Hyppää sisältöön

Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys

Pääministeri Juha Sipilä jätti perjantaina hallituksen eronpyynnön presidentille, ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Näet hallituksen tiedotustilaisuuden jutun kuvaa klikkaamalla

Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannasta
Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannasta
Terhi Toivonen

Eduskunnassa umpikujaan ajautunut sote- ja maakuntauudistus on kaatanut hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen eduskunnastaan viime päiviltä saamansa tilannekuva uudistusten etenemisestä on johtanut siihen, että hän päätti pyytää hallituksen eroa.

Sipilän mukaan tieto velvoitti hänet tekemään johtopäätöksen: hallituksen merkittävimmällä uudistuksella ei ole edellytyksiä edetä jäljellä olevan kauden aikana.

– Edellytyksiä ei ole, se on minulle valtava pettymys. Jälleen perustuslain tulkinnasta nousevat seikat näyttävät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole, Sipilä perusteli päätöstään.

Hän totesi edellisen sote-uudistuksen kaatuneen vaalien alla perustulakivaliokunnan lausuntoon aika tarkalleen neljä vuotta sitten ja nyt olemme jälleen samassa tilanteessa.

– Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että se olisi edennyt eduskunnassa.

Tässä artikkelissa seuraamme päivän etenemistä hetki hetkeltä:

Sote kaatui ja hallitus erosi – Yle seurasi dramaattisen päivän hetki hetkeltä, tässä herkkupalat

"Kannan oman vastuuni"

Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että hänen hallituksensa on toiminut tulos tai ulos-asenteella. Hallituksen kaataminen oli hänelle henkilökohtainen päätös.

– Olen periaatteen mies. Politiikassa on kannettava vastuu. Se on vastuuta sanoista ja teoista, ja myös tekemättä jäämisistä. Kuuntelin tarkkaan, mitä sisäinen ääneni sanoi ja johtopäätökseni on, että hallitukseni on jätettävä eronpyyntö. Kannan oman vastuuni.

Sipilä oli keskustellut päätöksestään alustavasti presidentin kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden, kokoomuksen ja sinisten, kanssa aamulla.

– Olen sanonut useaan otteeseen, että olen tullut politiikkaan etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomea kuntoon.

– Monessa asiassa hallitukseni on onnistunut, ennen kaikkea saamaan suomalaisille töitä ja taittamaan valtion holtittoman velkaantumisen. Mutta sote- ja maakunta-uudistus on ollut listamme keskeinen tavoite. Se on ollut pitkä projekti, jonka eteen on tehty töitä valtavasti, ja virheitäkin, Sipilä myönsi.

Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 14. helmikuuta.
Eduskunnan kyselytunnit ovat tältä keväältä ohi. Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho helmikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sote-uudistus tarvitaan edelleen

Juha Sipilän mukaan 80 prosenttia hallituksen tavoitteista ja työlistasta saatiin päätökseen, mutta yksi viidestä tärkeimmästä tavoitteista ei tullut valmiiksi.

Hän vakuutti, että sote-uudistusta yritettiin tosissaan aivan loppuun asti.

Pääministeri kiitti lopuksi ministereitä, virkamiehiä ja kaikkia muita tahoja, jotka tekivät töitä uudistuksen onnistumisen eteen.

– Uudistuksen tarve yhteiskunnassa ei ole hävinnyt mihinkään. Suomi ei voi jatkaa näin, sote-uudistus tarvitaan, muuten Suomi ei pärjää.

Sipilä sanoi olevansa valmis kutsumaan eduskuntapuolueet pohtimaan pyöreän pöydän ääreen, miten tästä eteenpäin jatketaan.

Pääministeri Sipilä pyysi hallituksen eroa perjantaiaamuna tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Presidentti Niinistö kiitti pääministeriä ja hyväksyi hallituksen eronpyynnön. Presidentti pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus nimitetään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön Mäntyniemessä.
Presidentti Niinistö kiitti pääministeriä ja hyväksyi hallituksen eronpyynnön. Presidentti pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus nimitetään.

Voit katsoa hallituksen eronpyynnön jättämisen Mäntyniemessä ja Kesärannan tiedotustilaisuuden Yle Areenassa tai klikkaamalla artikkelin kuvaa.

Sote-uudistuksen vaiheet Sipilän hallituskaudella

Aikajana, jossa kuvataan soten käänteitä marraskuun 2015 - maaliskuun 2019 välillä
Kuva: Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle