Hyppää sisältöön

Amfetamiinin käyttö hyppäsi ennätyslukemiin – THL: "Muuhun Eurooppaan verrattuna ollaan keskimääräisellä tasolla"

Huumeiden käyttömääriä lasketaan käsittelemättömästä jätevedestä.

Kuva: AOP
Santtu Natri,
Tiina Länkinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on mitannut kansallisesti suurimmat amfetamiinijäämät jätevesissä viime vuonna.

Amfetamiini on keskeinen huumausaine koko Suomessa: Kymmenen kaupungin yhteenlasketut amfetamiinin käyttömäärät olivat jo pitkälle yli 300 kiloa vuonna 2018, kun kahta vuotta aiemmin ne olivat 200 kilon luokkaa.

Amfetamiini luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.

– Esimerkiksi Lahti on aina ollut varsin kovan käytön aluetta, ja yllättävän korkeita amfetamiinipitoisuuksia havaittiin nyt myös Kouvolassa, joka on tutkimuksessa ensimmäisen kerran mukana, kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä kertoo.

Maaseudun käyttö jää pimentoon

Jätevesitutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) oli mukana 23 kaupunkia lähialueineen. Niiden väestöpohja käsittää 55 prosenttia koko Suomesta.

– Haja-asutusalueet, jotka eivät kuulu viemäröinnin piiriin, jäävät tästä kokonaiskuvasta pois. Eli jos ajatellaan, että maaseudulla huumeita käytetään vähemmän, maaseudun mukaan saaminen tutkimukseen hieman madaltaisi koko Suomen lukuja, Kankaanpää sanoo.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kokaiini keskittyy etelään

Kokaiinin käyttö on myös lisääntynyt edelleen, mutta on harvinaisempaa Etelä-Suomen suurten kaupunkien ulkopuolella.

Metamfetamiinijäämiä löydettiin jätevesistä huomattavasti kahden vuoden takaista vähemmän.

Millaisia huumeidenkäyttäjiä suomalaiset ovat verrattuna muihin eurooppalaisiin, THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää?

– Kokaiinin kohdalla olemme omassa pienessä luokassamme. Vaikka kokaiinin käytön lisääntymistä on Suomessa tapahtunut, käyttö täällä on hyvin pientä verrattuna muihin Pohjoismaihin ja moniin Euroopan maihin. Mutta amfetamiinin kohdalla ollaan varsin keskimääräisellä tasolla. Esimerkiksi Saksassa sen käyttö on samalla tai hieman korkeammalla tasolla kuin Suomessa.

Kuinka rajatuilta alueilta THL tutkii huumeiden käyttöä? Voisiko esimerkiksi yksittäisen kansalaisen käyttö paljastua tätä kautta?

– Huumejäämiä voi mitata nykyteknologialla vaikka talokohtaisesta jätevesiliittymästä, mutta THL:ää kiinnostaa käyttö väestötasolla.

– Tutkimuksemme piirissä on yksittäisten kaupunkien sijaan noiden kaupunkien seutuja. Esimerkiksi Helsingin tulokset kertovat käytännössä Viikinmäen puhdistamon toiminta-alueesta, joka ulottuu Mäntsälään saakka ja käsittää noin 850 000 ihmistä.

THL julkaisi pari viikkoa sitten kyselytutkimuksen, jonka mukaan amfetamiinin käyttö oli kaksinkertaistunut vuosikymmenen alusta. Kyselyssä nelisen prosenttia 15–24-vuotiaista oli kokeillut amfetamiinia.

Eniten käytettyä huumausainetta kannabista oli kokeillut ikäryhmästä lähes puolet.

Mitä kaikkia ihmisen käyttämiä aineita jätevesistä voitaisiin tutkia? Alkoholia?

– Alkoholin markkereita tai lääkeaineita voitaisiin etsiä, mutta tämä tutkimus ei niistä kerro.

– Kannabiksen osalta tämän jätevesitutkimuksen tulokset eivät ole riittävän luotettavia raportoitavaksi, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

Juttua täydennetty klo 16.00 Aino Kankaanpään haastattelulla.

Lue myös:

“Jo 10–12-vuotiaat tytöt kokeilevat lääkkeitä alkoholin kanssa” – joka viides suomalainen luopuisi kaikkien huumeiden rangaistavuudesta

"Katujen gorillalaumassa selviää, jos ei jää velkaa ja pitää suunsa kiinni" – kaksi tarinaa piikkikoukusta

Suosittelemme sinulle