Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näin etenee yhdistetyn joukkuekilpailu – asiantuntija kertoo, miten Suomi ottaa mitalin: "Joukkue on käsittämättömän kovassa hiihtokunnossa"

Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki kertoo, mitä mitali Suomen joukkueelta vaatii.

Ilkka Herola
Ilkka Herolan hiihtovauhti oli torstaina mykistävää. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomella on realistinen mahdollisuus saavuttaa Seefeldin MM-kisojen toinen mitali tänään lauantaina. Yhdistetyn joukkuekilpailuun lähtevät Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Ilkka Herola ovat nousukunnossa.

Suurmäessä nähdyt mäkiongelmat ovat vähentyneet, kun yhdistetyssä siirryttiin normaalimäkeen. Sen myötä tulokset ovat kohentuneet. Etenkin Herola (viides) ja Mutru (kymmenes) olivat torstain henkilökohtaisessa kilpailussa vireessä.

Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki uskoo, että Suomi on mitalitaistelussa mukana lauantain joukkuekilpailussa.

– Mitali on täysin mahdollinen. Norja, Saksa tai Itävalta täytyy voittaa, että mitali tulee, Vähäsöyrinki kertaa lähtökohdat.

Mäkiosuudella saa antaa minuutin siimaa

Suomen yhdistetyn urheilijat ovat parantaneet tekemistään mäkiosuudella, mutta mitaliin vaaditaan MM-kisojen paras suoritus mäessä.

– Mitali vaatii pientä venymistä hyppyrimäessä. Suunta oli hyvä torstain henkilökohtaisessa kilpailussa. Siihen napsu lisää, niin pojat pääsevät tarpeeksi pieneltä takamatkalta hiihto-osuudelle, Vähäsöyrinki sanoo.

Suomen hyppyjärjestys on Mutru, Hirvonen, Mäkiaho ja Herola. Suurinta tasonnostoa vaaditaan Mäkiaholta.

– Artulla on ollut suurimmat ongelmat. Arttu kun pääsisi muiden poikien tasolle, se tekisi jo paljon.

Arttu Mäkiaho
Arttu Mäkiaho Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Edellisissä kisoissa Suomen mitalisaumat yhdistetyssä ovat karanneet jo mäkiosuudella. Vähäsöyrinki sanoo, että ero Norjaan, Saksaan ja Itävaltaan saa olla korkeintaan minuutti mäkiosuuden jälkeen.

Ihannetilanteessa ero mitaliin on mäen jälkeen korkeintaan 45 sekuntia. Silloin voi puhua jo mitalisaumasta.

– Jos ero keulaan on noin minuutti, olisi hyvä saada joku kolmikosta Saksa, Itävalta ja Norja samaan kelkkaan hiihto-osuudelle mukaan, kun kärkeä ajetaan kiinni.

Itävalta heikoin lenkki hiihto-osuudella

Jos ero on kärkimaihin on mäkiosuuden jälkeen yli minuutti, mitalihaaveet voi Vähäsöyringin mukaan unohtaa.

– Lauantaina siirrytään hiihdossa siniselle puolelle, kun edellinen kilpailu oli punaisella puolella, jossa on yksi selkeä iso hapenottoa vaativa nousu. Nyt tullaan radassa vähän helpommalle puolelle.

Hiihto-osuus on toisin sanoen vähemmän rankka kuin torstain henkilökohtaisessa kilpailussa.

Yhdistetyn suomalaiset ovat tällä hetkellä niin hyvässä hiihtokunnossa, että he pystyvät kuromaan noin minuutin takamatkan hiihto-osuudella umpeen.

– Suomen joukkue on ihan käsittämättömän kovassa hiihtokunnossa. Varsinkin Ilkka, joka pudotti matkavauhdillaan olympiavoittajat ja maailmanmestarit torstaina. Sellaista näkee harvoin, Vähäsöyrinki hehkuttaa.

Mitalisuosikeista Itävalta on heikoin lenkki hiihtoladulla. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Suomella on hyvä mahdollisuus syöstä ainakin heidät ulos palkintokorokkeelta.

– Itävalta otti joukkueeseen mukaan Lukas Klapferin, joka simahti täysin henkilökohtaisessa kilpailussa.

Yhdistetyn joukkuekilpailu alkaa Suomen aikaa kello 12 lauantaina. Katso suoraa lähetystä TV2:ssa tai Areenassa.

Lue myös:

Herolan ja Mutrun onnistuminen herätti asiantuntija Mantilan toiveet joukkuekilpailuun – "2–3 metriä mäessä lisää, niin mitali on mahdollinen"

Petter Kukkonen ylisti Ilkka Herolan urotekoa hiihtoladulla: "Siinä tippuivat olympiavoittajat ja maailmanmestarit"

Ilkka Herola taisteli upealla nousulla viidenneksi – "Hiihdon aikana lajivalinta kaduttaa, mutta niin se vaan muuttuu iloksi maalissa"

Eero Hirvonen kaatui pahasti yhdistetyn hiihto-osuudella, selvisi pintanaarmuilla

Suosittelemme sinulle