Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Orbán ei peräänny, vaikka hänen puoluettaan vaaditaan eroon EPP-ryhmästä: "Aiomme jatkaa julistekampanjaamme ja pysyä ryhmässä

Orbán kertoi asiasta saksalaisen Welt Am Sonntagin haastattelussa.

Viktor Orban puhuu Euroopan parlamentissa 11. syyskuuta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolusti maansa politiikkaa EU-parlamentissa tiistaina, päivää ennen parlamentin äänestystä. Kuva: Patrick Seeger / EPA
Petri Burtsov
Avaa Yle-sovelluksessa

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei anna periksi kiistassaan Euroopan kansanpuolueen EPP:n kanssa.

Useat EPP:n jäsenpuolueet vaativat Orbánin johtaman oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen erottamista EPP:stä. Erottamista on vaatinut yhteensä 7 EPP:n jäsenpuoluetta eri maissa, mukaan lukien Kokoomus Suomessa.

Fidesz on viime viikkoina ollut esillä julistekampanjansa takia.

Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta.
Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Kampanja syyttää EU:ta ja komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria esimerkiksi maahanmuuton edistämisestä. Unkaria vastaan on myös aloitettu menettely oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia.

Orbán ei aio perääntyä.

Welt Am Sonntag -sanomalehden haastattelussa hän lataa täyslaidallisen Junckeria ja muuta EU:n nykyjohtoa kohtaan.

– En pidä hänen (Junckerin) näkemyksistään. Hänen talouspoliittinen ajattelu on sosialistista ja hän kannattaa maahanmuuttoa. Hänen yrityksensä erottaa meidät EPP:stä on henkilökohtaita uskottomuutta, Orbán sanoo.

Hän kertoo myös, etteivät Juncker ja unkarilaismiljonääri George Soros jää ainoiksi Fideszin pilkan kohteiksi. Junckerin tilalle EU-vastaisiin julisteisiin on Orbánin mukaan tulossa EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Orbán näkee Fideszin myös jatkossa EPP:n jäsenenä ja ilmaisee tukensa EPP:n johdoon Helsingin puoluekokouksessa valitulle Manfred Weberille.

Orbán kiistää haastattelussa myös olevansa juutalaisvastainen.

– Unkarin juutalaiset nauttivat hallituksemme suojaa. Tämän lisäksi suhtaudumme myönteisesti Israelin valtioon, hän sanoi.

Orbán lisäsi juutalaisvastaisuuden olevan maahanmuuton aikaansamaa, ja että sitä esiintyy tästä syystä enemmän Länsi- kuin Itä-Euroopassa.

Fideszin erottamista käsitellään todennäköisesti EPP:n puoluevaltuustossa Brysselissä 20. maaliskuuta.

Mikäli Fideszin erottaminen etenee äänestykseen asti, vaaditaan siihen määräenemmistö EPP:n puoluevaltuuston noin 260 jäsenestä. Puoluevaltuuston jäsenet tulevat EPP:n jäsenpuolueista, liitännäispuolueista, jäsenjärjestöistä ja ryhmistä.

Fideszillä on tukea erityisesti muiden itäeurooppalaisten konservatiivipuolueiden keskuudessa. Politico-lehti on listannut eri EPP:n jäsenpuolueiden suhtautumisen Fideszin erottamiseen.

Euroopan parlamentissa kuitenkin myös useat perinteisesti Orbánia tukeneet puolueet kääntyivät häntä vastaan.

EPP:n 218 europarlamentaarikosta 115 äänesti rankaisumenettelyn käynnistämisestä Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia. 57 äänesti vastaan ja 28 jätti äänestämättä.

Suosittelemme