Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen yhdistetyn joukkueessa täyskäännös – kriisi muuttui mitalisaumaksi: "Torstain kilpailu antoi roiman tujauksen"

Suomen yhdistetyn joukkue löysi hymyn ennen MM-kisaurakan päättävää joukkuekilpailua.

Yhdistetty joukkue
Eero Hirvonen (vas.), Leevi Mutru, Ilkka Herola ja Arttu Mäkiaho muodostavat Suomen joukkueen yhdistetyn joukkuekilpailuun. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen yhdistetyn MM-joukkueen ykkösnimi Ilkka Herola on ehtinyt Seefeldin MM-kisoissa myös soitinliikkeeseen. Herolalle on tarttunut matkaan kitara, jota hän on näppäillyt hotellihuoneessa pitkien kisapäivien päätteeksi.

– En sano, että mitään kovin ihmeellisiä säveliä olisin sillä soittanut vielä toistaiseksi. Ne ovat olleet kuulijoiden mielestä ihan karmeita. Kitaraa on mukava näppäillä, kun se rentouttaa iltaisin, Herola kertoo Yle Urheilulle.

Arttu Mäkiaho vahvistaa vierestä, että Herolan soittelu ei ole ollut Suomen joukkueen muiden jäsenten mieleen.

– Toivottavasti on mukavampi kisata kuin kuunnella, Mäkiaho sanoo.

Suomen joukkue lähtee tavoittelemaan mitalia yhdistetyn joukkuekilpailuun lauantaina. Ensin hypätään normaalimäestä, jonka jälkeen lähdetään 4x5 kilometrin hiihto-osuudelle.

– Sama resepti on aina. Hypätään pitkälle ja hiihdetään kovaa. Kyllähän siihen hyvät suoritukset vaaditaan, mutta uskomme niiden löytyvän lauantaille, Herola sanoo.

"Olemme syttyneet näihin joukkuekilpailuihin"

Suomen yhdistetyn miehet olivat murheen murtamia vielä MM-kisojen alkupuolella. Ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu ja parisprintti menivät joukkueelta penkin alle.

Siinä vaiheessa puhuttiin jo kriisistä, kun mäkikunto oli kateissa.

Torstain henkilökohtainen kilpailu käänsi kurssin. Suomalaiset suoriutuivat normaalimäessä paremmin kuin suurmäessä, mikä antoi paremmat lähtökohdat hiihto-osuudelle. Ilkka Herola oli torstain kilpailussa viides ja Leevi Mutru kymmenes.

– Torstain kilpailu antoi roiman tujauksen, itseluottamus nousi kohisten. Tällä hetkellä on vahva fiilis, Mutru sanoo.

– Olemme aika hyvin syttyneet näihin joukkuekilpailuihin. Ilkan ja Leevin suoritukset antavat hyvää potkua, Mäkiaho komppaa.

Eero Hirvonen oli torstain kilpailussa ainoa suomalainen, jolla ei mennyt ihan putkeen. Hirvonen kaatui hiihto-osuudella.

– Kaikki on kunnossa. Urheilussa sattuu välillä kaikenlaista, kaadutaan ja noustaan ylös. Kaadutaan uudestaan ja noustaan taas ylös. Lisää iskuahan sieltä tulee, kun vähän kaatuu. Siitä saa vaan enemmän virtaa tuleviin kisoihin, Hirvonen kertoo.

Virtaa lauantain joukkuekilpailuun Suomen joukkue aikoo hakea myös musiikista. Mutta ei Ilkka Herolan soittamista sävelistä, vaan jostain ihan muusta.

– Varmasti panemme jostain pikkustereoista vähän rokkia soimaan siellä mäellä ja alamme kohottaa fiilistä, Mutru sanoo.

Suomen joukkueen hyppyjärjestys klo 12 alkavalle mäkiosuudelle

Leevi Mutru
Eero Hirvonen
Arttu Mäkiaho
Ilkka Herola

Lue myös:

Ilkka Herola taisteli upealla nousulla viidenneksi – "Hiihdon aikana lajivalinta kaduttaa, mutta niin se vaan muuttuu iloksi maalissa"

Herolan ja Mutrun onnistuminen herätti asiantuntija Mantilan toiveet joukkuekilpailuun – "2–3 metriä mäessä lisää, niin mitali on mahdollinen"

Petter Kukkonen ylisti Ilkka Herolan urotekoa hiihtoladulla: "Siinä tippuivat olympiavoittajat ja maailmanmestarit"

Suosittelemme sinulle