Yle kertoi keskiviikkona HSL:n jättiuudistuksesta, jonka myötä lippujen hinnat ja kategoriat muuttuvat. Huhtikuun lopussa voimaan tuleva vyöhykeuudistus on saanut aikaan vilkasta keskustelua ja kerännyt myös paljon kritiikkiä.
Närää on herättänyt etenkin kertalipun hinnannousu sekä ratikkalipuista ja Helsingin sisäisestä alueesta luopuminen. Toisaalta taas esimerkiksi Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä asuvalla kuukausilipun kulut laskevat roimasti nykyisestä, jos matkat suuntautuvat Helsingin keskustaan.
Kokosimme lukijoilta tulleesta palautteesta tärkeimmät kysymykset, ja esitimme ne HSL:n toimitusjohtajalle Suvi Rihtniemelle.
1. Eläkeläisten lipun hinta laski, mutta eläkeläisten lipulla pääsevät matkaamaan vain Kelan eläkeläiset ja liikuntarajoitteiset. Miksi työeläkeläiset on edelleen jätetty ulos alennuksen piiristä?
– Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin, silllä osalla Kelan eläkkeitä saaneilla oli alennusprosentti ennen vain 25. Alennusprosentti on voitu yhdenmukaistaa näin korkeaksi, koska kohderyhmä on rajattu pienimpiä eläkkeitä saaviin.
– Jos HSL:llä olisi eläkeläisalennus kaikille työeläkettä nauttiville, joiden määrä kasvaa merkittävästi lähivuosina, alennusprosentti olisi pienempi ja samalla aikuisten normilipun hintaa pitäisi nostaa. Erilaisiin alennuksiin on ollut käytettävissä noin 30 miljoonaa euroa, ja ne on nyt suunnattu HSL:n hallituksen päätöksellä pienimpien eläkkeiden saajille sekä opiskelija-alennuksiin.
2. Mobiililippu maksaa tällä hetkellä Helsingin sisällä 2,20 euroa ja ratikkalippu 1,70 euroa. Jatkossa ratikkalippu poistuu kokonaan käytöstä ja kertalipun hinta nousee 2,80 euroon. Miksi ratikkalippu päätettiin poistaa käytöstä ja kertalipun hintaa nostaa? Voidaanko ratikkalipun poistaminen vielä perua?
– Kun raitiovaunulippu jää pois käytöstä, kaikki lyhyet matkat ovat jatkossa samanhintaisia kaikilla vyöhykkeillä, kulkuvälineestä riippumatta. Asiakastesteissä muilla vyöhykkeillä asuvat pitivät raitiovaunulippua epäoikeudenmukaisena, sillä vastaavaa yhteen liikennevälineeseen myytävää lyhyen matkan edullista lippua ei ole tarjolla muilla vyöhykkeillä.
– Jatkossa raitiovaunuverkosto laajenee myös B-vyöhykkeelle, kun Raide-Jokeri korvaa bussilinjan 550. Ei olisi perusteltua myydä vain A-vyöhykkeen raitiovaunuihin erillistä halvempaa lippua. Raitioliikenne on myös meidän kallein tuotantovälineemme, joten on ollut vähän epäoikeudenmukaista, että siihen myydään edullisinta lippua. Mitään sellaista suunnitelmaa ei ole, että ratikkalippu palaisi.
– Kertalipun hinta puolestaan nousee siksi, että yhdenmukaistimme kaikissa eri kanavissa myytävien ennakkoon ostettavien lippujen hinnat. ABC-alueella halvimman kertalipun matkustusalue yli kaksinkertaistuu, ja lippu mahdollistaa liikkumisen erittäin laajalla alueella. Tästä huolimatta HSL:n lipputulot eivät saa vähentyä.
3. Miksi lippua tai korttia ei voi ostaa vain yhdelle vyöhykkeelle A, B tai C?
– Asiakkaat ovat kokeneet, että sisäisen lipun ja seutulipun välillä on liian suuri hintaporras. Mikäli myynnissä olisi jatkossa yksittäiset vyöhykkeet, tällainen hintaporras syntyisi jälleen Espoon, Vantaan ja Helsingin sisälle. Kahden kaaren mallissa hintaporrasta ei synny, vaan sen sijaan nykyisen kunnan sisäisen lipun matkustusalue laajenee toisenkin kunnan puolelle.
– Tämä tekee uudesta vyöhykemallista aidosti seudullisen, kun yli kuntarajojen menevät matkat ovat aikaisempaa edullisempia. Kun vyöhykemallista pyydettiin kunnilta lausuntoja, kunnat edellyttivät A, B ja C-vyöhykkeille kahden kaaren mallia.
4. Uudistusta on tulkittu niin, että sen voittajia ovat B-vyöhykkeellä asuvat ja häviäjiä puolestaan Helsingin kantakaupungin asukkaat, jotka sijoittuvat vyöhykkeelle A. Miten perustelisit uudistusta ärtyneelle etelähelsinkiläiselle, jota kismittää sekä ratikkalipun että Helsingin sisäisen vyöhykkeen poistuminen?
– Jos myytäisiin yksittäin A-lippua, sen hinta ei olisi jurikaan AB:tä halvempi. A:lla sijaitsee HSL-alueen paras joukkoliikenteen palvelutaso, ja siksi oman lipun tuottaminen vain tälle alueelle on erittäin kallista. Voidaankin ajatella, että A-vyöhykeläinen saa nyt B:n ikään kuin kaupan päälle.
– Nykyistä Helsingin kausilipun hintaa ei ole nostettu muutamaan vuoteen, joten vanhassakin järjestelmässä olisi ollut korotuspaine lisääntyneen palvelun ja kustannusten vuoksi. Vyöhykejärjestelmä on seudullinen, jossa katsotaan hinnoittelua koko seudun kannalta.
5. Ovatko nyt päätetyt hinnat lopullisia vai voiko niihin tulla vielä muutoksia?
– Nämä hinnat ovat nyt lopulliset, mutta HSL:n hallitus tarkastelee ja tarvittaessa tarkistaa hintoja vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Korjattu 18.3. klo 8:59 Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä asuvien kuukausilipput eivät kaikki halpene roimasti. Lipun hinta laskee roimasti siinä tapauksessa, kun matkat suuntautuvat etupäässä Helsingin keskustaan eli vyöhykkeelle A.
Lue lisää:
Nyt se tapahtuu: HSL:n jättiuudistus otetaan käyttöön huhtikuussa – listasimme keskeiset muutokset