Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei anna periksi kiistassaan Euroopan kansanpuolueen EPP:n kanssa.
Useat EPP:n jäsenpuolueet vaativat Orbánin johtaman oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen erottamista EPP:stä. Erottamista on vaatinut yhteensä 7 EPP:n jäsenpuoluetta eri maissa, mukaan lukien Kokoomus Suomessa.
Fidesz on viime viikkoina ollut esillä julistekampanjansa takia.
Kampanja syyttää EU:ta ja komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria esimerkiksi maahanmuuton edistämisestä. Unkaria vastaan on myös aloitettu menettely oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia.
Orbán ei aio perääntyä.
Welt Am Sonntag -sanomalehden haastattelussa hän lataa täyslaidallisen Junckeria ja muuta EU:n nykyjohtoa kohtaan.
– En pidä hänen (Junckerin) näkemyksistään. Hänen talouspoliittinen ajattelu on sosialistista ja hän kannattaa maahanmuuttoa. Hänen yrityksensä erottaa meidät EPP:stä on henkilökohtaita uskottomuutta, Orbán sanoo.
Hän kertoo myös, etteivät Juncker ja unkarilaismiljonääri George Soros jää ainoiksi Fideszin pilkan kohteiksi. Junckerin tilalle EU-vastaisiin julisteisiin on Orbánin mukaan tulossa EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.
Orbán näkee Fideszin myös jatkossa EPP:n jäsenenä ja ilmaisee tukensa EPP:n johdoon Helsingin puoluekokouksessa valitulle Manfred Weberille.
Orbán kiistää haastattelussa myös olevansa juutalaisvastainen.
– Unkarin juutalaiset nauttivat hallituksemme suojaa. Tämän lisäksi suhtaudumme myönteisesti Israelin valtioon, hän sanoi.
Orbán lisäsi juutalaisvastaisuuden olevan maahanmuuton aikaansamaa, ja että sitä esiintyy tästä syystä enemmän Länsi- kuin Itä-Euroopassa.
Fideszin erottamista käsitellään todennäköisesti EPP:n puoluevaltuustossa Brysselissä 20. maaliskuuta.
Mikäli Fideszin erottaminen etenee äänestykseen asti, vaaditaan siihen määräenemmistö EPP:n puoluevaltuuston noin 260 jäsenestä. Puoluevaltuuston jäsenet tulevat EPP:n jäsenpuolueista, liitännäispuolueista, jäsenjärjestöistä ja ryhmistä.
Fideszillä on tukea erityisesti muiden itäeurooppalaisten konservatiivipuolueiden keskuudessa. Politico-lehti on listannut eri EPP:n jäsenpuolueiden suhtautumisen Fideszin erottamiseen.
Euroopan parlamentissa kuitenkin myös useat perinteisesti Orbánia tukeneet puolueet kääntyivät häntä vastaan.
EPP:n 218 europarlamentaarikosta 115 äänesti rankaisumenettelyn käynnistämisestä Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia. 57 äänesti vastaan ja 28 jätti äänestämättä.