Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Seefeldin dopingratsiassa pidätetyt hiihtäjät itävaltalaislehdelle: paljastuksia tehnyt Johannes Dürr ohjasi kiellettyjen aineiden käyttäjiksi

Seefeldin MM-kisojen parisprintissä Itävaltaa edustaneet Max Hauke ja Dominik Baldauf antoivat Kronen Zeitung -lehdelle laajan yhteishaastattelun, jossa he kertovat vuonna 2016 alkaneesta yhteistyöstä Johannes Dürrin kanssa.

Baldauf Hauke Seefeld
Dominik Baldauf (AUT), Max Hauke (AUT) 24.2.2019 Seefeld Kuva: AOP
Sinikka Rajamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikolla dopingin käytön tunnustaneet hiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldauf paljastivat keskiviikkona ilmestyneessä itävaltalaislehdessä, että eposta vuonna 2014 kärähtänyt Johannes Dürr oli heidän yhteyshenkilönsä kiellettyihin aineisiin. Seefeldin MM-kisojen parisprintissä Itävaltaa edustanut kaksikko antoi Kronen Zeitung -lehdelle laajan yhteishaastattelun, jossa he kertovat vuonna 2016 alkaneesta yhteistyöstä.

– Olimme Dürrin kanssa molemmat töissä tullissa Wienissä. Kävimme joskus yhdessä harjoittelemassa ja puhuimme luonnollisesti myös maastohiihdosta ja siitä, että minun ja Maxin kehitys oli hidastunut. Dürr sanoi, että ilman dopingia on mahdoton päästä huipulle, Baldaur kertoo lehdelle.

Baldaufin mukaan Dürr sanoi, että hänen lääkärinsä Erfurtissa voi auttaa. Pitkän pohdinnan jälkeen kaksikko otti lääkäriin yhteyttä ja veritankkaus alkoi kesällä 2018.

Hiihtäjät eivät mainitse lääkäriä nimeltä, mutta viime viikon ratsioiden yhteydessä pidätettiin urheilulääkäri Mark Schmidt, joka piti vastaanottoa Erfurtissa ja joka itävaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan on Seefeldin MM-kisojen dopingvyyhdin keskipisteessä.

– Kaikki oli erittäin ammattimaisesti järjestetty. Kommunikoimme prepaid-liittymillä lääkärin ja hänen tiiminsä kanssa, Hauke sanoo.

Itävaltalaishiihtäjät myöntävät pelänneensä kiinni jäämistä.

– Luonnollisesti, mutta jotenkin onnistuimme elämään täydellistä kaksoiselämää. Näin jälkikäteen olen shokissa, miten hyvin sen minulta onnistui, Hauke kommentoi.

Kaksikko tunnustaa, että urheilu-ura on nyt ohi. Alkushokin jälkeen he toivovat pystyvänsä palaamaan opintojen pariin.

– Tiedän, että se kuulostaa koomiselta, mutta haluan ehdottomasti opiskella lääketiedettä, Hauke sanoo.

Baldauf sen sijaan toivoo saavansa jatkaa poliisiopintojaan.

– Haluan ratkaista isoja rikoksia, hän sanoo.

Itävaltalaishiihtäjien mainitsema Dürr pidätettiin tiistaina Innsbruckissa. Kronen Zeitungin mukaan häntä syytetään urheilupetoksesta ja dopingrikkomuksesta.

Dürr kertoi tammikuussa ARD:n tv-dokumentissa dopingin käytöstään. Hänen tekemänsä paljastukset olivat osasyynä massiiviseen dopingratsiaan Seefeldissä ja Erfurtissa viime viikolla. Kronen Zeitungin mukaan Dürr ei ole viime viikkoina tehnyt viranomaisten kanssa toivottua yhteistyötä.

Lue myös:

Yllätyskäänne Seefeldin dopingskandaalissa: Paljastuksia tehnyt hiihtäjä pidätetty Itävallassa

Kari-Pekka Kyrö väittää, että veridopingin käyttö on helppoa ja riskitöntä, testauspäällikkö vastaa: "Järjestelmä ei ole aukoton"

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Seefeldin MM-hiihtojen dopingvyyhti kasvaa: Kolmas virolaishiihtäjä myönsi veridopingin käytön

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Suosittelemme