Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Dopingratsiassa kiinni otettuja hiihtäjiä haukutaan idiooteiksi – itävaltalaisten joukkuetoveri kertoo poliisin rynnäköstä ja avautuu: ”Tässä on kaksi kusipäätä”

Itävallan ainoaksi toivoksi hiihdon MM-kisoissa keskiviikkona jäänyt Luis Stadlober kertoo, mitä poliisin dopingratsiassa Seefeldissä tapahtui. Kiinniotot ovat kuumentaneet tunteita kisapaikkakunnalla.

Luis Stadlober
Luis Stadloberia ärsytti joukkuetoverien epäilty veridopingin käyttö. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikon laaja dopingratsia Saksassa ja Itävallassa on kuohuttanut hiihdon MM-kisoissa Seefeldissä.

Viisi MM-hiihtäjää otettiin kiinni Seefeldissä: kaksi itävaltalaista, kaksi virolaista ja yksi kazakstanilainen. Itävaltalaisten lehtitietojen mukaan kiinniotetut kotiyleisön toivot olivat Dominik Baldauf ja Max Hauke. Toinen heistä oli mediatietojen mukaan jäänyt vieläpä kiinni itse teossa veridopingista ratsian aikana.

Jaetulle kahdeksannelle sijalle keskiviikkona perinteisen 15 kilometrillä yltänyt britti Andrew Musgrave otti voimakkaasti kantaa dopingratsiaan.

– Hiihdin yhden urani parhaista perinteisen kisoistani. Mutta nyt voin vain ajatella, kuinka shokissa olen. Ihmiset, joista tykkään ja pidän hauskaa heidän kanssaan, ovat muuttuneet huijaaviksi pelleiksi, Musgrave ryöpytti voimasanoin höystettynä Twitter-tilillään.

– Jokainen unssi kunnioituksestani on kadonnut.

Itävallan maastohiihdon ja ampumahiihdon lajipäällikkö Markus Gandler sanoi toivovansa, että urheilijoita dopingin käytössä avustaneet taustahenkilöt jäisivät kiinni.

– Idioottien kokoelma. Miten tyhmä täytyy olla, että MM-kotikisoissa ottaa tuollaisen riskin, Gandler sanoi Die Presselle.

Luis Stadloberista tuli keskiviikkona puolestaan yhtäkkiä ainoa itävaltalainen 15 kilometrin kisassa. Hän kertoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa poliisin tekemästä rynnäköstä hotellille.

– Meillä on vastakkaiset huoneet. Se oli aikamoista kuunneltavaa. Makasin sängyssä ja katsoin tv:tä. Sitten kuulin hotellin pomon puhuvan. Hän etsi kahta ihmistä ja sanoi, että poliisi on paikalla, Stadlober sanoi NRK:lle.

NRK:n mukaan kaikki tapahtui vain tunteja ennen päivän kisaa. Stadlober oli kiinniotoista todella yllättynyt. Hän ei ollut nähnyt mitään merkkejä laittomuuksista.

– Tämä tuli täysin puskista. Tämä osuu kovasti, Stadlober sanoo ja kiistää itse syyllistyneensä mihinkään laittomaan.

Luis Stadlober
Luis Stadlober oli 56:s keskiviikon 15 kilometrin kisassa. Kuva: AOP/imago sport

Stadlober painottaa myös, että hänelle ei ole kukaan ehdottanut veridopingia.

– Ei todellakaan, Stadlober sanoo.

– Tämä on pahinta mahdollista, mitä voi tapahtua itävaltalaisessa maastohiihdossa ja kaikille meille puhtaille urheilijoille. Tämä vähentää mielenkiintoa. En löydä sanoja. Tässä on kaksi kusipäätä.

Lue lisää:

Tämän tiedämme nyt MM-Seefeldin dopingskandaalista – Poliisi väijyi epäiltyjä ympäri vuorokauden ja itävaltalaishiihtäjä otettiin kiinni itse teossa

Iivo Niskaselta ja muilta mitalisteilta kiellettiin kysymästä MM-kisojen dopingskandaalista – suomalaistähti kuittasi kuitenkin: "Hiihdossa ei ole paikkaa huijareille”

Viron hiihtovalmentajan puhelin pirisi, kun Yle haastatteli MM-kisojen dopingratsiasta – poliisien kiinniotot järkyttivät: ”Haluan vain tietää jotain”

Viranomaiset MM-Seefeldin dopingratsiasta: Taustalla kuukausien operaatio – kazakstanilainen arvokisamitalisti ei startannut päivän kisaan

Suomen maajoukkuehiihtäjä kuuli mittavasta dopingratsiasta juuri ennen MM-starttia: ”Voi helkatti”

Suosittelemme sinulle