Hyppää sisältöön

Janakkalan maailmankuulu miekkamies palaa kotikonnuilleen

Miekkamies hyvästelee tamperelaisen museokeskus Vapriikin ja palaa kotiseudulleen saaden sijan Hämeen linnassa.

Janakkalan miekkamiehen rekonstruktio miekkoineen pääsee lähemmäksi hautapaikkaansa eli Hämeen linnaan. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Kukaan ei voi tietää, kävikö noin vuonna 1300 kuollut Janakkalaan haudattu miekkamies Hämeen linnassa. Ei tarkkaan tiedetä, milloin Hämeen linnan rakentaminen alkoi. Todennäköisesti ainakin harmaakivivarustukset olivat pystyssä, kun miekkamies vaelsi Hämeessä.

Linna oli tuohon aikaan vielä paljon nykyistä pienempi, mutta teki luultavasti vaikutuksen sellaisenaankin suomalaiseen soturiin. Sellaiseksi DNA-tutkijat ovat miekkamiehen arvioineet.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

– Tämä geneettinen variaatio, minkä olemme miekkamiehestä löytäneet, muistuttaa eniten nykypäivän suomalaisen variaatiota, eli hän näyttäisi olleen paikallinen ihminen, kertoi Tukholman yliopiston professori Jan Storå DNA-tutkimusten tuloksista tammikuussa Tampereella.

Tosin Jan Storå varoitti liian pitkälle menevistä päätelmistä: tutkijoilla ei ole vielä sen ajan vertailuaineistoa olemassa.

Miekkamies pääsee takaisin Hämeeseen

Janakkalan miekkamies on ollut yhtenä tähtenä museokeskus Vapriikin Birckala 1017 -näyttelyssä reilun puolentoista vuoden ajan. Näyttely päättyy 17. maaliskuuta. Aiemman sopimuksen mukaan miekkamiehen rekonstruktio kuljetetaan Hämeen keskiaikaiseen linnaan.

– Janakkalan miekkamies saapuu Hämeen linnaan keväällä. 24. toukokuuta yleisöllä on mahdollisuus tutustua uuteen näyttelyymme, jonka nimi on "Rikkauksien Häme". Tässä näyttelyssä myös Janakkalan miekkamies on mukana, lupaa näyttelyamanuenssi Lea Värtinen Kansallismuseosta.

Lokakuussa 2013 menneisyyden etsijän metallinpaljastin piippasi osoittaen muinaisen hautapaikan. Paikalle hälytetyt tutkijat löysivät Janakkalan pellosta luurangon, jonka alla oli kaksi miekkaa. Vainaja sai pian nimen Janakkalan miekkamies.

Toinen löytyneistä miekoista on viikinkiajalta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kahden eri aikakauteen sijoittuvan miekan löytyminen samasta haudasta on harvinaista. Niin harvinaista, että hautalöydöstä kerrottiin medioissa eri puolilla maailmaa.

Miekoista vanhempi ajoittuu viikinkiajalle ja nuorempi miekka ristiretkiajalle. Tutkimusten mukaan itse miekkamies kuoli vuoden 1300 tienoilla.

– Kyllä me odotamme miekkamiehestä vetonaulaa myös Hämeen linnassa, sanoo näyttelyamanuenssi Lea Värtinen.

Vapriikissa miekkamiehen ja Birckala 1017 -näyttelyn on nähnyt reilua viikkoa ennen näyttelyn päättymistä yli 316 000 ihmistä.

Suosittelemme sinulle