Hyppää sisältöön

Käytettyjen autojen yksittäistuonti ponkaisi rakettina uuteen ennätykseen – Ruotsi uusi suosikkisuunta

Ulkomailta ostajien suosikkimerkkejä ovat Mercedes-Benz, Volvo, Audi ja BMW.

Mercedes-Benz oli jälleen kerran selvästi tuoduin merkki yksittäin maahantuoduista, käytetyistä henkilöautoista. Kuva: AOP

Käytettynä yksittäismaahantuotujen henkilöautojen määrä nousi viime vuonna suorastaan räjähdysmäisesti. Kasvua kirjattiin 35 prosenttia edellisvuodesta 2017.

Samalla kirjattiin uusi ennätys: lähes 40 000 henkilöautoa tuotiin käytettynä, nousua yli 10 000 edellisvuodesta. Halutuimpia olivat 3–4 vuoden ikäiset autot.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Kasvu selittyy puhtaasti yhdellä hakusuunnalla: Ruotsilla. Autonhaku länsinaapurista kasvoi viime vuonna yli 10 000 käytetyllä edellisvuodesta ja oli yhteensä lähes 21 000 henkilöautoa. Tuonti Ruotsista siis kaksinkertaistui vuodessa ja yli puolet kaikista käytetystä haettiin nimenomaan länsinaapurista.

Ruotsilla monta valttia

Perinteinen hakureissujen ykkössuunta Saksa jäi nyt selvästi kakkoseksi, vaikka sieltä tuotiin käytettyjä miltei normivuoden tahtiin: lukema oli nyt noin 11 400 käytettyä. Se on puolet Ruotsista tuoduista.

Tuonti muista maista oli minimaalista, vaikka tuontimaita oli yhteensä kymmeniä. Ruotsista ja Saksasta tuotiin 80 prosenttia kaikista käytetyistä. Asiantuntija löytää Ruotsin suosiolle monta syytä.

– Ensinnäkin Ruotsissa on ollut liikaa vaihtoautoja myynnissä jo pitkään, koska uusien autojen myynnissä on rikottu ennätyksiä vuosi vuoden perään, sanoo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan tiedotuskeskuksesta.

Kalenojan mukaan uusien autojen ostobuumi on tuonut paljon käytettyjä markkinoille ja niiden hinnat ovat siksi kilpailukykyisiä ostajan näkökulmasta. Etenkin diesel-moottoristen käytettyjen hinnat ovat laskeneet. Lisäksi isompipäästöisistä, hintavista isoista menopeleistä on saanut oivan autoverohyödyn.

– Autoveron ympäristöohjaus vuotaa tässä pahasti.

Kalenojan mukaan autokaupan kuorrutteena on vielä kruunun heikko kurssi, joka on tuonut suomalaisille hintaetuja edullisen vaihtokurssin ansiosta.

Kalenoja arvioi, että käytettyjen tuonti jatkuu vilkkaana tänäkin vuonna ja hän uskoo ennätyksen taas rikkkoutuvan, vaikkei kasvuvauhti jatkukaan enää viime vuoden kaltaisena.

Kovasta kasvusta huolimatta pääosa käytettyjen autojen kaupoista tehdään edelleen kotimaassa, noin 600 000 omistajanvaihdosta vuosittain.

Mersu johtotähtenä

Mercedes-Benz oli jälleen kerran selvästi tuoduin merkki käytetyistä henkilöautoista.

Muutenkin kärkikaarti koostuu kalliimman luokan automerkeistä: Volvosta, BMW:stä ja Audista.

Käytetyt maahantuodut 2018
MerkkiYht. (kpl)
1. Mercedes-Benz8 890
2. Volvo6 652
3. BMW5 690
4. Audi3 316
5. Volkswagen3 277
6. Toyota1 884
7. Ford1 472
8. Mitsubishi873
9. Skoda705
10. Saab612
Lähde: Traficom

Parhaiten näistä on sijoitustaan kohentanut Volvo, joka nousi nyt kakkoseksi. Mallikohtaisessa vertailussa eniten tuotiin Volvon V70 -dieselversiota. Seuraavina tulevat Volkswagen Passat, Volvo XC60, Audi A6 ja A4, kaikki diesel-moottorisia.

Muutenkin dieselit jyräävät vielä ainakin käytetyissä tuontiautoissa, vaikka dieselit saivat viime vuonna kritiikkiä päästöistään. Bensiinimoottoriset ovat selvästi vähemmistössä suosituimmissa tuoduissa.

Datsun ja Goliath

Tuontitilaston toisesta ääripäästä löytyy hyvinkin eksoottisia automerkkejä.

Viime vuonna tuotiin käytettynä esimerkiksi yksi Stutz, yksi Goliath, yksi Humber ja yksi Concorde. Wartburgeja tuotiin kaksi, Datsuneita yhdeksän ja Ladoja 14.

Vertailun vuoksi: uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin viime vuonna 120 500, kasvua pari tuhatta edellisvuodesta. Vuoden 2018 suosituimmat ensirekisteröintimallit olivat Nissan Qashqai, Skoda Octavia, Toyota Yaris ja Volkswagen Golf.

Suosittelemme sinulle