Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: SDP repäisi hurjan eron kokoomukseen – perussuomalaisille Halla-ahon kauden ennätyslukemat

Päähallituspuolue keskustan kannatus sulaa yhä alemmas.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jyrki Hara

Antti Rinteen johtama SDP on entistä tiukemmin kiinni pääministerin paikassa, kun vaaleihin on reilu kuukausi aikaa, kertoo Ylen uusi puoluekannatusmittaus.

Demareiden kannatus nousi edellisestä mittauksesta 1,2 prosenttiyksikköä ja on 21,3 prosenttia.

Samalla hallituksen suuret porvaripuolueet jatkoivat kannatussukellustaan.

Kokoomuksen kannatus on mittauksessa 16,2 prosenttia. Se on puolueen heikoin noteeraus neljään vuoteen ja alhaisin lukema Petteri Orpon puheenjohtajakaudella. Kuukauden takaiseen mittaukseen verrattuna kokoomus menetti reilun prosenttiyksikön kannattajistaan.

Juha Sipilän keskustan saama 14,1 prosenttia on alhaisin Taloustutkimuksen puolueelle mittaama kannatus sitten marraskuun 2011. Kuukauden takaiseen mittaukseen verrattuna keskusta menetti nyt 1,5 prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

SDP:n kannatusetumatka toisena tulevaan kokoomukseen on tässä mittauksessa jo 5,1 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset kirii vaalien kynnyksellä

Mittauksen suurin nousija on perussuomalaiset, joka on parantanut juoksuaan koko alkuvuoden. Kannatus nousi jälleen yli prosenttiyksikön 13,3:een prosenttiin.

Tämä on suurin puolueelle mitattu kannatus Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella.

– Perussuomalaisia aikaisemmin äänestäneet, jotka välillä ovat olleet epäilevällä kannalla, palailevat nyt perussuomalaisten tukijoiksi, toteaa kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Ennen tätä talvea perussuomalaiset on mitellyt suosion suuruudessa tasaisimmin vasemmistoliiton kanssa, mutta nyt se lähestyy neljänneksi suosituimman puoleen, vihreiden kannatuslukemia.

Pekka Haaviston johtama vihreät menetti mittauksessa lähes prosenttiyksikön kannatuksestaan, joka on nyt 13,7 prosenttia. Vasemmistoliiton suosio parantui hivenen 8,9:ään prosenttiin.

Pienimmistä eduskuntapuolueista RKP petrasi tässä helmikuun ja maaliskuun alkupäivien aikana tehdyssä mittauksessa 0,7 prosenttiyksikköä 4,7:ään prosenttiin. Kristillisdemokraattien kannatus on 3,5 prosenttia.

Perussuomalaisista toissa kesänä irtautunut Sininen tulevaisuus ei näytä löytävän merkittävästi uutta kannattajakuntaa vaaleihin mennessä. Sinisiä ilmoitti tukevansa tällä kertaa 1,8 prosenttia kyselyn vastaajista.

Kokoomuskin vuotaa perussuomalaisiin – keskusta joka suuntaan

Liikkuvia äänestäjiä on liikkeellä runsaasti vaalipäivään asti, eikä mikään ole vielä varmaa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo kyselyn tausta-aineistojen perusteella, että vahvimmin noussut perussuomalaiset on saanut uusia kannattajia sekä katsomosta että muilta puolueilta.

– Kokoomus ja keskusta vuotavat entistä selkeämmin perussuomalaisiin.

Eniten kokoomus on kuitenkin menettänyt kannattajiaan vihreille. Keskustan vene taas vuotaa vähän joka puolelle, Turja sanoo.

– Vihreille, perussuomalaisille, kokoomukselle ja SDP:lle. Liikkuvat äänestäjät ovat nyt se keskustan haaste.

SDP:n kannatuskehityksessä kiinnostava ilmiö on paitsi sen korkea taso koko mittausjaksolla, myös alkuvuoden sairauslomalla olleen Antti Rinteen paluun vaikutus.

Rinne korvasi viime perjantaina sijaisenaan toimineen Sanna Marinin SDP:n johdossa. Viimeiset tutkimushaastattelut Ylen mittaukseen tehtiin kuluvan viikon maanantaina ja tiistaina.

– Tämä on selkeästi heikoin viikko SDP:lle tällä mittausjaksolla, Taloustutkimuksen Turja toteaa.

SDP ja vihreät kahmisivat eniten lisäpaikkoja

Taloustutkimus on vaalivuoden alusta lähtien laskenut Ylelle kannatusmittausten mukaisen eduskuntapaikkojen määrän muutoksen nykyiseen edustajamäärään verrattuna.

Muutoksia tarkastellessa pitää huomata, että ne on laskettu kuuden kuukauden mittaustulosten keskiarvon mukaan.

Niinpä esimerkiksi kokoomus saisi edelleen neljä lisäpaikkaa (yhteensä 41 edustajaa), vaikka sen kannatusosuus on uusimmassa mittauksessa selvästi edellisiä vaaleja alhaisempi.

Eniten lisäpaikkoja ottaisivat laskelman mukaan SDP ja vihreät. Demareille tulisi 49 eduskuntapaikkaa, joka on 15 paikkaa enemmän kuin puolueen nykyinen edustajamäärä. Vihreät saisivat 26 paikkaa, joka on 11 enemmän kuin nykyinen paikkaluku.

Keskustan paikkamäärä eduskunnassa romahtaisi 49:stä 36:een.

Perussuomalaisten paikkaluku tippuisi kannatusmittausten mukaan 17 paikan verran 21:een, koska puolueesta on edellisten vaalien jälkeen irronnut suuri joukko edustajia sinisiin.

Lue lisää:

Miten eduskunnan paikat jakautuisivat? Katso Ylen uudistuneesta puoluekannatusmittauksesta

Analyysi: Hallituspuolueet kuilun partaalla – syöksykierteen katkaiseminen vaatii täydellistä onnistumista vaalikentillä

Suosittelemme sinulle