Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Entinen maajoukkuekaveri suolasi – murskakritiikkiä saanut Matti Heikkinen kertoo oman versionsa viestipettymyksestä: "Ei jäänyt muuta käteen kuin kunnon kohmelo"

Sami Jauhojärvi ei ymmärtänyt Matti Heikkisen suoritusta miesten MM-viestissä.

Matti Heikkinen
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Laura Arffman,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen miesten viestijoukkueen neljäs sija pantiin kilpailun jälkeen melko suoraan Matti Heikkisen piikkiin. Kolmannen osuuden hiihtänyt Heikkinen ei pystynyt tuomaan Suomea vaihtoon Venäjän ja Norjan perässä.

Suomen valmentaja Teemu Pasasen mukaan Suomen viesti meni suunnitelmien mukaan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

– Jos Matti olisi pysynyt kolmannen osuuden lopulla vauhdissa mukana, Perttu olisi päässyt Norjan ja Venäjän mukaan. Siinä olisi ollut helpompaa hiihtää, Pasanen totesi.

Entinen huippuhiihtäjä ja Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ruoti Heikkisen suoritusta vielä kovemmin sanoin.

– Heikkisen ainoa tehtävä oli hiihtää Ranskaa ja Ruotsia vastaan. Sitten hän jäi peesailemaan. Ensimmäisen 1,2 kilometrin aikana Heikkinen antoi Ranskan ottaa kiinni 21 sekunnilla. Eihän sellaista voi tapahtua, Jauhojärvi arvosteli 35-vuotiasta konkarihiihtäjää ja vuoden 2011 maailmanmestaria.

Heikkinen toi Suomen vaihtoon kolmantena. Ranska oli kuitenkin vain kahdeksan sekunnin päässä, vaikka Suomen taktiikkana oli ollut pudottaa Ranska kyydistä ankkuriosuuteen mennessä.

Myös Heikkinen vaikutti olevan pettynyt suoritukseensa.

– Ei siitä jäänyt käteen muuta kuin kunnon kohmelo. Siinä oli selvä tehtävä, mikä piti suorittaa. Hieman tuli liikaa eroa kärkeen, Heikkinen sanoi.

– Viimeinen kierros oli liian kovaa vauhtia minulle. Kroppa toimi hyvin, mutta viimeisen sprinttinousun päältä ei ole paljoa muistikuvia.

Katso miesten viestin parhaat palat

Heikkinen, 35, ei kuitenkaan ottanut viestipettymyksestä erityisesti omaan piikkiinsä. Hän oli enemmänkin sitä mieltä, että Suomen joukkue sai viestistä, mitä ansaitsi.

– Kyllähän se Suomen mieshiihdon taso on tuossa. Tämä meni minusta paremmin kuin viime vuonna Koreassa, Heikkinen sanoi.

Suomi oli Pyeongchangin olympialaisissa neljäs, mutta matkaa pronssimitaliin oli runsas minuutti. Silloinkin Ranska vei pronssin. Tällä kertaa eroa pronssiin oli vain 1,8 sekuntia.

– Tämä on raakaa. Viimeisestä mitalista on kymmenen vuotta. Sen jälkeen olemme monta kertaa olleet tuossa samalla loppusuoralla mitalin kanssa. Työ jatkuu ja ainakin tässä on nuoria miehiä ympärillä, jotka jatkavat tätä hommaa aika pitkälle.

Suomi sai edellisen viestimitalinsa miehissä Liberecin MM-kisoissa 2009. Silloin Heikkinen ja Jauhojärvi hiihtivät Suomen pronssijoukkueessa.

Seefeldissä miesten 4x10 kilometrin viestikultaa voitti Norja. Venäjä otti hopeaa ja Ranska pronssia.

Lue myös:

"Aivan käsittämätön töppäys" – Sami Jauhojärveltä todella rankkaa kritiikkiä Matti Heikkiselle, Ruotsi lahjoitti MM-pronssitaiston Suomelle

Suomen valmentaja paljasti ratkaisevan hetken, joka murskasi viestinelikon mitalihaaveet: "Jos Matti olisi pysynyt mukana"

Urhea taistelu! Suomi hävisi ankkuriosuuden hurjan pronssikamppailun – miehille karvas nelossija

Huijaamista, pysähtelyä ja lasitkin lensivät päästä – katso eriskummallinen huipennus Suomen MM-pronssitaistoon

Suosittelemme sinulle