Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tulos iski vasten kasvoja – Pärmäkosken valmentaja kummissaan, kun kaiken piti olla kunnossa: "Ajattelimme, että tämä taso riittää mitaleille"

Krista Pärmäkoski saavutti vuosi sitten olympialaisissa kolme mitalia. Seefeldin MM-kisoista hän oli lähellä mitalia vain kerran.

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

SEEFELD. Krista Pärmäkosken Seefeldin MM-kilpailut päättyivät pettymykseen. Hän lähti hakemaan päätösmatkalta, 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailusta mitalia, mutta tuloksena oli 11. sija.

Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja ja maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto jakoi suojattinsa pettymyksen. Koko MM-kisojen aikana Pärmäkoski onnistui kunnolla vain yhdessä kilpailussa, päämatkallaan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa. Tuolloin hän oli neljäs ja jäi mitalista ainoastaan 1,4 sekuntia.

– Pertsan kymppi oli hyvä. Se oli kauden parasta hiihtoa. Olin luottavainen ja Krista osoitti siinä, että oli huippukunnossa. Muuten on ollut vähän epäonnea, Haavisto totesi Yle Urheilulle.

Haaviston mielestä tässä vaiheessa on turha arvioida, onko Pärmäkosken valmentautumisessa tehty virheitä. Kunnon analyysi tehdään vasta kauden jälkeen.

Mitään dramaattisia muutoksia Suomen naisten ykköshiihtäjän harjoittelussa ei ole viime vuoteen nähden tehty. Harjoitusmäärät ovat olleet suhteellisen samoja, aivan kuten tehoprosentit ja voimaharjoittelut. Pärmäkoski oli myös terveenä koko harjoituskauden ja valmistautumisleiritkin menivät hyvin.

– Muut ovat nyt vain parempia, Haavisto myönsi.

Pärmäkoski hiihti viime kaudella maailmancupissa seitsemän kertaa palkintosijoille ja otti Pyeongchangin olympialaisista kolme mitalia. Haavisto myöntää, että he luulivat Pärmäkosken olevan mitali-iskussa myös tällä kaudella.

– Meillä on joka vuodelta kenttätestejä, esimerkiksi 3 000 metrin kenttäjuoksu vakiopaikalla ja maksimisauvarinne. Kristan ennätykset olivat parempia kuin vuosi sitten. Hän oli selkeästi paremmassa kunnossa. Ajattelimme, että tämä taso riittää mitaleille. Mutta muut ovat vielä paremmassa kunnossa.

Haaviston mukaan naisten hiihdon taso on laajentunut varsinkin kärjen osalta. Siinä missä viime vuonna mitalisijoista taisteli 4–6 hiihtäjää, on tänä vuonna mitalikamppailussa ollut 6–8 naista.

– Sinne on tullut useita venäläisiä, Ruotsista Ebba Andersson ja Frida Karlsson sekä Therese Johaug. Muutama hyvä nainen on ottanut ison askeleen eteenpäin.

Pärmäkoskella ja Haavistolla onkin kauden päätyttyä ison mietinnän paikka, sillä Pärmäkoski on jo kokenut urheilija ja hänellä on pitkä harjoitustausta takanaan. Jotain uutta täytyy keksiä, jotta hän pystyy ottamaan tarvittavan askeleen eteenpäin.

– Uusia ärsykkeitä pitää hakea. Niitä on haettu joka vuosi, sillä pitkän harjoitustaustan takia se vaatii todellakin ponnistelua, että keksitään jotain uutta ärsykettä. Se on tärkeää ihan pääkopankin kannalta, ettei aleta toistaa liikaa samoja asioita, Haavisto sanoi.

Lue myös:

Krista Pärmäkoski avautui suksihuollon virheestä, joka pilasi mitalitaistelun MM-kisojen päätösmatkalla: "Mitään ei ollut tehtävissä"

Krista Pärmäkoski romahti mystisesti kesken kisan – Therese Johaug ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen

Krista Pärmäkoski tiivisti Suomen naisten romahduksen yhteen sanaan – pettymys toi kyyneleet kaiken nähneen Roposen silmiin: "Kaikki, mitä tästä kropasta lähti"

Se oli niin pienestä kiinni! Pärmäkosken 1,4 sekunnin tappio on vain kaksi sauvan työntöä

Valmentaja muistutti Pärmäkosken kitkerän mitalitappion jälkeen, että taso on laajentunut: " Kristan vauhti ei ole hidastunut"

Suosittelemme sinulle