Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Viron hiihtovalmentajan puhelin pirisi, kun Yle haastatteli MM-kisojen dopingratsiasta – poliisien kiinniotot järkyttivät: ”Haluan vain tietää jotain”

Viron hiihtomaajoukkueen valmentaja Anti Saarepuu on ollut täysin häkeltynyt tiedosta, jonka mukaan Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu on otettu kiiinni dopingratsiassa Seefeldin MM-kisoissa.

Viron valmentaja täysin ymmällään suojattiensa dopingepäilyistä: "Haluan tietoa"
Pekka Viinikka,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron hiihtomaajoukkueen valmentaja Anti Saarepuu on Seefeldin MM-kisoissa Ylen haastattelussa täysin ymmällään. Kaksi maajoukkueen hiihtäjää Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu on otettu kiinni Itävallan ja Saksan viranomaisten ratsiassa. He ovat osa kansainvälistä viiden MM-hiihtäjän joukkoa, jota epäillään veridopingista ja kuulumisesta kansainväliseen dopingverkostoon

– Tämä on todella kovaa aikaa. Minulla ei ole mitään tietoa, mitä on tapahtunut ja miksi. Se on surullisin juttu, että en tiedä mitään, Saarepuu sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Itävallan ja Saksan viranomaiset uskovat, että rikollisryhmä on pyörittänyt Saksasta käsin kansainvälistä dopingverkostoa ainakin viisi vuotta. Sitä kautta myös Veerpalu ja Tammjärv ovat mukana epäilyissä.

Muut hiihtäjät ovat itävaltalaisten ja virolaisten mediatietojen perusteella MM-parisprintissä kuudenneksi sijoittuneet Dominik Baldauf ja Max Hauke sekä kazakstanilainen huippuhiihtäjä Aleksei Poltoranin.31-vuotias Poltoranin on voittanut urallaan 12 henkilökohtaista maailmancupin kisaa. Hän otti kaksi MM-pronssia Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013.

Yhteensä keskiviikkona otettiin kiinni yhdeksän henkilöä. Itävaltalaismedian mukaan yksi itävaltalaishiihtäjä olisi otettu kiinni neula suonessa.

Saarepuuta harmittaa erityisesti se, että hänen pitäisi olla maajoukkuevalmentajana tietoinen urheilijoidensa tekemisistä.

– Haluan tietää, mitä on tapahtunut ja miksi. En saa heitä kiinni puhelimella. En tiedä, missä he ovat, Saarepuu ihmetteli.

Andreas Veerpalu
Andreas Veerpalu Kuva: AOP/imago sport

Saarepuu oli saanut tietää puoli tuntia ennen starttia, että Veerpalu ja Tammjärv eivät starttaa keskiviikkona 15 kilometrin perinteisen kisaan Seefeldissä.

– En saanut kuulla enempää, Saarepuu sanoo ja kertoo yrittäneensä soittaa urheilijoille, mutta puheluihin ei ole vastattu.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessaan itävaltalaisviranomaiset kertoivat, että kaikki viisi epäiltyä hiihtäjää nähtiin joko ennen MM-kisoja tai niiden aikana Seefeldin aikana yhteyksissä rikollisryhmään. Epäilyjen keskipisteessä on useiden saksalais- ja itävaltalaismedioiden mukaan 40-vuotias urheilulääkäri Mark Schmidt ja hänen saksalainen avustajansa. Schmidtistä on tehty dopingpaljastuksia jo useita vuosia sitten liittyen veridopingiin.

Virolaisvalmentaja Saarepuu on täysin ihmeissään tapahtuneesta. Hän kertoo, että virolaisurheilijoiden hotelilla ei ole nähty poliisivalvontaa. Mutta Tammjärv ja Veerpalu ovat majoittuneet eri paikassa. He ovat asuneet keskellä Seefeldin kylää. Muu joukkue asuu kauempana eri huoneistossa.

Karel Tammjärv
Karel Tammjärv Kuva: AOP/imago sport

Saarepuu on silmiin nähden todella järkyttynyt keskiviikon tapahtumista.

Kun Saarepuulla soi toista kertaa parin minuutin haastattelussa kännykkä, haastattelu päättyy. Kuka soittaa?

– Haluan vain tietää jotain. Odotan tietoa, Saarepuu kertoo ennen kuin siirtyy vastaamaan soittoon syrjemmälle.

Kiinniotetun virolaiskaksikon sijoitukset Seefeldin MM-kisoissa ovat olleet hyvin vaatimattomia. Tammjärv oli Seefeldissä 30 kilometrin yhdistelmäkisassa 27:s. Sprintistä tuli 43:s sija. Veerpalu oli yhdistelmämatkalla 57:s.

79. sijalle keskiviikkona 15 kilometrillä hiihtänyt maajoukkuetoveri Martin Himma oli myös täysin tietämätön tapahtuneesta.

– En oikeasti tiedä. Kun tulin maaliin, kaikki kysyivät mielipidettä, Himma totesi Yle Urheilulle.

Hän ei ollut kuullut mitään dopingratsiasta ennen kisaa.

– Olen todella järkyttynyt, Himma kykeni sanomaan.

Lue lisää:

Tämän tiedämme nyt MM-Seefeldin dopingskandaalista – Poliisi väijyi epäiltyjä ympäri vuorokauden ja itävaltalaishiihtäjä otettiin kiinni itse teossa

Suomen maajoukkuehiihtäjä kuuli mittavasta dopingratsiasta juuri ennen MM-starttia: ”Voi helkatti”

Viranomaiset MM-Seefeldin dopingratsiasta: Taustalla kuukausien operaatio – kazakstanilainen arvokisamitalisti ei startannut päivän kisaan

ARD: Dopingratsioita Seefeldin MM-kisoissa — viisi urheilijaa on otettu kiinni, myös Niskasen ja Hakolan edelle sijoittuneet itävaltalaiset sprintterit

Suosittelemme sinulle