Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

USA:n osuus maailman suurimpana asekauppiaana kasvaa – Suurin osa aseista päätyy Lähi-itään

Aseiden vienti moniin muihin maailman konfliktipesäkkeisiin on vähentynyt.

F-35 -hävittäjä Nevatimin lentotukikohdassa Israelissa
Ensimmäinen Israelin hankkimista 50:stä yhdysvaltalaisesta F-35 -hävittäjistä saapumassa Nevatimin lentotukikohtaan Israelissa. Kuva: Jim Hollander / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain osuus maailman suurimpana aseviejänä on kasvanut entisestään, kertoo Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuskeskuksen Siprin tuore raportti.

Sipri on laskenut yhteen vuosina 2014 – 2018 tapahtuneen kansainvälisen asekaupan ja verrannut sitä edelliseen 5-vuotisjaksoon, eli vuosiin 2009 – 2013.

Yhdysvaltain osuus maailman asekaupasta on Siprin mukaan jo 36 prosenttia. Edellisellä tutkimusjaksolla osuus oli 30 prosenttia.

Seuraavaksi suurimmat aseviejät olivat samat kuin edellisjaksollakin, eli Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina. Viiden suurimman aseviejän osuus kaikesta kansainvälisestä asekaupasta on kolme neljäsosaa.

Yhdysvaltain ero seuraaviin on kuitenkiin kasvanut. Nyt Yhdysvallat vei aseita 75 prosenttia Venäjää enemmän. Venäjän asevienti itse asiassa laski edellisjaksosta 12 prosenttia, koska Intia ja Venezuela eivät enää ostaneet aseita edellisvuosien tahtiin.

Kaikki maat yhteenlaskien kansainvälinen asekauppa kasvoi edelliseen jaksoon verrattuna 7,8 prosenttia.

Lähi-itä suurin asemarkkina

Kaikesta asekaupasta 35 prosenttia suuntautuu Lähi-idän valtioihin, kertoo Sipri. Yhdysvaltain myymistä aseista peräti 52 prosenttia viedään näihin maihin.

Lähi-idän maiden asetuonti kasvoi edelliseen tutkimusjaksoon verrattuna lähes kaksinkertaiseksi. Saudi-Arabia nousi maailman suurimmaksi asetuojaksi, kun sen asetuonti lähes kolminkertaistui edellisestä jaksosta.

Myös Egypti, Israel ja Qatar ostivat selvästi enemmän aseita kuin edellisellä jaksolla.

Siprin lukujen mukaan Syyrian asekauppa loppui lähes kokonaan.

Merkittäviä muutoksia

Siprin tietojen mukaan asekauppa monille alueille on vähentynyt selvästi. Esimerkiksi vienti Latinalaisen Amerikan maihin väheni 36 prosenttia, Euroopan maihin 13 prosenttia ja Afrikkaan 6,5 prosenttia.

Algeria on ylivoimaisesti Afrikan suurin raskaiden aseiden ostaja 56 prosentin osuudella.

Ruotsin asevienti laski tutkimusjaksolla peräti 62 prosenttia, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Lasku johtui suurimmaksi osaksi siitä, ettei Jas Gripen -hävittäjiä ole saatu kaupaksi. Myöskään Saabin kehittelemän tutkavalvonta- ja taistelunjohtolentokone Global Eyen myynti on jäänyt tavoitteista.

Lue lisää:

Sipri: Maailman sotilasmenot nousussa useiden vuosien jälkeen

Suosittelemme sinulle