Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Eduskunta haluaa lobbarirekisterin

Rekisteröinti koskisi lobbaamista harjoittavia henkilöitä ja organisaatioita. Lobbauksen kohteille velvoitteita ei tulisi.

Mies salkun kanssa menossa eduskuntaan.
Kuva: Esko Jämsä / AOP
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen pitäisi saada lakisääteinen avoimuusrekisteri eli ns. lobbarirekisteri, esittää asiaa pohtinut parlamentaarinen työryhmä.

Rekisteristä kansalaiset saisivat tietoa niistä toimijoista, jotka vaikuttavat päättäjiin ja päätöksentekoon. Päättäjät taas saisivat tarkempaa tietoa lobbarien rooleista.

Rekisteri velvoittaisi kaikkia lobbausta harjoittavia henkilöitä ja organisaatioita. Lobbauksen kohteille, poliittisille päättäjille ja virkamiehille se ei asettaisi velvoitteita.

Aluksi rekisterin pitäisi koskea valtiotason toimintaa, myöhemmin myös kuntia ja aluehallintoa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok.) johtaman työryhmän mielestä rekisterin luominen pitäisi kirjata jo seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Vastaava avoimuusrekisteri on käytössä muun muassa Euroopan parlamentissa. Lisäksi esimerkiksi OECD ja Euroopan neuvosto ovat suositelleet sen käyttöönottoa.

Lue lisää:

Seurasimme Piia-Noora Kaupin päivää: Finanssialan ykköslobbari toivoo, että seuraavan hallituksen listalla olisivat hänen asiansa

Raportti: Lobbauksen sääntelyyn ei ole yhtä kaiken kattavaa ratkaisua

Politiikasta lobbariksi siirtyminen kannattaa – Räty, Tujunen, Jungner ja Männistö kiilasivat tulolistan kärkeen

EK myönteinen lobbausrekisterille – "Poistaisi salaperäisyyden verhoa"

Suosittelemme sinulle