Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

NRK: Doping-lääkäri kiersi hiihdon maailmancupissa – asunnolla rampanneet vieraat saivat lillehammerilaisen vuokraemännän tekemään ilmoituksen antidoping-järjestölle

Urheilulääkäri Mark Schmidt vuokrasi Airbnb-asunnon Lillehammerista maailmancup-viikonlopuksi marraskuun lopussa. Useat vieraat pihamaalla herättivät vuokranantajan huomion.

Lillehammer mc
Mark Schmidt oli paikalla Lillehammerin maailmancupissa. Kuva: Laurent Salino/Agence Zoom/Stringer/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Seefeldin MM-kisojen dopingbyyhdin keskiöön joutunut urheilulääkäri Mark Schmidt on Norjan yleisradion NRK:n jutun mukaan ollut mukana jo maailmancupin ensimmäisenä viikonloppuna Rukalla.

Artikkelissa lillehammerilainen Airbnb-asunnon vuokraaja Birgit Sildnes kertoo, että Schmidt vuokrasi häneltä asunnon marraskuun lopussa maailmancup-viikonlopun ajaksi.

Sildnesin mukaan Schmidt kertoi varatessaan, että saapuu paikalle suoraan Rukalta autolla ja aikoo seurata maailmancupia Lillehammerissa.

Sildnesin ja hänen miehensä epäilykset visiitistä heräsivät heti alussa. Sildenes oli googlettanut, kuka Mark Schmidt oikein on. Lisäksi vierailun aikana Sildnesien pihapiirissä sijainneessa rakennuksessa ramppasi paljon eri ihmisiä.

– Mieheni mielestä vaikutti siltä, että talolla kävi nuorempia ihmisiä, joista osa oli pukeutunut treenivaatteisiin. He saattoivat olla kilpailijoita, mutta hän ei osannut sanoa varmasti. Marraskuussa on pimeää ja mieheni teki pitkiä työpäiviä, Sildnes kommentoi NRK:lle.

Sildnes päätti käydä tervehtimässä vieraitaan joulukuun ensimmäisenä päivänä, jolloin maailmancupissa hiihdettiin miesten 15 kilometriä ja naisten 10 kilometriä.

Yllätys oli suuri, kun rakennuksesta ei löytynytkään Mark Schmidtiä, vaan vanhempi mies, joka esitteli itsensä Markin isäksi. Sildnes on tunnistanut NRK:n haastattelussa tapaamansa henkilön Ansgard Schmidtiksi, eli Mark Schmidtin isäksi.

Eri lähteiden mukaan juuri Ansgard Schmidt on tuonut dopingissa käytetyn veren Seefeldiin.

Ansgard Schmidtin lisäksi rakennuksessa oli noin nelikymppinen nainen, joka ei Sildnesin mukaan vaikuttanut tyytyväiseltä siihen, että asuntoon tuli ulkopuolinen ihminen.

Sildnes uskoo nähneensä, että myös dopingin myöntänyt hiihtäjä Max Hauke kävi Airbnb-asunnolla.

Kun vieraat lähtivät päivä maailmancup-viikonlopun jälkeen, Sildnes meni penkomaan vuokratalon roskakorit. Hän ei kuitenkaan löytänyt roskista mitään epäilyttävää.

Tästä huolimatta hän päätti tehdä ilmoituksen asiasta Norjan antidoping-järjestölle joulukuun 14. päivänä, minkä järjestö on vahvistanut NRK:lle.

Myöhemmin Mark Schmidt kirjoitti vielä arvostelun Airbnb-asunnosta.

– Meidän oli hyvä olla täällä. Näkymä isoista ikkunoista Lillehammerin ylle on upea. Lähellä hiihtostadionia. Kaikki, mitä tarvitset. Koska tahansa uudelleen!

Lue myös:

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Yllätyskäänne Seefeldin dopingskandaalissa: Paljastuksia tehnyt hiihtäjä pidätetty Itävallassa

Seefeldin dopingratsiassa pidätetyt hiihtäjät itävaltalaislehdelle: paljastuksia tehnyt Johannes Dürr ohjasi kiellettyjen aineiden käyttäjiksi

Seefeldissä kiinni jäänyt virolaishiihtäjä kertoo kaiken Yle Urheilulle: veridopingin käyttö alkoi jo kesällä 2016

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

Itävallan hiihdon lajipäällikkö sai potkut – saa jatkaa MM-kisojen loppuun asti

Viron hiihtovalmentajan puhelin pirisi, kun Yle haastatteli MM-kisojen dopingratsiasta – poliisien kiinniotot järkyttivät: ”Haluan vain tietää jotain”

Suosittelemme sinulle