Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Soten päälle ripotellaan tuhkaa ja pääministeri Juha Sipilä päätti lähteä. Vaaleihin on viisi viikkoa aikaa.

Presidentti hyväksyi hallituksen eroanomuksen
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen suurin hanke sote-uudistus kaatui ja hallitus jätti eronpyyntönsä. Ei tule valinnanvapautta eikä maakuntauudistusta.

Miten tässä näin pääsi käymään? Yle Uutiset listasi kuusi syytä.

1. Mahdoton lehmänkauppa. Synkkänä ja myrskyisänä marraskuun yönä 2015 kokoomus ja keskusta tekivät lehmänkaupan. Keskusta halusi Suomeen 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden.

Päätös tehtiin ilman sen kummempaa valmistelua, ja vasta sen jälkeen virkamiehet alkoivat valmistella sotelakeja.

Hallitus rakensi ensin täytekakun, ja vasta sen jälkeen alettiin pohtia täytteitä.

2. Kasvojen menetys. Kun lehmänkaupasta oli päätetty, siitä pidettiin kiinni hampaat irvessä. Kokoomus ei antanut periksi valinnanvapaudesta eikä keskusta 18 maakunnasta. Tästä tehtiin paketti, josta kumpikaan ei halunnut luopua.

Vielä eilen kumpikaan päähallituspuolue ei halunnut myöntää, että ei tule takkia eikä edes tuluskukkaroa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on sanonut useaan kertaan, että jos sote kaatuu, hän lähtee.

3. Perustuslailliset ongelmat. Kerta toisensa jälkeen sote-uudistus on törmännyt ongelmiin perustuslain kanssa. Perustuslaki takaa kansalaisille tasa-arvoiset oikeudet terveydenhoitoon, asuipa hän missä päin tahansa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli vielä torstaina perustuslakiasiantuntijoita, mutta se oli aivan liian myöhäistä.

Ei auttanut edes hallituksen siilipuolustus. Epäonnistumisesta syytettiin eduskunnan valiokuntien hidastelua. Valiokunnista taas todettiin, että "uudistus on hallituksen käsissä".

Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä vertauksia, jossa todettiin, että "Billnäsin tuolia ei saa Ikean jakkarasta". Sellaisessa jakkarassa jalat sojottavat eri suuntiin.

4. Kohu vanhustenhoidosta. Tammikuussa selvisi, että hoivayhtiö Esperi Care ja monet muut yksityiset hoivayhtiöt olivat syyllistyneet vanhusten kaltoinkohteluun. Kansalaisten mielipiteet yksityisestä hoivabisneksestä muuttuivat kertaheitolla.

5. Säästöjä ei tullutkaan. Väki vanhenee ja kulut kasvavat. Sote-uudistuksen piti hillitä terveydenhoidon kustannusten nousua kolmella miljardilla eurolla.

Pikkuhiljaa alkoi selvitä, että kulut räjähtävät käsiin. Sote-uudistuksessa rahoitus olisi tullut valtiolta. Enää ei pystytty takaamaan, miten maakuntien rahoitus riittää.

6. Yritettiin liian suurta Suomen terveydenhoitojärjestelmä on rakennettu tiili tiilen päälle vuosien saatossa. Pelkästään tietojärjestelmiä on Suomessa kymmeniä ja kuntia yli 300. Sote-uudistuksessa haluttiin uudistaa koko järjestelmä kertarysäyksellä. Se ei onnistunut.

Ongelmista syytettiin aikapulaa, vaikka uudistusta on valmisteltu yhteensä yli kymmenen vuotta. Mukana ovat olleet aiemmin myös oppositiopuolueet. Hallitus toisensa jälkeen on kompastunut samaan soteen.

Jo nyt on ehdotettu, että seuraava hallitus ei haukkaisi koko kakkua kerralla, vaan uudistus palasteltaisiin.

Silloin olisi mahdollista rakentaa tuoli, jolla voisi myös istua.

Soten kaatuminen ei yllättänyt, mutta epävarmuutta se tuo: "2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuvat mahdottomaan tilanteeseen"

Hallitus kaatui viimeksi kesken vaalikauden yli 30 vuotta sitten

Analyysi: Tulos tai ulos – Sipilällä ei ollut enää mitään menetettävää

Suosittelemme sinulle