Hyppää sisältöön

Nyt lähti sote-pallo hallituksen jalasta – Kaikkonen: Sellainen pöhinä, että luvut on paremmat kuin Ylen kannatusmittauksessa

Jäljellä olevista nimityksistä voi nousta vielä kiista puolueiden välille.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä jakoi nimikirjoituksia Koko Suomen taajuudella -kirjaansa vieraillessaan keskustan ApilaKuppilassa Turussa. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Maria Stenroos

Porvoossa keskustan vaalitilaisuudessa esiintyi vapautunut mies. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk.) tehtävänä oli aiemmin puolustaa hallituksen yhteistä sote-mallia.

– Olin pettynyt, että sote kaatui mutta vellova tilanne oli pakko saada poikki, Kaikkonen puolusti Sipilän ratkaisua.

Pääministeri Juha Sipilän eronpyyntö vapautti hallituspuolueet nolostelemasta pieleen mennyttä megahankettaan. Asetelma muuttui, keskustalaiset hokivat vaalitilaisuudessa.

– Hallituksen malli oli kompromissi. Nyt meillä on kevyempi malli, Kaikkonen mainosti.

Eilen kokoomuksen Petteri Orpo yllättyi Sipilän ratkaisusta ja kertoi, ettei olisi itse toiminut samoin. Toisaalta hän piti ratkaisua Sipilälle ominaisena.

Yllättyminen ja lievä murjotus liittyy eronpyynnön ajankohtaan. Kokoomuslähteistä vakuutetaan, ettei ole kuviteltavissa että kokoomuslainen pääministeri kaataisi hallituksen viisi viikoa ennen vaaleja. Se on kokoomuslaisten mielestä vastuunpakoilua, ei vastuun kantamista.

Nopea toipuminen

Myös kokoomus näyttää toipuneen nopeasti keskustalaisen pääministerin tempauksesta.

– Asiallisesti ottaen ei muuttunut muu kuin vihellettiin käyntiin kampanja. Sipilä omaehtoisesti riisui toimivallan, ei sen kummempaa, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen kommentoi.

Kampanjoimaan päästiin ilman soten painolastia viikkoa ennen kuin istuntokausi päättyy.

Keskustan maakuntamallin ja kokoomuksen valinnanvapauden yhteensovittamisesta tuli järkäle, joka törmäsi Sipilän hallituksen aikana kolmesti perustuslakivaliokuntaan.

Keskustalla ja kokoomuksella on ollut omat sotemallit mielessä jo jonkin aikaa. Julkisesti hallitussauma alkoi irvistellä helmikuussa, keskustan Antti Kurvinen sanoi Ylelle, ettei keskustassa olla valinnanvapausfaneja. Kokoomuksen Ben Zyskowicz arvioi, että maakuntahallinto ei tällaisenaan kokoomukselle käy.

Kukaan ei mene sote-pöytään ennen vaaleja

Keskustaa ja kokoomusta ovat painaneet myös alenevat kannatusluvut. Puheenjohtaja Juha Sipilä lupasi tänään Ylen Ykkösaamussa olla asettumatta enää ehdolle keskustan johtoon, jos vaaleihin mennään mielipidemittauksen 14,1-lukemalla.

– Nyt on sellainen pöhinä päällä että luvut on paremmat kuin ylen kannatusmittauksessa, vaalikentän Kaikkonen loi tunnelmaa.

Eilen Sipilä ehdotti, että puolueet miettisivät yhdessä soten tulevaisuutta. Ylen tietojen mukaan tähän tilaisuuteen ei ole menossa kukaan, jos sellainen kutsu joskus tulee. Puolueet odottavat vaalitulosta, minkä jälkeen on selvää, kenen vedolla neuvottelu käydään.

Nimitykset riesana ja mahdollinen riidan aihe

Toimitusministeristöksi alentunut hallitus hoitaa rutiineja, mutta ei tee enää uusia poliittisia aloitteita eikä toteuta hallitusohjelmaa. Kummallisessa välimaastossa politiikan ja rutiinien välissä on liuta nimityksiä, jotka olisi tarkoitus tehdä ennen kuin seuraava hallitus aloittaa.

Ajatus oli, että hallitus olisi ehtinut nimittää valtiovarainministeriön uuden budjettipäällikön, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön, tiedusteluvalvontavaltuutetun, Business Finlandin johtajan ja puolustusvoimien komentajan.

Linjan vetää oikeuskansleri. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ilmoitti tänään, ettei ota julkisuudessa tarkemmin kantaa etukäteen. Yleisenä linjana hän sanoo, että ratkaisut tehdään yksitellen ja varsinkin tasavallan presidentin toimivallassa olevissa asioissa tämä korostuu. Valtion ylintä virkamiesjohtoa toimitusministeristön ei ole tapana nimittää.

Puolueilla todennäköisesti on toiveita nimitysten suhteen. Sosiaalidemokraattien näkemys on Ylen tietojen mukaan, että toimitusministeristön ei pidä tehdä nimityksiä. SDP uskoo olevansa seuraava hallituspuolue, ja esimerkiksi budjettipäällikkö ja sote-ministeriön kansliapäällikkö olisivat sille tärkeitä nimityksiä.

Kokoomuksessa taas arvellaan, että oikeuskansleri määrittelee tapauskohtaisesti, missä menee ylimmän virkamiesjohdon raja. Kokoomus todennäköisesti on kiinnostunut ministeriönimityksistä sekä esimerkiksi Sitran ja Business Finlandin johdon nimittämisestä.

Lue myös:

Analyysi: Tervetuloa tänään vaaliteltoille, joilla pestään pikavauhtia kädet sotesta

Soten projektijohtaja Päivi Nerg: 200 miljoonaa euroa valmistelurahaa ei mennyt hukkaan

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät

Korjaus 10.3. klo 11.15: Poistettu nimityksistä Sitran yliasiamiehen nimitys, sen tekee Sitran hallintoneuvosto syksyllä

Suosittelemme sinulle