Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpin ex-asianajaja Cohen: "Uskollisuuteni Trumpille on vienyt minulta kaiken"

"Se on vienyt minulta ystävyyssuhteita, maineen, kunnian, toimeentulon ja perheeni onnellisuuden".

Michael Cohen vannomassa valaansa oikeudessa ennen istunnon alkua 27. helmikuuta.
Asianajaja Michael Cohenia kuultiin edustajainhuoneen valvontakomiteassa noin seitsemän tunnin ajan keskiviikkona. Kuva: Jim Watson / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen sanoo, että hän seurasi presidenttiä sokeasti ja hänen uskollisuutensa presidentille on vienyt häneltä kaiken.

Cohen oli koko päivän edustajainhuoneen valvontakomitean kuultavana. Yle Uutiset seurasi kuulemista hetki hetkeltä.

– Uskollisuuteni Trumpille on vienyt minulta kaiken – perheeni onnellisuuden, ystävyyssuhteita, oikeuden työskennellä asianajajana, yritykseni, elinkeinoni, kunniani, maineeni ja pian myös vapauteni, Cohen sanoi.

Cohen sanoo rukoilevansa, ettei Yhdysvallat tee samoja virheitä kuin hän eikä maan tarvitse maksaa sitä kallista laskua, joka hänen ja hänen perheensä täytyy maksaa.

Cohen päätti kuulemisen kiittämällä mahdollisuudesta kertoa oman totuutensa.

– Toivon, että se auttaa Yhdysvaltoja parantumaan.

Cohen kertoi kuulemisessa aiemmin, että Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä viime kesänä oli yksi hetkistä, joka sai hänet puhumaan totta julkisuudessa.

Cohen kutsui Trumpia huijariksi ja rasistiksi

Komitean jäsenet pommittivat Cohenia niin kysymyksillä kuin kovalla arvostelullakin, ja julkinen kuuleminen esitettiin suorana monissa medioissa.

Kuulemisen aluksi Cohen luki ääneen 20-sivuisen, tunteikkaan lausunnon, jossa hän kertoi kokemuksiaan Trumpin kanssa työskentelystään. Cohen toimi Trumpin asianajajana ja luottomiehenä vuosikymmenen ajan.

Amerikkalaismediat julkaisivat etukäteen poimintoja Cohenin lausunnosta, jossa hän kertoi muun muassa Trumpin tienneen neuvonantajansa Roger Stonen puhuneen vuotosivusto Wikileaksin kanssa demokraattien sähköpostivuodosta ennen kuin vuoto tapahtui.

Lausunnossa ei muutenkaan säästelty entistä pomoa. Cohen kutsui Trumpia muun muassa huijariksi ja rasistiksi, joka osaa olla mukava, antelias ja uskollinen, mutta ei luonnostaan ole mitään niistä. Cohen kertoi useita esimerkkejä Trumpin suusta kuulemistaan rasistisista kommenteista.

Cohen sanoi myös uskovansa, että Venäjä sekaantui vaalikampanjaan, vaikka hänellä ei ole esittää asiasta todisteita. Hän epäilee, että Trump tiesi etukäteen poikansa Donald Trump Juniorin ja venäläisten tapaamisesta Trump Towerissa New Yorkissa ennen vaaleja.

Cohenin mukaan Trump pyysi valehtelemaan myös Melania Trumpille

Cohen lisäksi sanoi kuulemisessa, että Trump ohjeisti häntä valehtelemaan pornonäyttelijä Stormy Danielsina tunnetun Stephanie Cliffordin hyssyttelyrahoista. Cohenin mukaan Trump oli pyytänyt häntä sanomaan, ettei Trump tiennyt Cliffordille maksetuista rahoista. Clifford on väittänyt, että hänellä oli salasuhde Trumpin kanssa vuonna 2006.

Cohenin mukaan Trump oli presidenttinä, kun tämä esitti valehtelupyynnön.

Lisäksi Cohen väittää, että Trump pyysi häntä valehtelemaan Melania Trumpille Cliffordille tehdyistä maksuista.

Asianajaja Michael Cohenia kuultiin edustajainhuoneen valvontakomiteassa 27. helmikuuta 2019.
Asianajaja Michael Cohenia esitti todisteita joidenkin väitteidensä tueksi. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Todisteita ja todistamattomia väitteitä

Cohenin uskottavuus on kyseenalaistettu, koska hän sai joulukuussa kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa kongressille valehtelusta ja veronkierrosta. Monet edustajat huomauttelivatkin, että Cohen valehtelee väittäessään, ettei ole valehtelija, koska on aiemminkin valehdellut.

Jotkut parjasivat myös koko komiteaa siitä, että kongressille valehtelusta tuomittu on yleensä edes tuotu komitean eteen todistamaan yhtään mitään.

Kuulemisessa Cohen esitti todisteita joidenkin väitteidensä tueksi. Eriskummallisimmasta päästä olivat kirjeet, joita Cohen kertomansa mukaan kirjoitti Trumpin käskystä presidentin entisiin opinahjoihin. Niissä kouluja varoitettiin julkistamasta Trumpin aikanaan saamia arvosanoja.

Esimerkiksi Trumpin sanomaksi väittämiään rasistisia kommentteja Cohen ei kuitenkaan voinut todistaa, mitä eräs edustaja ihmetteli.

– Olet äänittänyt kaikkia muitakin, miksei sitten presidenttiä?

Jo ennen kuin varsinaiset kysymykset alkoivat lausunnon lukemisen jälkeen, komitean puheenjohtaja Elijah Cummings kovisteli Cohenia ja kysyi, ymmärtääkö tämä todella asian vakavuuden.

– Me emme suvaitse kongressille valehtelua, hän korosti.

Lue myös:

Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen oli valvontakomitean kuultavana seitsemän tuntia – seurasimme hetki hetkeltä

Suosittelemme sinulle