Hyppää sisältöön

Etiopian lentoturmassa kuoli 157 ihmistä – Turmakoneen kapteeni oli kokenut lentäjä, pyysi lupaa kääntyä takaisin

Onnettomuus oli Boeing 737 MAX 8 -konetyypille jo toinen alle puolessa vuodessa. Turman syy on toistaiseksi epäselvä.

Pelastusmiehistöt keräävät matkustajien ruumiita ja tavaroita onnettomuuspaikalla Etiopiassa. Kuva: Michael Tewelde / AFP
Tekijät

Etiopiassa aamupäivällä pudonneen matkustajalentokoneen kyydissä olleiden 157 ihmisen on kaikkien vahvistettu kuolleen.

Ethiopian Airlinesin matkustajalentokone oli matkalla Addis Abebasta Kenian Nairobiin. Koneessa oli kahdeksan miehistön jäsentä sekä 149 matkustajaa 33:sta maasta.

Ethiopian Airlinesin toimitusjohtaja Tewolde Gebremariam kertoi koneen kapteenin raportoituneen ongelmista pian nousun jälkeen ja pyytäneen lupaa kääntyä takaisin Bolen lentokenttää kohti. Lennonjohto ehti antaa kapteenille paluuluvan ennen yhteyden katkeamista.

Ethiopian Airlinesin mukaan koneen kapteeni oli kokenut lentäjä, jolla oli yli 8 000 lentotunnin kokemus.

Uutistoimistotietojen mukaan kone putosi vain kuusi minuuttia nousun jälkeen. Turman syytä ei toistaiseksi tiedetä.

– Tässä vaiheessa emme voi sulkea mitään vaihtoehtoja pois, Gebremariam kertoi toimittajille Bolen lentokentällä.

Addis Adebassa tiedotustilaisuutta seuraamassa ollut Suomen suurlähetystön konsuli Mikko Nieminen kertoo ihmisten olleen hyvin järkyttyneitä turmasta ja epäuskoisia tapahtuneesta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kyydissä myös kolme ruotsalaista

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että matkustajista kolme olisi ruotsalaisia (siirryt toiseen palveluun). Suomen ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan koneessa ei ollut suomalaisia. Ulkoministeriö seuraa tilannetta.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n julkaiseman listan mukaan (siirryt toiseen palveluun) matkustajien joukossa oli mm. 32 kenialaista, 18 kanadalaista, yhdeksän etiopialaista sekä useita eurooppalaisia ja neljä YK-passilla matkustanutta. Kun mukaan lasketaan koneen miehistö, etiopialaisten uhrien kokonaismäärä on 18.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan koneessa oli sen työntekijöitä.

Boeing 737 -tyypin kone putosi pian nousun jälkeen Bishoftuun. Paikka sijaitsee noin 50 kilometriä etelään Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta. Turma sattui vähän ennen aamuyhdeksää paikallista aikaa.

Ylen Afrikan avustaja Liselott Lindström kertoo Nairobista, että tieto turmasta tuli julkisuuteen vasta niihin aikoihin, kun koneen olisi pitänyt laskeutua Nairobiin.

– Keniassa herättää kysymyksiä se, miksi kesti niin kauan saada tietoa onnettomuudesta, Lindström kertoo.

Onnettomuudessa tuhoutunut Boeing 737 MAX 8 -tyypin kone kuvattuna Addis Abeban lentoasemalla, kun se luovutettiin Ethiopian Airlinesille heinäkuussa 2018. Kuva: EPA

Lentoliikennettä seuraavan ruotsalaisen Flightradar24-sivuston mukaan kone lensi epävakaasti heti nousunsa jälkeen. Kone oli mallia Boeing 737 MAX 8, ja se oli otettu käyttöön viime lokakuussa.

Sama kone oli lentänyt aiemmin sunnuntaiaamuna Addis Abebaan Johannesburgista, eikä koneesta ollut silloin raportoitu vikoja tai muita ongelmia.

Jo toinen turma konetyypille lyhyen ajan sisällä

Turma herättää epäilemättä kysymyksiä konemallin turvallisuudesta.

Samaa Boeing 737-800MAX -mallia oleva kone putosi lokakuussa Indonesiassa. Lion Airin lento 610 syöksyi maahan 13 minuuttia Jakartan lentokentältä nousun jälkeen. Onnettomuudessa kuoli 189 ihmistä. Lion Airin kone oli alle kolme kuukautta vanha.

Lion Airin turman syystä ei ole vielä varmaa tietoa (siirryt toiseen palveluun).

Noin 30 turman uhrien perheenjäsentä on nostanut kanteen Boeingia vastaan. Heidän mukaansa kuolemien syynä olivat viat uudessa koneessa.

Yhdysvalloissa on myös kysytty, onko lentäjät koulutettu uuteen konemalliin riittävän hyvin ja tiedottiko Boeing tarpeeksi muutoksista koneen hallintajärjestelmiin.

Tammikuun lukujen mukaan Boeingilta on tilattu uutta konetta noin 5 000 kappaletta. Asiakkaille on toimitettu jo noin 350 konetta.

737 MAX -koneperheeseen kuuluu erikokoisia koneita. MAX9-koneeseen mahtuu 230 istuinpaikkaa. Koneiden hinnat vaihtelevat 89 miljoonasta eurosta 117 miljoonaan euroon, mutta suurista tilauksista saa yleensä alennusta.

Surunvalitteluja Etiopiassa ja maailmalla

Etiopian pääministeri on esittänyt surunvalittelunsa onnettomuuden uhrien perheille. Etiopiaan on julistettu maanantaiksi kansallinen surupäivä.

Esimerkiksi Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland on esittänyt Twitterissä surunvalittelunsa uhrien perheille ja kertoi hallituksen tekevän tiivistä yhteistyötä etiopialaisten kanssa, jotta tapahtuneesta saataisiin lisää tietoa.

Surunvalittelunsa on esittänyt myös Boeing.

"Turvallinen ja laadukas lentoyhtiö"

Uutistoimisto AP:n mukaan Ethiopian Airlinesia pidetään Afrikan parhaiten johdettuna lentoyhtiönä. Yritys kutsuu itseään Afrikan suurimmaksi lentoyhtiöksi.

– Itsekin olen kokenut sen olevan turvallinen ja laadukas lentoyhtiö. Se lentää esimerkiksi myös Tukholmasta Addis Abebaan. Eli kyseessä ei ole mikään pieni mustalistattu afrikkalainen yhtiö, vaan arvostettu lentoyhtiö, Liselott Lindström kuvailee.

Edellisen kerran Ethiopian Airlinesin lentokone putosi vuonna 2010. Beirutista lähtenyt kone syöksyi maahan minuutteja nousun jälkeen. Kaikki koneessa olleet 90 ihmistä kuolivat.

Korjattu 14.3 kello 11.02 juttuun upotetun kuvan kuvatekstiä: Kyseessä ei ollut turmakone, vaan samantyyppinen kone, joka luovutettiin Ethiopian Airlinesille heinäkuussa 2018.

Suosittelemme sinulle