Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpin ex-kampanjapäällikkö Manafort sai vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen

Vero- ja pankkirikoksiin syyllistynyttä Manafortia uhkasi jopa 24 vuoden vankilatuomio.

Paul Manafort saapumassa oikeusistuntoon 8. maaliskuuta 2018. Taustalla on valkopartainen hipsterimies, jolla on musta pipo ja tummat aurinkolasit. Hän kannattelee päänsä yläpuolella kylttiä, jossa lukee mustalla tussilla tekstattuna "petturi".
Paul Manafort saapumassa oikeusistuntoon viime vuonna. Kuva: Getty Images / AFP
STT,
Miikka Kaskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on saanut 47 kuukauden eli vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Manafort on todettu aiemmin syylliseksi vero- ja pankkirikoksiin.

Guardianin mukaan rangaistus on merkittävästi lievempi kuin syyttäjät suosittelivat. Syyttäjien mukaan 69-vuotias Manafort olisi voitu tuomita jopa 24 vuodeksi vankilaan.

Virginialainen oikeusistuin totesi viime vuonna, että Manafort muun muassa kätki Yhdysvaltojen veroviranomaisilta kymmeniä miljoonia dollareita, jotka hän tienasi työskentelemällä konsulttina Venäjän tukemille poliitikoille Ukrainassa.

Manafortin asianajat vetosivat tuomariin lievemmän rangaistuksen puolesta.

Kyseessä on kuitenkin toistaiseksi kovin rangaistus, joka Trumpin avustajakuntaan kuuluvalle henkilölle on määrätty erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa.

Manafortin toimia on tutkittu osana Muellerin Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään Trumpin kampanjakoneiston ja Venäjän epäiltyä juonittelua vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Virginian syytteet eivät kuitenkaan liity Manafortin toimintaan Trumpin kampanjapäällikkönä.

"Hän eli muutoin nuhteettoman elämän"

Oikeuden mukaan Manafort syyllistyi rikoksiin vuosina 2004–2014 eli ennen Trumpin kampanjaa. Pitkäaikainen republikaanilobbari Manafort aloitti työt Trumpin kampanjassa maaliskuussa 2016. Hän erosi tehtävästä vain muutamaa kuukautta myöhemmin, kun hänen Ukraina-yhteytensä olivat nousseet julkisuuteen.

Manafortin asianajajien mukaan Manafort katuu tekojaan syvästi ja voi huonosti oltuaan yhdeksän kuukautta tutkintavankeudessa. Manafortia ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta.

– Hän eli muutoin nuhteettoman elämän, tuomari totesi rangaistusta koskevan käsittelyn aikana.

Syyskuussa Manafort sitoutui avustamaan Muellerin tutkintaa lyhyemmän tuomion toivossa. Marraskuussa Muellerin tiimi kuitenkin kertoi Manafortin valehdelleen tutkinnassa.

Manafortia syytetään lisäksi Washingtonissa erillisessä oikeudenkäynnissä muun muassa rahanpesusta ja valheellisten lausuntojen antamisesta. Siitä tuomiota odotetaan ensi viikolla.

Trump kommentoi perjantaina olevansa pahoillaan Manafortin puolesta.

– Tämä on ollut hyvin, hyvin vaikeaa aikaa hänelle, Trump sanoi.

Suosittelemme