Hyppää sisältöön

Rovaniemi keskittää jätteenkeräyksen – tavoitteena vähentää poltettavaa jätettä

Tällä hetkellä Rovaniemellä polttoon menevää jätettä on tavoitteeseen nähden liikaa.

Jäteastiat biojätteelle, metallille ja lasille kerrostalon pihalla.
Kuva: Annika Martikainen / Yle
Pia Tuukkanen

Rovaniemi uskoo keskitetyn jätteenkeräýksen tehostavan kierrätystä. Kaupungilla on paineita päästä kiristyviin jätteiden kierrätystavoitteisiin. Rovaniemi haluaa, että vuoteen 2023 mennessä kierrätykseen menevää hyötyjätettä on 55 prosenttia kaikista jätteistä.

Tällä hetkellä Rovaniemellä kierrättämätöntä, eli polttoon menevää energiajätettä on tavoitteeseen nähden aivan liikaa, vaikka kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on jo saatu kuriin, kertoo Napapiirin Residuumin toimitusjohtaja Juha Torvinen.

– Keskittämällä jätteenkeräys kaupungille saadaan joku roti nykyiseen kirjavaan jätekäytäntöön, Torvinen sanoo.

Esimerkiksi Rovaniemellä on talouksia, jotka ovat saaneet erillisluvan olla liittymättä jätteenkeräykseen. Tällaisten talouksien jäteasioita kaupunki ei pysty valvomaan, vaikka sillä onkin lain mukaan vastuu alueensa jätteenkäsittelystä.

Ministeriö: Kunnat, järjestäkää jätekeräys

Kaupunki uskoo, että keskittämällä jätteenkeräyksen se pystyy myös paremmin kierrättämään kotitalouksien jätteitä. Myös ympäristöministeriö ajaa kuntia järjestämään itse jätekeräyksensä.

Esimerkiksi Kemissä kaupunki on kilpailuttanut jätekuljetukset asukkaiden puolesta.

Vapaan kilpailun puolesta puhuvat esimerkiksi kuljetusyritykset. Ne näkevät keskitetyn jätteenkeräyksen uhkana pienille yrityksille. Lisäksi kunnallinen keskitetty toiminta on vapaiden markkinoiden näkökulmasta hidasta ja kankeaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusjohtaja Martti Virtanen sanoo, että kissanhännänveto jätteen kuljetuksessa ja käsittelyssä on jatkunut pitkään.

– Ainoa asia, mistä eri osapuolet ovat samaa mieltä on se, että kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi muutosta on tultava niin jätteenkeräykseen kuin sen jatkokäsittelyyn.

Hinnat voivat nousta

Entä miten käy hinnan, kun kaupunki kilpailuttaa jätteenkeräyksen sen sijaan, että jokainen saisi itse kilpailuttaa omansa?

Jo nyt esimerkiksi Ranualla kunta järjestää keskitetysti jätteenkeräyksen, jolloin jäteastian tyhjennys maksaa saman verran niin Ranuan keskustassa kuin Simojärven takanakin.

Tutkimusjohtaja Martti Virtasen mukaan yhdenmukainen jätemaksu hyödyttää niitä, jotka asuvat vaikeasti saavutettavien jätteenkuljetusmatkojen päässä. Sen sijaan otollisella paikalla asuvalle, hyvän jätesopimuksen tehneelle jätteenkuljetuksen hinta voi nousta.

Suosittelemme sinulle