Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Huoltoryhmä purkautui urheilijoiden käytöksestä – Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihtomaajoukkueessa on johtajuusongelma

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei ollut yllättynyt Suomen huollon avautumisesta. Hänen mukaansa joukkue kaipaa kauden jälkeen tiukan palautepalaverin.

Riitta-Liisa Roponen (vas.), Laura Mononen, Krista Pärmäkoski ja Matti Haavisto.
Riitta-Liisa Roponen (vas.), Laura Mononen, Krista Pärmäkoski ja Matti Haavisto. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

SEEFELD. Suomen maajoukkuehuollon suorasanainen purkaus MM-kisojen päätöspäivänä osoitti Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan sen, että maajoukkueesta puuttuu tällä hetkellä ennen kaikkea johtajuutta.

– Tätä kuplintaa on ollut havaittavissa jo aikaisemminkin kauden aikana, mutta nyt se on vain tullut enemmän julkisuuteen, Jauhojärvi sanoi ja kertoi, ajankohta ei ollut yllätys.

– Suomalaisten tulokset ovat olleet pettymyksiä ja yleensä pettymysten keskellä tunteet nousevat pintaan, silloin saattaa järki mennä syrjään. Siitä on minullakin kokemusta.

Jauhojärvi on itse ollut maajoukkueessa Magnar Dalenin ja Reijo Jylhän päävalmentajakausien aikana. Tuolloin roolijaot joukkueessa olivat selviä. Nyt Jauhojärven mielestä näyttää siltä, ettei oikein kukaan ota vastuuta tekemisestä.

– Nyt ei roolitusta ilmeisesti ole käyty riittävän selvästi läpi, ja kun noin suurta organisaatiota miettii, pitää roolitus ja jaot olla selvät. Vastuu on niin urheilijoilla, huollolla kuin valmennusjohdollakin, Jauhojärvi sanoi, mutta korosti ennen kaikkea urheilijoiden vastuuta kalustostaan.

– Urheilijan vastuulla on olla aktiivinen oman kalustonsa kehittämisessä eikä pelkästään luottaa siihen, että huoltomiehet tai suksitalli hoitaa. Urheilijalla on oma vastuunsa. Se on myös urheilijan ammattitaitoa.

Jauhojärvi tietää, että vaikeita olosuhteita, joita on nähty muun muassa nyt Seefeldin MM-kisoissa, ei välttämättä päästä testaamaan edes kerran vuodessa. Urheilijan pitää kuitenkin olla aktiivinen asian suhteen.

– Ei voi vain tehdä pelkkää hiihtolenkkiä, sillä on ihan sama tekeekö sen lenkin, jos kalusto ei toimi. Kannattaa mieluummin testaa suksia ja käydä välinefirmojen kanssa keskustelua, onko sieltä saatavissa apuja sieltä.

Jauhojärven mukaan Suomen maajoukkueen jokakeväisessä kehityskeskustelussa viimeisissä SM-hiihdoissa pitää asiat käydä tiukasti läpi.

– Siinä palautepalaverissa pitää uskaltaa puhua asioista asioiden oikeilla nimillä. Eikä kenenkään pidä ottaa tästä palautteesta henkilökohtaisesti itseensä, vaan ottaa nimenomaan opiksi ja miettiä omaa toimintatapaansa, onko siinä jotain kehitettävää, Jauhojärvi sanoi,

– Sillä sen tiedän, että kaikki tekevät kaikkensa menestyksen eteen. Kukaan ei tee tahallaan huonoa työtä.

Lue myös:

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Hiihtopomo selittää, miksi Suomi jäi roimasti mitalitavoitteesta – kommentoi myös Niskasen ja Haaviston erimielisyyksiä: "On normaalia, että tilanne purkautuu tällä tavalla"

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta Krista Pärmäkoski avautui suksihuollon virheestä, joka pilasi mitalitaistelun MM-kisojen päätösmatkalla: "Mitään ei ollut tehtävissä"

Suomalaishiihtäjien välineongelmat jättävät jossiteltavaa – "Ei ole ollut sellaisia päiviä, että sukset olisivat olleet tosi hyvät"

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"

Suosittelemme sinulle