Hyppää sisältöön

Sandstorm soitettiin ensimmäisen kerran C-kasetilta radiossa – Darude piti tapausta tärkeänä kimmokkeena uran alussa

Konemusiikin pioneerin Tapani Ripatin puhelin soi 20 vuotta sitten, soittaja oli nuori musiikintekijä Da Rude.

Tapani Ripatti Yle Lahden toimituksessa.
Kuva: Hanna Lumme / Yle
Raisa Pöllänen

Pieni sattumus, joka painuu yhdeltä unholaan, voi olla toiselle lähes elämää suurempi juttu. Tämän sai huomata Yleisradion pitkäaikainen toimittaja, suomalaisen konemusiikin pioneeri Tapani Ripatti, kun hänen puhelimensa soi parikymmentä vuotta sitten.

Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa Ylessä ja eräänä päivänä posti toi toimittajalle C-kasetin. Sen oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude ja joka halusi Sandstorm-kappaleensa radiosoittoon.

– Minulla ei ole muistikuvaa, millaisia tunnelmia se musiikki minussa herätti. Olin kuitenkin soittanut sen ja todennäköisesti kehunut ja antanut positiivista palautetta, kertoo Ripatti Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

– Palaute oli todella tärkeää nuorille kundeille ja tytöille.

Tapaus on mahdollisesti vuodelta 1996 tai 1997, koska Sandstorm julkaistiin vuonna 2000. Ripatti ei kappaleen julkaisunkaan jälkeen muistanut muutaman vuoden takaista C-kasettia. Myöhemmin 2000-luvulla Darude eli Ville Virtanen pyysi Tapani Ripatin mukaan Ylen radio-ohjelmaan, jossa muisteltiin muusikintekijöiden uran tärkeimpiä vaikuttajia.

– Olin ihan, että mitä ihmettä, Ripatti nauraa.

– Darude kertoi, että hän lähetti sen minulle Ocsidiin ja odotti kotona, että soitetaankohan se. Siihen aikaan ei ollut radiossa muuta dance-kamaa eikä varsinkaan yöaikaan.

Eläkepäiviään viettävällä Ripatilla on yhä tallessa iso kasa radio-ohjelmaan lähetettyjä kasetteja, joita hän ei ole ehtinyt käydä läpi. Ehkä siellä jossakin on myös Da Ruden eli nykyisin Daruden alkuperäinen Sandstorm.

Darude sekä näyttelijä-laulaja Sebastian Rejman edustavat Suomea Eurovision laulukilpailuissa, jotka järjestetään Israelissa toukokuun puolivälissä.

Edustuskappale valitaan huomenna lauantaina Uuden Musiikin Kilpailussa kolmen kappaleen joukosta.

Kuuntele Tapani Ripatin haastattelu Radio Suomen Päivä -ohjelmassa

Lue myös:

YleX:n kätköistä löytyi Daruden käsin kirjoitettu vanha viesti: Itken promoamisen vaikeutta

Suosittelemme sinulle