Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sami Jauhojärveltä pysäyttävä huomio suomalaisnaisten tasosta hiihdon MM-kisoissa: "Tämän päivän viesti meni ihan vihkoon"

Suomalaisnaisilta nähtiin 2000-luvun huonoin suoritus arvokisaviestissä.

Eveliina Piippo viesti LEHTIKUVA
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten viesti on viime vuosina ollut Suomelle niin sanottu "varma" menestyslaji hiihdon arvokisoissa. Vuoden 2007 maailmanmestaruudesta alkaen Suomi on voittanut kuusi arvokisamitalia naisten viesteissä.

Tänä vuonna Suomen suoritus naisten 4x5 kilometrin viestihiihdossa oli suuri pettymys. Suomi jäi maailmanmestaruuden voittaneesta Ruotsista peräti kolme minuuttia ja 47 sekuntia, mikä on huonoin suoritus vuosikausiin. Pronssimitaliinkin eroa oli yli puolitoista minuuttia.

Suomi oli loppusijoituksissa kuudes. Joukkueessa hiihtivät Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo.

Suomi ei ole kertaakaan 2000-luvulla jäänyt näin paljon MM-kullasta naisten viestissä. Silloinkin, kun mitali on jäänyt ottamatta, Suomi on ollut noin minuutin kärkeä jäljestä. Huonommin on mennyt vain vuosina 2001 ja 2003, kun Suomelta vietiin mitalit dopingkäryjen takia.

Radat, olot ja kisatilanteet ovat toki aina erilaiset, mutta lähes neljän minuutin ero kärkeen on mitalitaisteluun ennakoidulta joukkueelta suuri epäonnistuminen kisassa kuin kisassa.

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi pettyi suomalaisnaisten suoritukseen naisten viestissä. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi antoi tästä konkreettisen esimerkin. Jauhojärven suusta tuli pysäyttävä huomio viestin jälkeen suorassa tv-lähetyksessä.

– Jos miettii, että Suomi voittaa Slovenian naisten viestissä puolella minuutilla, niin kyllähän tämän päivän viesti meni ihan vihkoon, Jauhojärvi sanoi.

Slovenia on hyvä talviurheilumaa, mutta noin kahden miljoonan asukaan maasta on harvoin saatu kasaan kovan tason viestijoukkuetta.

Pärmäkoski joutui ottamaan liian suuren riskin

Suomen naiset ovat sijoittuneet tällä kaudella kaksi kertaa kolmanneksi maailmancupin viesteissä. Suomen odotettiin kilpailevan torstain kilpailussa pronssimitalista Venäjän ja Saksan kanssa. Lopputuloksissa Suomi jäi pronssia ottaneesta Venäjästä puolitoista minuuttia.

– Tavoite oli, että kolmannen osuuden jälkeen olisimme karussa Venäjästä ja Saksasta. Koko joukkue alisuoritti, Suomen päävalmentaja Matti Haavisto summasi.

Suomen naiset jäivät kauas kärjestä, kun Ruotsi ja Norja määräsivät tahdin – katso videolta, miten viesti eteni

Mitalitaisteluun Suomi ei päässyt oikeastaan missään vaiheessa mukaan. Laura Mononen jäi avausosuudella kärjestä runsaat 18 sekuntia ja Krista Pärmäkoski tuli toisena vaihtoon jopa 45 sekuntia kärkeä jäljessä.

– Lähdin täysillä hiihtämään. Ensimmäisen kierroksen sprinttinousussa passasin, että jäisi voimia viimeiselle ringille. En mä tiedä. Raskas päivä ja todella hidas keli, Pärmäkoski summasi osuutensa.

Roponen ja Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski toi Suomen toiseen vaihtoon viidentenä. Riitta-Liisa Roponen jäi kärjestä lisää. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jauhojärven mukaan Pärmäkoski joutui ottamaan toisella osuudellaan liian kovan riskin.

– Hän joutui lähtemään toisella osuudella ylivauhtia ja ottamaan riskin, joka ei todennäköisesti kannata. Se riski oli vain otettava, jos olisi halunnut nousta mitalikamppailuun, Jauhojärvi totesi.

Kilpailun jälkeen spekuloitiin myös suomalaishiihtäjien välineistä. Hiihtäjät eivät syyttäneet suksia epäonnistumisesta, mutta selvää oli, ettei alla ollut paras mahdollinen suksi.

Jauhojärvi ei panisi Suomen naisten epäonnistumista suksihuollon piikkiin.

– En minä lähtisi pelkästään sille puolelle. Esimerkiksi Laura Monosella näytti olevan pieniä haasteita pidon suhteen. Luiston puolesta hän ei näyttänyt jäävän kilpasisaristaan minkään vertaa.

Suomen suksihuolto joutuu uuteen testiin heti perjantaina, kun miesten viestiin on luvattu sadekeliä.

Lue myös:

Suomen ensikertalainen jäi käsittämättömän paljon viidellä kilometrillä – avautui kovin sanoin ongelmistaan MM-viestin ankkuriosuudella: "Siitä se helvetti alkoi"

Suomalaishiihtäjien välineongelmat jättävät jossiteltavaa – "Ei ole ollut sellaisia päiviä, että sukset olisivat olleet tosi hyvät" Suomen päävalmentaja paljasti Suomen taktiikan naisten viestiin – todellisuus oli kaikkea muuta: "Koko joukkue alisuoritti"

Naisten viestistä suuri suomalaispettymys! Suomi putosi mitalitaistelusta heti kättelyssä – ruotsalaistähti löi "voittamattoman" Johaugin

Maansa myynyt Laura Mononen ruoski itseään viestipettymyksestä: "Kyllä tuo homma menee ihan omaan piikkiin"

Viestipettymys sen kuin syvenee – Suomen naiset syyllistyivät vaihtovirheeseen

Krista Pärmäkoski tiivisti Suomen naisten romahduksen yhteen sanaan – pettymys toi kyyneleet kaiken nähneen Roposen silmiin: "Kaikki, mitä tästä kropasta lähti"

Suosittelemme