Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Norjalta häikäisevää ylivoimaa MM-kisoissa! Katso ja tutustu, miksi hiihdon ihmemaa dominoi taas

Hiihtohullu Norja -sarjassa selvitetään syitä norjalaisten ylivoimaan hiihtoladuilla.

Roope Visuri,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset ovat vuosien varrella tottuneet siihen, että norjalaiset juhlivat usein voittoa hiihtoladuilla. Nyt Seefeldin MM-kisoissa Norja on ollut taas omaa luokkaansa. He ovat voittaneet ennen viikonlopun päätösmatkoja kaikki hiihtokisat lukuun ottamatta naisten viestiä ja parisprinttiä. Yhteensä MM-kisoissa on käyty 18 kisaa, joista Norja on voittanut 10.

Hiihtohullu Norja -sarjassa selvitetään Laura Arffmanin ja Philip Furrerin johdolla syitä norjalaisten ylivoimaa. Yhteensä kymmenessä jaksossa käydään muun muassa läpi niin urheilulääketiedettä, sponsorointia, lasten ja nuorten liikuntaa sekä vieraillaan hiihtolukiossa.

Aiheesta myös kysytään norjalaisilta hiihtolegendalta kuin tavalliseltakin kansalta. Sarjassa tutustutaan lisäksi lähietäisyydeltä "hiihtomaailman Hollywoodiin" ja supertähti Petter Northugin perheeseen.

Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenasta tai alta jaksoja klikkaamalla.

Ruskean juuston salaisuus

Moni ei ehkä tiedä, että ruskea juusto on norjalaisten kansallisherkku, jota hiihtäjät ottavat mukaan niin leireille kuin kisamatkoillekin. Voisiko salaisuus norjalaisten ylivoimaan löytyä siis ruskeasta juustosta?

Mikä teki Northugista Northugin?

Petter Northug on ollut hiihtopiireissä hieman erilainen idoli. Pääosin ystävällinen Northug osasi ajoittain olla myös suorasukainen ja piruilevakin mediapersoona. Hiihtohullu Norja -sarjassa käydään tutustumassa Northugien perheeseen.

Trondheim – hiihtomaailman Hollywood

Tröndelagin maakunnassa on vahvat hiihtoperinteet. Hiihtohullu Norja -sarjan jaksossa käydään tietenkiin hiihtomaailman Hollywoodissa Trondheimissa, jossa kaksikkomme tapasi myös Norjaan muuttaneen skottilaisen vahvistuksen ja pääsi tietenkin myös maistelemaan hieman viskiä.

Puhtaat norjalaiset

Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin dopingtapahtumat ravistelivat pari vuotta sitten puhtaana hiihtomaana pidettyä Norjaa. Miten kohu suosikkilajin ja supertähtien ympärillä vaikutti hiihtohulluihin norjalaisiin?

Öljyrahoilla menestykseen?

Öljyrahaa ja maakaasua, korkea bruttokansantuote, hintataso – Norjalla on kalliin maan maine. Rahaa Norjassa on ja sitä laitetaan myös urheiluun. Muun muassa Norjan hiihtomaajoukkue on sen verran suosittu yhteistyökumppanikohde, että sponsoripaikkoja jonotetaan vuosia.

Meråkerin yläkoulusta maailmanmaineeseen

Meråkerin yläkoulu on yksi Norjan kuuluisimmista hiihtolukioista. Se on paikka, johon nuoret saapuvat rakentamaan pohjaa unelmilleen.

Ulkoilmapäiväkotielämää

Hiihtohullu Norja – lapset ja nuoret

Norjalaiset ovat ulkoilukansaa ja joskus liikunta alkaa jo aivan lapsena. Entä millaisia harjoitusmääriä nähdään nuorilla, joiden tähtäin on päästä maajoukkueeseen?

Ammattimaiset seurat

Norjalainen hiihtoseurajärjestelmä ja polku maajoukkueeseen on hieman erilainen esimerkiksi Suomeen verrattuna. Toiminta on monelta osin jo varsin ammattimaista.

Legendat

On toki selvää, että hiihtolegendoja on Norjakin pullollaan. Kävimme tapaamassa muutamia maineikkaan uran tehneitä persoonia ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt.

Patriotismi

Norjalaiset ovat hyvin isänmaallista kansaa ja etenkin hiihtolatujen varrella norjalaisia kannatusjoukkoja on usein pilvin pimein. Hiihto on kansallisurheilua. Mutta löytyykö Norjasta heitä, jotka eivät niin hiihdosta välitä.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Suosittelemme sinulle