Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kolme luontais- ja ekotuotteiden putiikkia sulkee ovensa Kuopiossa tänä keväänä – Ruohonjuuri tähtää kaupunkiin jo joulumarkkinoille

Sulkemisien taustalla ovat muun muassa kaupan siirtyminen verkkoon, keskustan kalliit vuokrat ja henkilökohtaiset syyt.

vitamiineja
Kuva: Miia Roivainen / Yle
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni Kuopiossa toimiva terveys-, luontais- ja ekotuotteita myyvä liike sulkee ovensa tänä keväänä.

Esimerkiksi Kuopion keskustan Terveyskauppa Ekossa on menellään loppuunmyynti, sillä kauppaa vuosikymmeniä pyörittänyt pariskunta jää eläkepäivilleen. Liike jatkaa toimintaansa niin kauan kuin tavaraa riittää.

Kauppakeskus Matkuksen Punnitse ja Säästä -liike kertoi vuokrasopimuksensa päättymisestä sosiaalisessa mediassa tammikuun lopussa. Liikkeen sulkemisen taustalla on kauppiaan henkilökohtainen elämäntilanne.

Matkuksen Punnitse ja Säästä valittiin parhaaksi palveluyritykseksi loppuvuonna 2017 (Savon Sanomat). Tämänhetkinen arvio on, että liike pysyy auki vielä pääsiäisen yli.

Keskustan kalliit vuokrat pakottavat lopettamaan

Myös Life-ketjun Sektorissa ollut liike sulki ovensa tammikuussa. Ketjulla on avoinna oleva myymälä kauppakeskus Matkuksessa.

– Keskustassa on tällä hetkellä niin älyttömän korkeat vuokrat. Sektoriin olisi pitänyt tehdä kolmen vuoden vuokrasopimus. Ei pienyrittäjä pysty tekemään niin pitkiä sopimuksia, sanoo Iisalmen ja Kuopion Life-kauppias Päivi Savolainen.

Keskustan ja Matkuksen liikkeillä oli Savolaisen mukaan samat asiakkaat, ja Matkuksen ilmaiset parkkipaikat ovat jo pitkään houkutelleet asiakkaita pois keskustasta.

– Lisäksi lääkärikeskus Lupaus lopetti Sektorissa. Sieltä tuli aiemmin asiakkaita meillekin.

Yksi iso syy asiakasvirtojen vähenemiselle on ollut kaupan siirtyminen verkkoon. Luontaistuotealalla on Savolaisen mukaan tapahtumassa myös sukupolven vaihdos.

– Moni kauppias on jo eläkeiässä. Nuoremmat eivät uskalla lähteä yrittäjäksi, Savolainen pohtii.

Ruohonjuuri saattaa laajentaa Kuopioon jo tänä vuonna

Tämän kevään jälkeen Kuopion keskustaan jää vain muutama luontais- ja ekotuotteita myyvä putiikki. Niistä yksi on Puijonkadulla sijaitseva Kuopion luonnonravinto. Pikainen puhelu myymälään kertoo, ettei jo vuosikymmeniä toiminut liike ole lopettamisaikeissa.

Myös Kuopion kauppahallissa on myynnissä valikoima luontaistuotteita.

Ruohonjuuren toimitusjohtaja Arto Ranta-aho kertoo, että eko- ja luomutuotteiden ketjulla on aikomuksia laajentaa Kuopioon.

– Olemme saaneet asiakkailtamme paljon palautetta aiheesta. Miksemme ole Kuopiossa, vaikka se on yliopistokaupunki? Olisi hölmöä, jos emme tulisi sinne, summaa Ranta-aho.

Tarkkoja aikatauluja ei ole lyöty lukkoon, mutta varovaisen arvion mukaan liike voisi avautua tämän vuoden joulumarkkinoille. Ruohonjuuri avaa tänä vuonna kolme liikettä pääkaupunkiseudulla.

– Terveys-ala, hyvinvointi, luomu ja vastuullisuus ovat jatkuvasti nousevia trendejä, Ranta-aho vakuuttaa.

Suosittelemme