Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lihansyönti sai keskustelun tunteikkaaksi – puheenjohtajat eivät tehneet irtiottoja: Lue analyysi suuresta vaalikeskustelusta

Ylen ensimmäisessä suuressa vaalikeskustelun pääteemat olivat ilmastonmuutos, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä sosiaali- ja terveyspolitiikka.

Kuva: Yle
Heikki Valkama,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mikä oli keskustelun kohokohta?

Johanna Vuorelma: Tentti selvästi sähköistyi, kun puhuttiin ruoasta. Ruoasta ja sen tuotannosta on tullut kiivaan poliittisen kamppailun alue! Mutta onko se kysymys, joka puhuttelee myös äänestäjiä?

Antti Mustakallio: Ruokakeskustelu selvästi kiihdytti puheenjohtajia. Tosin jään miettimään, ovatko he henkilökohtaisesti noin kiihtyneitä vai onko heidän tarkoituksena elää äänestäjiensä tunteita.

Milloin oli keskustelun outo hetki?

Antti Mustakallio: Keskustelu puuroutui yhden kerran - autoihin liittyen. Ehkäpä kuitenkin erikoisin oli Sampo Terhon hieman epäselväksi jäänyt kommentti Antti Rinteen lääkärintodistukseen, jossa hän tuntui vertaavan sitä Donald Trumpin lääkärintodistukseen.

Johanna Vuorelma: Erikoisin tilanne tentissä oli keskustelu ilmastopolitiikasta. Vaikka kysymys on korkealla poliittisella agendalla Euroopassa ja kansainvälisesti, puoluejohtajilla oli kunnianhimottomat visiot ilmastonmuutoksen torjumisesta. Suuret visiot puuttuivat, poliittiset keinot puuttuivat. Tässä olisi ollut profiloitumisen paikka, mutta edes Haavisto ei erottunut erityisen vahvoilla kannoilla kysymyksessä.

Toistuiko jokin ydinsanoma?

Antti Mustakallio: Kaikenlainen "suomalaisuus" oli nyt kovassa kurssissa. Suomalainen ekologinen ruoka. Suomalainen ympäristöteknologia ja niin edelleen. Puheenjohtajat yrittivät soitella isänmaallisia sielunkieliä.

Johanna Vuorelma: Yksi toistuva ydinsanoma oli, että suomalainen tuotanto on eettisestä ja kestävää. Se on "ekoteko" ja "ilmastoteko" huolimatta varsinaisista päästöistä. Suomalaisuuteen liittyvä ihannoiva retoriikka oli korostunut läpi tentin.

Vetikö joku mutkia suoriksi? Vääristeltiinkö totuutta?

Johanna Vuorelma: Lihantuotannon kutsuminen ekoteoksi oli varsin erikoinen väite, johon yksikään puheenjohtaja ei kuitenkaan tarttunut.

Antti Mustakallio: Emävaleita emme varmaankaan kuulleet, eivätkä puheenjohtajat siitä toisiaan syyttäneet. Sen sijaan erilaisia tulkintoja esiintyi muun muassa hävittäjien määrästä ja niiden täysimääräisestä suorituskyvystä.

Mikä yllätti?

Johanna Vuorelma: Yllättävää oli, että kannatusmittausten ykköstä, SDP:n Rinnettä, ei haastettu juurikaan. Muutenkin puheenjohtajat olivat varsin samoilla linjoilla – vaikutti siltä, että irtiottoja pelättiin. Suomalainen konsensuskulttuuri voi hyvin.

Antti Mustakallio: Halla-aho ja Andersson olivat paristakin asiasta samaa mieltä. Ollaan totuttu siihen, että he ovat yleensä eri mieltä asiasta kuin asiasta. Essayah oli kyllä selvästi aktiivisempi ja painokkaampi kuin aiemmin vastaavissa debateissa. Sipilällä ei ollut sellaista pääministerin auraa keskustelijana kuin joskus takavuosina pääministereillä.

Ketä vastaan hyökättiin / Kenet otettiin vastustajaksi? Taisteluparit?

Johanna Vuorelma: Tentin alussa korostui hallitus–oppositioasetelma, mutta sekin kuivui kokoon tentin edetessä. Selviä jakolinjoja ei tentissä hahmottunut.

Antti Mustakallio: Taistelupareja syntyi keskustelun tuoksinnassa, mutta ei mitään sellaista, joka olisi säilynyt alusta loppuun. Ohjelmallista hyökkäämistä ei oikein näkynyt ketään kohtaan. Gallup-johtaja Rinteen annettiin puhua rauhassa, eikä häntä haastettu kovinkaan tiukasti.

Huomasitko tämän?

Johanna Vuorelma: Kiinnostava huomio oli, että sekä Halla-aho että Terho esiintyivät vaisusti eivätkä hakeneet aktiivisesti puheenvuoroja, vaikka varsinkin Terhon luulisi hakevan näkyvyyttä ja puolueen linjan terästämistä puolueen pitämiseksi eduskunnassa.

Antti Mustakallio: Pieni asia, Li Andersson istui todella rennosti reilussa etunojassa ja piti käsillään polviensa päällä. Asento oli erilainen kuin muilla, joka viestittää siitä, että hän on itsevarmasti oma itsensä.

Analyysit jatkuvat seuraavissa tenteissä ja keskusteluissa

Ensimmäinen suuri vaalikeskustelu on nähtävissä täältä. Yhdeksän puheenjohtajaa kohtasi Ylen studiossa Pasilassa.

Keskustelun vetävät A-studion juontajat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen.

Vaalikeskustelua analysoivat politiikan tutkija Johanna Vuorelma ja puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio sekä Ylen Hannu Tikkala ja Heikki Valkama. He kävivät läpi vaalitentin kulkua ja analysoivat puheenjohtajien keskustelua.

Maanantai 18.3. puheenjohtaja tentissä. Anna-Maja Henrikssson, RKP.

Suosittelemme