Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta

Aina kun maajoukkueen sisäisiä ristiriitoja puidaan julkisesti, maajoukkueessa on ongelma, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Matti Haavisto
Matti Haaviston lausunnot medialle ihmetyttivät Kerttu Niskasta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hiihtomaajoukkueesta kuului viikonloppuna kummia. Hiihtäjä Kerttu Niskanen halusi oikoa maajoukkueen päävalmentajan Matti Haaviston virheellisiä lausuntoja mediassa.

Haavisto oli sanonut Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa, että Niskanen ei halunnut osallistua lauantain 30 kilometrille. Niskanen korjasi Yle Urheilun haastattelussa, että hän olisi halunnut hiihtää 30 kilometrin kisan.

Haavisto puhuu yhtä ja Niskanen toista. Tällainen julkinen välienselvittely kertoo kommunikaatio-ongelmista maajoukkueessa.

Niskanen ei avautunut siitä, että hän jäi joukkueen ulkopuolelle. Ongelma on siinä, että perustelut olivat hänen mielestään väärät. Jos Haavisto olisi sanonut, etteivät Niskasen näytöt tältä kaudelta riitä 30 kilometrille, tällaista tilannetta ei olisi syntynyt.

On vaikea sanoa, kumpi on huolestuttavampaa. Se, että Haavisto lausuu näin julkisesti vai se, että Niskanen katsoo aiheelliseksi käsitellä aihetta median välityksellä.

Aina kun maajoukkueen sisäisiä ristiriitoja puidaan julkisesti, maajoukkueessa on ongelma.

Lahden kotikisojen kaikuja

Tilanteesta tulee väkisin mieleen Lahden MM-kotikisojen ilmiriita, jossa pääosassa olivat tuolloin huoltopäällikkönä työskennellyt Haavisto ja Anne Kyllönen.

Kyllönen pani epäonnistumisensa 10 kilometrin kilpailussa suksihuollon piikkiin. Kyllönen myös väitti, että maajoukkueen urheilijat ovat epätasa-arvoisessa asemassa. Haavisto tyrmäsi Kyllösen kritiikin julkisesti.

– Emme voi laittaa moottoria Annen suksiin, Haavisto sivalsi kaksi vuotta sitten Iltalehdelle.

Riitely jatkui median välityksellä usean päivän ajan.

Tällä kertaa maajoukkueessa ei ole ilmiriitaa, mutta Niskasen kommentit huokuvat tyytymättömyyttä.

Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen olisi halunnut hiihtää MM-kisojen päätösmatkalla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan valmennusjohdolta on toivottu parannusta maajoukkueen keskustelukulttuuriin. Niskasen tapaus on tästä hyvä esimerkki.

– Tällaista ei pitäisi missään nimessä joukkueessa käydä. Se syö valmennusjohdon auktoriteettia myös kaikken muiden urheilijoiden silmissä, Lassila sanoi tv-lähetyksessä.

Ulkopuolisille tilanne näyttää siltä, että maajoukkueen päävalmentaja ei tiedä, mitä maajoukkueen urheilija haluaa.

Haavisto työskentelee ensimmäistä kauttaan Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana. On täysin ymmärrettävää, että matkan varrella tulee vastaan yllättäviäkin tilanteita, joiden kanssa tuore valmentaja on uudessa tilanteessa.

Tärkeintä maajoukkueen työrauhan kannalta olisi, että Haavisto oppisi virheestään ja hoitaisi kommunikaation jatkossa niin, ettei urheilijoiden jatkossa tarvitsisi oikoa hänen lausuntojaan julkisesti.

Lue myös:

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"

Suomen hiihtomaajoukkueessa ilmiriita: "Nyt tilanne on mennyt aika hyvin solmuun"

Krista Pärmäkoski avautui suksihuollon virheestä, joka pilasi mitalitaistelun MM-kisojen päätösmatkalla: "Mitään ei ollut tehtävissä"

Suosittelemme sinulle