Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Turvaistuinratsian tulokset järkyttivät Kuopiossa: Muutama lapsi oli kokonaan ilman turvavöitä

Vanhemmat selittivät puutteita kiireellä ja lyhyellä matkalla.

Lapsi turvavöissä.
Kuopiossa tiistaiaamuna järjestetyssä ratsiassa vain kahta lasta kahdestatoista kuljetettiin asianmukaisesti turvaistuimessa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenneturvan ja poliisin Kuopiossa tiistaina järjestämän pienimuotoisen turvaistuinratsian lopputulema oli karu. Vain kahta lasta kahdestatoista kuljetettiin asianmukaisesti. Ratsia pidettiin päiväkodin lähellä.

Myös viime vuoden ratsiassa paljastui puutteita, mutta ei niin pahoja kuin tällä kertaa.

– Järkyttävää. Tilanne oli paljon huonompi kuin osasin kuvitellakaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen puuskahtaa.

Kolme lasta istui autossa kokonaan irrallaan, ilman mitään turvavöitä. Neljää lasta kuljetettiin pelkissä turvavöissä. Yhdessä tapauksessa lapsi istui irrallaan olevassa kaukalossa takapenkillä ja muutamassa tapauksessa turvaistuimen vyöt olivat aivan liian löysällä.

Poliisi joutuikin jakamaan kuljettajille useita 70 euron suuruisia rikesakkoja. Puutteita selitettiin kiireellä ja lyhyellä matkalla.

– Kyse ei ole tietämättömyydestä. Syynä voi olla ajattelemattomuus, osin piittaamattomuus, Taskinen sanoo.

Ylikonstaapeli Timo Kokkosen mukaan oli yllättävää, kuinka välinpitämättömästi lasta kuljetetaan.

– Osa sanoi, että oli niin kiire ja töistä oltiin jo myöhässä. Mutta siinä ei mene kuin ykkösminuutteja, kun lapsi laitetaan vöihin turvaistuimeen. Herätyskello soimaan vähän aikaisemmin, Kokkonen ohjeistaa.

"Valvonta on ollut vähäistä"

Kokkosen mukaan ratsian tulokset viittaavat siihen, että poliisin on puututtava voimakkaammin turvallisuuspuutteisiin lasten kuljettamisessa. Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti muun muassa turvalaitteiden käyttöä.

Liikenneturvalla ja poliisilla on seuraava yhteinen turvaistuinratsia Kuopiossa torstaina.

– Valvonta on ollut vähäistä, koska meillä on aika niukat resurssit. Ilman muuta valvontaa pitää jatkaa, Kokkonen sanoo.

Lain mukaan alle 135 senttimetriä pitkä lapsi tarvitsee autossa asianmukaisen turvaistuimen. Suurin osa lapsista tarvitsee turvalaitetta vielä alakoulussa. Liikenneturvan mukaan turvaistuin kannattaa kiinnittää takapenkille.

Suosittelemme