Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Älypeili on pian henkilökohtainen sihteerisi – näin 5G ja IoT mullistavat arkesi

Mitä jos talosi ottaisi itse selvää säätiedotuksesta? Tai jos pystyisit surffaamaan netissä rajattomasti ilman viiveitä? Tulevaisuuden digitaalisilla ratkaisuilla nämä ovat mahdollisia.

Tietoliikenteen 5g-yhteydet ovat lähitulevaisuutta.
Kuva: Risto Degerman / Yle
Mariela Pulkkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aamulla heräät ja menet peilin eteen. Peili kertoo sinulle päivän ohjelman, mitä tänään pitää tehdä ja missä vaiheessa pitää mennä minnekin. Peili ilmoittaa myös, mitä ruokaa sinulla on jääkaapissa ja kysyy, mitä ruokaa haluat illalla syödä. Sen jälkeen peili tekee automaattisesti ruokatilaukset.

Tältäkö näyttää tulevaisuuden aamu – jo aika pian?

Näin uskoo ainakin Telia Companyn IoT liiketoimintajohtaja Kalle Mehtola. Muutoksen mahdollistavat 5G-verkon ja IoT:n eli esineiden internetin samanaikainen kehitys.

Itse asiassa 5G ei ole enää tulevaisuutta, vaan se on jo olemassa ja Suomi siinä kärkimaita.

5G-robotti
Kalle Mehtolalla on selkeä kuva siitä, mihin maailma on menossa. Taustalla komeilee Helsinki-Vantaa lentoaseman 5G-robotti Tellu. Tellu välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja pystyy tarkastamaan terminaalialueen autonomisesti. Kuva: YLE/Thomas Hagström

Talo lähettää viestin, kun lapset tulevat kotiin

Tulevaisuuden kodissa arkea helpottamaan tulee esimerkiksi älypeili, joka on edellä kuvatun kaltainen henkilökohtainen assistenttisi.

Myös älykodit ja niiden kanssa kommunikoiminen tulevat olemaan arkipäivää.

– Talosi kertoo sinulle, jos jossain on orastava vesivuoto. Se voi myös lähettää puhelimeesi tiedon, kun lapset ovat tulleet kotiin.

Tulevaisuuden innovaatiot ulottuvat myös keittiöön. Kun jääkaappi ja monet muut kodinkoneet liittyvät verkkoon IoT:n ja 5G:n avulla, niitä pystyy ohjaamaan ja seuraamaan puhelimella. Mehtola uskoo, että myös ruuan kotiinkuljetukset yleistyvät merkittävästi.

– Kodin ympärille pyritään luomaan palveluja, jotka helpottavat ihmisten arkea tehokkaasti.

Älykoti pystyy sensoreiden avulla myös keskustelemaan sääennusteen kanssa. Tällöin koti säätää sisälämpötilat sopivaksi ennusteen mukaan.

Se voi parhaimmillaan säästää rahaa ja energiaa.

Robottiyhteiskäyttöautoja jo lähitulevaisuudessa

Mehtola uskoo, että viiden vuoden päästä yleistyvät robottiyhteiskäyttöautot.

– Silloin voi tilata auton, joka ei ole oma auto. Se kuljettaa työpaikalle ja lähtee hakemaan seuraavan ihmisen. Vähän kuin taksi, mutta ilman kuljettajaa.

Älykodin sensorit
Sensoreiden avulla älykoti pystyy keskustelemaan ympäristönsä kanssa. Kuva: YLE/Thomas Hagström

Tietoturva ja laitteiden hinta huolettaa

Mutta eivät 5G ja esineiden internet täysin ongelmattomia ole. Nykyiset älypuhelimet ja kodinkoneet tulee vaihtaa uuteen, mikäli haluaa 5G:n ja IoT:n tuomat hyödyt.

Uudet laitteet maksavat, samoin kuin niiden ylläpito ja päivittäminen.

5G-verkko ei myöskään toimi kaikkialla maailmassa samaan aikaan, koska infrastruktuurit kehittyvät eriaikaisesti. Samoin lainsäädäntö kehittyy usein jälkijunassa: uudet laitteet keräävät ihmisistä ja ympäristöstä paljon sellaista tietoa, joka pitäisi suojata.

Kalle Mehtola rohkaisee silti kaikkia perehtymään uusiin teknologioihin hyvissä ajoin.

– Kannattaa lähteä miettimään, mitä tämä tarkoittaa oman työn tai elämän kannalta. On tärkeää, että asioista ottaa itse selvää.

Älypeili on pian henkilökohtainen sihteerisi

Lue lisää:

5G mahdollistaa turvallisemman tulevaisuuden autoilijoille – reaaliaikaista tietoa tien kunnosta ja 3D kuvaa autosta toiseen

Chile ei kavahda Huaweita – Maa pyrkii etujoukkoihin 5G-verkon käyttöönotossa

5G-teknologia voi mullistaa viihteen, teollisuuden ja liikenteen – samalla yksityisyys kapenee ja hybridisodankäynnille tulee uusia keinoja

Suosittelemme sinulle