Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hiihtopomo toivoo järkeä alkoholinkäyttöön – Holmenkollenin maailmancup on norjalaisille isänmaallinen kansanjuhla, joka riistäytyi vuosi sitten käsistä

Norjassa hiihto ja norjalaisuus kulkevat käsi kädessä. Katso Hiihtohullu Norja -sarjan patriotismi-jakso jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Patriotismi
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylä on melkoinen juhlintakeskittymä Suomen MM-rallin aikoihin heinä-elokuun vaihteessa. Lahdessa nonella ihmisellä lähtee sokka irti Salpausselän kisojen yhteydessä. Suomalainen juhlakansa osaa ottaa kaiken irti myös urheilutapahtumista.

Norjalaiset panevat tässäkin asiassa paremmaksi. Tänä viikonloppuna järjestettävä maastohiihdon Holmenkollenin maailmancup on aivan toista maata edellä mainittuihin urheilutapahtumiin verrattuna – hyvässä ja pahassa.

Ikoninen Holmenkollenin maailmancup on urheilijoiden silmissä erittäin arvostettu kilpailu. Esimerkiksi Suomen ykköstähti Iivo Niskanen jätti Seefeldin MM-kisojen päätösmatkan väliin, jotta hän olisi iskussa Holmenkollenin 50 kilometrillä lauantaina.

Arvostus kumpuaa norjalaisfaneista ja Norjan poikkeuksellisesta hiihtokulttuurista. Holmenkollen on kansanjuhla, johon osallistuvat Norjassa jopa kuninkaallisetkin.

"Tällä kertaa ilman kännäystä"

Vuosi sitten Holmenkollenin maailmancup-kilpailut päättyivät kaaokseen, jossa useita ihmisiä loukkaantui kilpailujen jälkeen väentungoksissa Oslon metroasemilla.

Kisoissa oli yli 100 000 katsojaa, joista tuhannet yöpyivät kisapaikkojen kupeessa teltoissa festivaalihengessä. Humalaisten ihmisten aiheuttama kaaos johti metroasemilla esimerkiksi siihen, että useita ihmisiä putosi laiturilta raiteille väentungoksessa. Jotkut ihmisistä lähtivät leikkimielellä kävelemään metroraiteita pitkin.

– Toivomme uutta juhlaa, mutta tällä kertaa ilman kännäystä, Norjan hiihtomaajoukkueen johtaja Vidar Löfshus sanoi VG:lle tällä viikolla.

Myös urheilijat kärsivät humalaisten katsojien käytöksestä. Ruotsin Daniel Richardssonin päälle kaadettiin olutta kesken kilpailun. Norjan Johannes Hösflot Kläbo kaatui ladulle heitettyyn olutpullonkorkkiin.

Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo koki viime vuonna kovia Holmenkollenilla. Kuva: AOP

Kisajärjestäjät ovat ottaneet opiksi viime vuoden tapahtumista. Lauantain miesten 50 kilometrin kilpailua on aikaistettu, minkä toivotaan johtavan rauhallisempaan juhlimiseen. Kilpailu alkaa paikallista aikaa jo aamukymmeneltä.

Toisaalta paikalle odotetaan tälläkin kertaa yli 100 000 norjalaista, jotka ovat valmiita juhlimaan Seefeldin MM-kisojen 25 mitalin saalista. Kisajärjestäjien arvion mukaan noin 5 000–6 000 ihmistä jää paikalle telttailemaan yöksi sunnuntain naisten 30 kilometrin kilpailua varten.

– Me, poliisi, Oslon kaupunki ja julkisesta liikenteestä vastaavat yhtiöt ovat tehneet kaikkensa kaaoksen välttämiseksi, sanoi kisojen tiedotuspäällikkö Emilie Nordskar VG:lle.

Hiihdolla ja patriotismilla läheinen suhde

Suomalaisittain Holmenkollenin kilpailusta tulee mieleen vappu, josta on muodostunut koko kansan juhlapäivä.

