Hyppää sisältöön

Kardinaali sai kuuden vuoden vankeustuomion seksuaalirikoksista

Kyseessä on korkea-arvoisin katolilainen, joka on tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Australialainen kardinaali George Pell sai kuuden vuoden tuomion seksuaalirikoksista. Kuva: Erik Anderson/AOP
STT,
Miikka Kaskinen

77-vuotias australialainen katolisen kirkon kardinaali George Pell tuomittiin Melbournessa kuuden vuoden vankeustuomioon seksuaalirikoksista kertoo uutistoimisto AFP (siirryt toiseen palveluun).

Oikeus katsoi Pellin hyväksikäyttäneen kahta 13-vuotiasta kuoripoikaa 22 vuotta sitten ollessaan Melbournen arkkipiispa

Pell todettiin syylliseksi joulukuussa. Hän itse kiisti kaikki viisi syytekohtaa ja aikoo valittaa tuomiostaan. Hänen kuulemisensa on tarkoitus pitää 5.–6. kesäkuuta.

Hän toimi aiemmin paavi Franciscuksen läheisenä neuvonantajana sekä Vatikaanin talouspäällikkönä. Lisäksi Pell on ollut aikaisemmin osaltaan valitsemassa uusia paaveja.

Pell siirrettiin viime joulukuussa sivuun paavi Franciscuksen läheisimpien neuvonantajien paikalta.

George Pell on maailman korkea-arvoisin katolilainen, joka on tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän pysyy loppuelämänsä ajan seksuaalirikollisten rekisterissä.

Toinen epäillyn hyväksikäytön uhreista kuoli huumeiden yliannostukseen

Yksi Pellin uhreista sanoi tuomion julistuksen jälkeen asianajajansa välityksellä, että tuomiota on vaikea nähdä helpotuksena.

– Arvostan, että oikeus on myöntänyt sen, mitä minulle tapahtui lapsena. Siitä huolimatta minä en saa rauhaa. Kaikkea varjostaa tuleva valitusprosessi.

Toinen Pellin hyväksikäytön uhreista kuoli huumeiden yliannostukseen vuonna 2014. Kuolleen isä sanoi asianajajansa välityksellä, että lyhyt tuomio oli pettymys. Kuolleen pojan isän mukaan tuomio on riittämätön rikokseen nähden.

– Ihailen asiakkaani rohkeutta taistella edesmenneen poikansa puolesta. Hänelle taistelu ei ole vielä ohi, asianajaja Lisa Flynn sanoi tiedotteessa.

Hyväksikäytettyjen lasten tukiryhmän Blue Knot Foundationin johtajan Cathy Kezelmanin mukaan tuomio on merkittävä, mutta ei niin pitkä kuin yhdistys olisi toivonut.

– Meidän täytyy muistaa, uhrien rangaistus kestää loppuelämän.

Katolista kirkkoa on viime aikoina ravistellut laajamittainen hyväksikäyttöskandaali. Paavi Franciscus on yrittänyt vakuuttaa, että kirkko on ryhtynyt toimiin hyväksikäytön kitkemiseksi.

Suosittelemme sinulle