Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ärsyttävätkö puhelinmyyjien jatkuvat soitot? Kuluttaja-asiamies vaatii kuluttajan etukäteen antamaa suostumusta puhelinmyyntiin

Myös EU:n tasolla aiotaan muuttaa puhelinmyyntiä koskevaa lainsäädäntöä tähän suuntaan.

Nainen puhelimessa.
Kuluttaja-asiamies tahtoo tiukempaa sääntelyä monia häiritsevän puhelinmyynnin hillitsemiseksi. Jatkossa puhelinmyyntiin saatetaan tarvita kuluttajan ennakkosuostumus.  Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes kolme neljästä suomalaisesta ei haluaisi vastaanottaa puhelinmyyjien soittoja. Puhelin tuntuu pirisevän aina väärään aikaan.

Tällä hetkellä puhelinmyynti on kuitenkin lain mukaan sallittua, ellet ole sitä erikseen kieltänyt. Voit estää puhelinmyyjien soitot, esimerkiksi ilmoittamalla numerosi kieltorekisteriin.

Vain vajaat 300 000 suomalaista on ilmoittanut numeronsa Asiakkuusmarkkinointiliiton ylläpitämään rekisteriin.

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanookin, että puhelinmyynnin kieltämiseen perustuva malli ei ratkaise puhelinmyyntiin liittyviä ongelmia.

– Iso osa kuluttajista ei ylipäätään tiedä, että tällainen kieltomahdollisuus on. Toisekseen tämä meidän kieltorekisteri on sellainen, että siihen eivät suinkaan kuulu kaikki Suomessa puhelinmyyntiä harjoittavat yritykset.

Kuluttaja ei pysty ennakoimaan puhelinmyyjän soittoa

Puhelinmyynnin keskeinen ongelma on, että soitto tulee kuluttajalle aina yllättäen, eikä siihen voi varautua.

– Se on myyntitapana sillä tavalla poikkeuksellinen. Yleensähän kuluttajat itse tekevät aloitteen, jos haluavat jotain ostaa, Katri Väänänen sanoo.

Ongelmia aiheutuu, kun puhelinmyynnissä kuluttajalla ei ole mahdollisuutta valmistautua myyntitilanteeseen, esimerkiksi vertailemalla eri vaihtoehtoja. Kuluttaja saattaakin sitten tehdä sopimuksen tuotteen ostamisesta ennen kuin ehtii riittävästi harkita asiaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulee paljon valituksia myös harhaanjohtavasta ja painostavasta puhelinmarkkinoinnista.

– Aika tyypillisesti korostetaan tarjouksia, edullisia tilausjaksoja, edullisia aloituspakkauksia, ja vähemmälle huomiolle jää se, mikä todellisuudessa on sen sopimuksen kokonaishinta ja kesto. Nämä asiat tulevat kuluttajalle yleensä sitten yllätyksenä. Kun on kuvitellut tilaavansa vain jonkun aloituspakkauksen tai näytteen ja sitten postilaatikkoon alkaa kolahtaa tuotteita säännöllisesti, Väänänen kuvaa.

Ennakkosuostumus kohdistaisi puhelut niitä haluaville

Kuluttaja-asiamiehen mielestä tehokkain keino puuttua puhelinmyynnin ongelmiin on vaatia kuluttajien ennakkosuostumusta.

– Mehän ollaan jo vuonna 2011 tehty aloite siitä, että puhelinmyyntiä saisi harjoittaa vain sellaisille kuluttajille, jotka ovat antaneet siihen etukäteen suostumuksensa. Ja nythän on tulossa myös komissiolta uutta lainsäädäntöä, Katri Väänänen kertoo.

Euroopan komission ehdotuksessa sähköisen viestinnän tietosuoja-asetukseksi lähtökohtana on kuluttajan ennakkosuostumus puhelinmyyntiin. Tätä kuluttajan lupaan perustuvaa mallia sovelletaan jo nyt sähköposti- ja tekstiviestimarkkinointiin.

Kuluttaja-asiamiehen aiemmat yritykset tiukentaa puhelinmyynnin sääntelyä ovat kaatuneet elinkeinoelämän vastustukseen.

– Kyllä me nyt toivotaan, että EU:n uusi asetus tuo vihdoin muutoksen myös kansalliseen lainsäädäntöön.

Ennakkosuostumukseen perustuva malli kohdistaisi puhelinmyynnin sitä aidosti haluaville.

– Se suuntahan olisi varmasti ihan oikea, kun valtaosa kuluttajista suhtautuu kielteisesti, eikä ylipäänsä haluaisi tätä puhelinmarkkinointia, Väänänen sanoo.

Puhelinmyynnistä tehdyt valitukset kovassa kasvussa

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tehtiin viime vuonna yli 4000 puhelinmyyntiin liittyvää valitusta. Tämä oli 29 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Valitusmäärä on kuluttajaviranomaisten mukaan kuitenkin vain jäävuoren huippu. Kovin moni ei tee ilmoitusta kuluttajaneuvojille tai kuluttaja-asiamiehelle, vaan yrittää itse selvittää asian. Tämä pätee esimerkiksi iäkkäisiin, joille puhelinmyyntitilanteet voivat olla haastavia.

– Aikaisemminhan perinteisesti aikakauslehdet markkinoivat puhelimitse, mutta nykyään myös paljon erilaisia sopimuksia, kuten sähkösopimuksia, puhelin- ja laajakaistasopimuksia myydään puhelimitse. Sen lisäksi siellä ovat myös nämä luontaistuotteet, vitamiinit ja laihdutusvalmisteet.

Suosittelemme sinulle