Norjalaisille Holmenkollen on jopa isänmaallinen juhla. Norjassa hiihto ja norjalaisuus tuntuvat kulkevan käsi kädessä. Rullahiihtäjä ei ole Oslon keskustassa mikään epätavallinen näky, lapsille saatetaan tehdä hiihtolatuja kuninkaanlinnan pihaan ja Norjan lippuja liehuu parvekkeilla ja talojen edustoilla.

Yle Urheilun Laura Arffman kävi viime syksynä tutustumassa norjalaiseen hiihtokulttuuriin, kun hän oli kuvaamassa Hiihtohullu Norja -sarjaa.

Tämän jutun alussa löytyvässä jaksossa tutustutaan Norjan hiihdon ja patriotismin väliseen suhteeseen.

– Norjassa ihmiset kasvavat maastohiihtolähetyksiä tv:stä seuraten. Maastohiihdosta tulee ikään kuin norjalainen identiteetti. Suuret kilpailut seurataan tarkasti ja aikuiset miehet saattavat itkeä hiihtoa katsellessaan. Eivät he muuten itke kovin usein, historioitsija Thor Gotaas sanoo jaksossa.

Hiihdon suosiosta huolehtii myös kuningasperhe, joka antaa lajille julkista tukea. Kuningatar Sonja on jopa osallistunut salaa hiihtokilpailuun Holmenkollenilla lainaamalla ystävänsä numerolappua.

– Kuningas on ollut katsomassa Norjan mestaruuskisoja joka vuosi alusta lähtien, vuodesta 1906. Tuolloin hän tuli Tanskasta asti. Hän oli prinssi Carl ja hän oli katsomassa Holmenkollenilla 1906 sekä mestaruuskisoissa 1909, Gotaas sanoo.

Kuningasperhe on tänäkin viikonloppuna paikalla Holmenkollenin maailmancupissa.

Hiihto on Norjassa kansallisurheilua, mutta löytyykö Norjassa heitä, jotka eivät niin hiihdosta välitä? Sitä yritettiin selvittää Hiihtohullu Norja -sarjan patriotismi-jaksossa.

Jaksossa löytyy jopa norjalainen, joka ei tiennyt Iivo Niskasta. Katso koko tarina tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Holmenkollenin maailmancupin lähetykset Ylen kanavilla

Perjantai 8.3.
20.25 Mäkihyppy, miesten karsinta (Areena)

Lauantai 9.3.
09.55 Yhdistetty, mäkiosuus (TV2 ja Areena)
10.55 Maastohiihto, miesten 50 km (TV2 ja Areena)
14.25 Yhdistetty, hiihto-osuus (TV2 ja Areena)
15.25 Mäkihypyn joukkuemäki (TV2 ja Areena)

Sunnuntai 10.3.
10.55 Mäkihyppy, naisten kilpailu (TV2 klo 11.30 ja Areena klo 10.55)
12.40 Maastohiihto, naisten 30 km (TV2 ja Areena)
15.25 Mäkihyppy, naisten kilpailu (TV2 ja Areena)

Lue myös:

Norjalta häikäisevää ylivoimaa MM-kisoissa! Katso ja tutustu, miksi hiihdon ihmemaa dominoi taas

Perhekin alkoi tuskastua, kun norjalaiskarhu rääkkäsi itseään uupumukseen asti – MM-kulta Seefeldissä palkitsi tappotahtiset harjoitteluvuodet

Vuonomaan kultasaldo hiihdon MM-kisoissa häikäisee – Norjassa päiväkotilapsetkin hiihtävät yli 10 kilometrin lenkkejä

Tänä viikonloppuna kisataan hiihtomaailman Hollywoodissa – omassa kotimaassaan hämmennystä herättävä hiihtäjä yllättyi, kun loikkasi supertähtien keskelle

Isä avautui Ylelle hetkestä, jolloin norjalaisperheen elämässä kaikki muuttui – Petter Northugin kohujen värittämä tähteys alkoi yhtä lujaa kuin se sammuikin

Hämmästyttävää mitalisadetta luodaan mystisessä olympiakeskuksessa Oslon laitamilla – norjalaisten paratiisista paljastui myös suomalaisille tuttuja ongelmia

Suosittelemme