Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hiihtopomo selittää, miksi Suomi jäi roimasti mitalitavoitteesta – kommentoi myös Niskasen ja Haaviston erimielisyyksiä: "On normaalia, että tilanne purkautuu tällä tavalla"

Jääkiekkovertausta käyttänyt Mika Kulmala totesi, että Suomen tolppalaukaukset eivät ole kimmonneet maaliin Seefeldin MM-kisoissa.

Mika Kulmala
Mika Kulmala Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Riku Salminen,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala linjasi ennen Seefeldin MM-kisoja rohkean mitalitavoitteen. Kulmala toivoi Suomen saavuttavan kuusi mitalia.

Kun MM-kisoja on yksi päivä jäljellä, Suomen mitalisaldo on yksi pronssi. Iivo Niskanen tuli kolmanneksi miesten 15 kilometrin (p) väliaikalähtökilpailussa.

Kisat päättyvät sunnuntaina miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisaan. Suomelta ei ole realistista odottaa päätöskisasta kilpailusta mitalia.

Joko Suomen hotellilla on pidetty kriisipalavereita, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala?

– Emme ole pitäneet kriisipalavereja. Voitot ja tappiot kuuluvat urheiluun. Tolppalaukauksia on mennyt sisään ja ulos. Meillä nyt vähän enemmän ulos. Mielestäni sellainen 5–6 mitalia olisi ollut realistisesti saavutettavissa, Kulmala sanoi Yle Urheilulle lauantai-iltana.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen toi Suomelle kisojen tähän asti ainoan mitalin. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomi oli lähellä mitalia miesten viestissä, naisten 10 kilometrillä ja miesten yhdistelmähiihdossa, joissa kaikissa tuloksena oli karvas neljäs sija.

Kulmalan mukaan Hiihtoliiton johtoportaan on yhdessä valmennusjohdon kanssa mietittävä, miten nelossijat käännetään seuraavissa arvokisoissa mitalisijoiksi.

– En ole suoranaisesti huolestunut, mutta varmaan kaikki ovat vähän pettyneitä tässä vaiheessa.

Niskanen ja Haavisto eri linojilla

On selvää, että MM-kisoista tullaan lähipäivinä käymään jälkipyykkiä etenkin maastohiihdon osalta. Yksi jälkipyykin aihe on urheilijoiden pettyneet kommentit, joita saatiin kuulla etenkin viimeisinä kisapäivinä.

Lauantaina Kerttu Niskanen oikoi julkisuudessa Suomen päävalmentajan päävalmentajan Matti Haaviston kommenttia, ettei Niskanen olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä. Niskanen olisi halunnut hiihtää, mutta ei mahtunut joukkueeseen.

Kulmala kommentoi Niskasen tilannetta maltillisesti.

– Meillä on pettyneitä urheilijoita. Silloin, kun ei mene hyvin, on valitettavasti aika normaalia, että tilanne purkautuu tällä tavalla. Meillä on varmasti paljon opittavaa ja kehitettävää ensi kaudelle sekä tuleville vuosille, Kulmala sanoi.

Kerttu Niskanen Seefeld
Kerttu Niskanen osallistui Seefeldissä vain yhteen kilpailuun. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Myös suomalaishiihtäjien välineongelmat ovat nousseet puheenaiheeksi MM-kisoissa. Hiihtäjien kommenteista on ollut rivien välissä luettavissa, että suksiin ei olla oltu täysin tyytyväisiä.

Lauantaina 30 kilometrillä yhdenneksitoista jäänyt Krista Pärmäkoski pani pettymyksensä suoraan suksien piikkiin.

– Suksihuolto on isompi kokonaisuus kuin pelkkä voitelu tai kuviointi. Siihen liittyy urheilijan oma kalusto, urheilijan oman kaluston tunteminen, suksen valinta ja moni muu asia, Kulmala vastasi kysymykseen suomalaisen suksuhuollon onnistumisesta.

– Täytyy muistaa, että samasta huoltopajasta on tullut myös loistavia suksia samaan kisaan. Vaikka maastohiihdossa on tullut joku pettymys, niin yhdistetyssä on ollut toimivat sukset.

Kulmala ei silti tarkoita, että kaikki olisi sujunut huollon osalta nappiin.

– Tämäkin asia pitää analysoida ja katsoa, mitä voimme tehdä paremmin tulevaisuudessa.

Mika Kulmala
Mika Kulmala lohdutti Eero Hirvosta yhdistetyn joukkuekilpailun jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lue myös:

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta

Krista Pärmäkoski avautui suksihuollon virheestä, joka pilasi mitalitaistelun MM-kisojen päätösmatkalla: "Mitään ei ollut tehtävissä"

Tulos iski vasten kasvoja – Pärmäkosken valmentaja kummissaan, kun kaiken piti olla kunnossa: "Ajattelimme, että tämä taso riittää mitaleille"

Suomalaislupaus Eveliina Piippo, 20, äimisteli Ruotsin Frida Karlssonin, 19, hurjaa mitalisaldoa MM-kisoissa: "Mitä ihmettä minun pitäisi tehdä"

Krista Pärmäkoski romahti mystisesti kesken kisan – Therese Johaug ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen

Suosittelemme sinulle