Hyppää sisältöön

"Näytä minulle työväline ja toista perässä" – Välkky-robotti jaksaa opettaa suomea

Robotti voi ehkä aikanaan opettaa myös työprosesseja, vaikka vessan siivouksen.

"Näytä minulle työväline ja toista perässä" – Välkky-robotti jaksaa opettaa suomea
"Näytä minulle työväline ja toista perässä" – Välkky-robotti jaksaa opettaa suomea
Kimmo Hiltula

Pöydällä istuva Välkky-robotti katsoo Day Chin näyttämää kuvaa ja sanoo: "siivousvaunu". Burmalainen Day toistaa sanan.

Mikäli ääntämys ei kelpaa Välkylle, Day toistaa sanan. Opetusrobotilla ei ole mihinkään kiire; se jaksaa kärsivällisesti odottaa vaikka maailmantappiin – tai ainakin siihen asti, että robotin akuista loppuu virta.

Tällä kertaa Välkky-robotti ei joudu odottelemaan. Viimeistään kolmannella toistolla Välkky on tyytyväinen opetettavansa ääntämykseen ja tuokio pääsee etenemään.

Meri-Lapissa robotti on vuodenvaihteesta asti opettanut suomea maahanmuuttajille.

– Tämä on kyllä mahtava apuväline, eikä se kuitenkaan sulje pois meitä ohjaajia, sanoo laitoshoitaja Birge Jussi Coor Oy:stä. Hän toimii Day Chin ohjaajana työpaikalla.

Parikymmentä erilaista opetustuokiota

Ennen varsinaista opetustuokiota Day ja Välkky ovat tervehtineet toisiaan. Robotti on ehtinyt myös kysyä, mistä maasta keskustelukumppani on kotoisin ja saanut vastaukseksi tämän olevan Burmasta.

Käyttäytymisensä ja ulkomuotonsa inhimillisistä puolista huolimatta Välkyllä ei ole älyä. Se tekee ainoastaan sen, mitä kulloiseenkin opetustuokioon on ohjelmoitu.

– Työpaikalla Välkky voi opettaa vaikka ammattisanastoa. Riippuu aivan siitä, miten opetustuokio on ohjelmoitu, kertoo maahanmuuttajille suomea opettava Ellinoora Köpman Ammattiopisto Lappiasta.

Ensimmäisen parin kuukauden aikana Välkky-robottiin on ohjelmoitu yli 20 opetustuokiota.

Helposti lähestyttävä

Opetusrobotti pystyy tunnistamaan työvälineet kuvantunnistusohjelman avulla. Opetustilanteessa oleellista on robotin äärimmäisen kärsivällisyyden lisäksi sen ulkomuoto: Välkky muistuttaa pientä ihmislasta.

– Tämä on uudenlaista pedagogiikkaa. Välkyn ulkomuoto rohkaisee opiskelijaa puhumaan. Toiston avulla se aktivoi opiskelijaa kiinnittämään huomiota omaan puhumiseensa, kertoo Köpman.

Ihmisiä eivät Välkky tai sen seuraajat ole korvaamassa. Ihmistä tarvitaan edelleen muun muassa opetustuokioiden ohjelmoinnissa.

– Välkky on yksi opetusvälineistä, joilla tuetaan maahanmuuttajan suomen kielen vahvistamista, sanoo projektipäällikkö Susanna Kouri Ammattiopisto Lappiasta.

Keskustelukin sujuu

Välkky pystyy chat-toimintonsa ansiosta myös keskustelemaan suomea opiskelevan ihmisen kanssa. Todellisuudessa opiskelijan keskustelukumppanina on kuitenkin opettaja. Tämä syöttää tabletilla tai läppärillä Välkylle vuorosanat, jotka tulevat kuuluviin robotin puhesyntetisaattorista.

Kourin mukaan Lappia ja ohjelmistoyritys tekevät kehitysyhteistyötä ja erilaisten opetustuokioiden määrä kasvaa nykyisestään. Kielen lisäksi Välkky voisi mahdollisesti aikanaan opettaa myös työprosesseja.

– Ehkä se pystyy aikanaan opettamaan koko siivousprosessin, esimerkiksi vessan siivouksen, sanoo Birge Jussi.

Suosittelemme sinulle