Iltakahdeksalta päättyneet parlamenttivaalit olivat mielipidekyselyjen perusteella erittäin tiukka kisa kahden perinteisesti suurimman puolueen välillä.
Vaaleissa äänesti jo ennakkoon miltei 40 prosenttia äänioikeutetuista. Sähköinen äänestäminen lisääntyi, mutta muu ennakkoäänestäminen väheni. Vaalipäivänä kantaa voi ottaa vain pudottamalla äänestyslippunsa vaaliuurnaan.
Nykyinen pääministeripuolue keskusta ja pääministerin salkkua takaisin tavoitteleva oikeistolainen reformipuolue ovat viime kuukausina vaihdelleet mielipidekyselyjen kärjessä. Aivan vaalien alla reformi näyttää vahvistaneen jalansijaansa.
Viime viikkojen neljän kyselyn haitari kertoo ennustamisen vaikeudesta. Reformipuolueen kannatus on vaihdellut 24 prosentista 30,5 prosenttiin ja keskustan 21,5 prosentista 28 prosenttiin.
Kolmanneksi on kyselyjen perusteella nousemassa oikeistopopulistinen Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE. Sille kyselyt ovat ennustaneet lähes viidesosaa äänistä tai jopa vähän enemmän.
EKRE voi saada parikymmentä paikkaa
Edellisissä vaaleissa EKRE sai kahdeksan prosentin ääniosuuden ja seitsemän paikkaa 101-paikkaisessa parlamentissa eli riigikogussa. Tällä kertaa puolueelle voi tulla jopa parikymmentä paikkaa.
Se tekee hallituksen muodostamisesta tavallistakin kiperämmän kysymyksen, sillä niin keskusta kuin reformi ovat torjuneet ajatuksen hallitusyhteistyöstä EKRE:n kanssa sen perin kansalliskonservatiivisen linjan vuoksi.
EKRE:n vaaliohjelman perusteella puolue ei itsekään ole hallitusvaltaa tosissaan tavoittelemassa. Ohjelmassa on paljon kalliita lupauksia, mutta ei juurikaan tulopuolta, josta olisi todelliseksi pohjaksi valtion budjetin laadinnassa.
Vapaapuolue putoaa, Isänmaa ei
Virossa on viiden prosentin vaalikynnys, joka karsii armotta ainakin neljä riigikoguun pyrkivästä kymmenestä puolueesta. Paikoitta jäävät Viron yhdistynyt vasemmistopuolue, vihreät ja uusi yrittäjä, Elämänrikkauden puolue.
Sosiaalidemokraattien viime vaalien kannatuksesta näyttää hupenevan kolmannes, mutta kannatusta on silti tulossa kymmenisen prosenttia, joten puolueen työ riigikogussa jatkuu.
Korruption vastaisesta kansalaisliikkeestä viime vaaleihin syntyneen vapaapuolueen tarina parlamentissa sen sijaan katkeaa ainakin tällä erää. Vuonna 2015 saatu miltei yhdeksän prosentin kannatus on kyselyissä pudonnut prosenttiin tai korkeintaan pariin.
Uutena tulokkaana riigikoguun pyrkivä liberaalinen Viro 200 -puolue oli kyselyissä jo melko tukevasti vaalikynnyksen päällä, mutta vaalien lähestyessä kannatus on pienentynyt uhkaavasti.
Isänmaa-puolue sen sijaan on päässyt putoamisen uhasta. Kyselyjen perusteella puolue saa noin kymmenesosan äänistä. Isänmaa kilpailee osin samanlaisilla oikeistopopulistisilla arvoilla kuin EKRE, mutta maine on hillitympi.
Uuteen riigikoguun tullee siis viisi puoluetta, ellei Viro 200 vielä yllätä.
Jos EKRE todella on laskuista poissa, hallitusneuvotteluissa voi murtua jopa vanha vihollislinja eli reformipuolue ja keskusta saattavat päätyä hallituskumppaneiksi.
Politiikantuntijoiden laskelmien mukaan molemmat ovat saamassa saman verran parlamenttipaikkoja, 28:sta 31:een. Vaalivoittajalle ei siis riitä kumppaniksi pelkästään Isänmaa- tai sosiaalidemokraattinen puolue kymmenellä tai hieman useammalla paikallaan.
Vaaliuurnat sulkeutuivat kahdeksalta illalla. Yle seuraa tuloslaskentaa verkossa.