasen isä helpottui mitalista raskaan MM-epäonnen jälkeen: "Välillä on ollut hautajaistunnelmaa"

Iivo Niskasen taistelu kelloa vastaan palkittiin – pronssihiihto pysyi jännittävänä loppuun asti

MM-kulta lipesi Iivo Niskaselta – nappasi pronssimitalin rajun loppuvedon ansiosta!

Suosittelemme sinulle