Hyppää sisältöön

Kiire, kehu ja auktoriteetti – näillä keinoilla huijari saa uhrin pauloihinsa

Mentalisti Pete Poskiparta tietää, mitä lainalaisuuksia huijarit noudattavat.

Kuva: Kerttu Kamula / YLE
Tuulianna Tola

Mentalisti Pete Poskiparta huijaa työkseen ihmisiä. Tosin luvan kanssa ja siten, että vastapuoli tietää tulevansa huijatuksi.

Ammattinsa ansioista Poskiparta tuntee huijaamisen läpikotaisin ja tietää, millaisia metodeita huijarit käyttävät.

Seuraavat kolme kohtaa kannattaa pitää mielessä, jos epäilee olevansa tekemisissä huijauksen kanssa.

1. Kiire

– Huijarilla on yleensä aina kiire. Hän haluaa päätöksiä heti: verkkopankkihuijauksissa huijari käskee sulkemaan tilin nopeasti tai hän voi vedota tarjoukseen, joka on voimassa vain hetken aikaa, kertoo Poskiparta.

Kiireessä ihminen toimii usein ennalta opittujen kaavojen mukaisesti. Siksi huijari saa kiireeseen vedoten ihmisen tekemään päätöksen ilman harkintaa.

Naimisissa oleva nainen hämmästyi, kun hänen palkastaan alettiin yhtäkkiä ulosmitata rahaa velan maksamiseen. Velkaa oli kertynyt yli 20 000 euroa erilaisista pikavipeistä ja lainoista. Nainen ei itse ollut ottanut niistä ainuttakaan. Syylliseksi paljastui aviomies, jolle nainen oli luovuttanut pankkitunnuksensa. Mies oli hävittänyt laskut ja perintäkirjeet sitä mukaa, kun niitä oli saapunut. (Pete Poskiparta ja Jose Ahonen: Huijauksen anatomia.)

Verkkopankin avainlukulista ja tunnukset on pidettävä erillään. Varkaiden hallussa tunnuksilla voidaan tehdä omistajalle pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Kuva: Yle

2. Kehuminen

Me ihmiset olemme persoja kehuille ja siitä syntyvälle hyvänolon tunteelle. Sen tietävät myös huijarit.

Kehumisella ja mielistelyllä on usein iso rooli rakkaushuijauksissa, joissa kohde sokaistuu rakkaudesta ja on sen takia altis huijaukselle.

– Uhrin kehuminen on yleistä myös esimerkiksi pyramidihuijauksissa. Sanotaan, että tarvitsemme näihin hommiin juuri sinun kaltaistasi nuorta ja osaavaa tyyppiä, tietää Poskiparta.

Hyvin toimeentuleva ujo mies löysi itselleen ystävän, jonka seura ja huomio hivelivät sosiaalisesti kokemattoman miehen itsetuntoa. Mies kustansi ystävälleen erilaisia ostoksia, ruokailuja ja jopa lomamatkan, sillä ystävä vakuutti maksavansa kaiken takaisin, kunhan vain löytäisi työpaikan. Kun mies kieltäytyi maksamasta ystävänsä luottokorttimaksuja, hävisi ystävä yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin. (Pete Poskiparta ja Jose Ahonen: Huijauksen anatomia.)

Rakkaushuijaukset perustuvat usein imartelulle - rakkaus todella sokaisee. Kuva: Roman Pilipey / EPA

3. Auktoriteetti

Kolmas huijareiden käyttämä metodi on auktoriteettiin vetoaminen. Esimerkiksi facebookissa naisia lähestyvät merikapteenit, upseerit tai lentäjät, jotka koettavat saada hyväuskoisia pauloihinsa.

Onnistuttuaan hurmaamisessa huijarit keksittyjen profiilien takana koettavat lypsää uhreilta rahaa erilaisten tarinoiden avulla.

Verkkopankkihuijauksissa soittaja väittää usein olevansa poliisi, koska poliisien auktoriteettiasema on Suomessa korkea.

Poskiparran mukaan auktoriteetti ei kuitenkaan aina ole ihminen.

– Auktoriteetti voi olla myös iso yritys tai hyvät tulokset. Pyramidihuijauksessa saatetaan vedota siihen, kuinka monta miljonääriä yrityksen avulla on syntynyt.

Naiselta varastettiin kahvilassa tietokone. Nainen teki poliisille rikosilmoituksen. Muutaman tunnin kuluttua poliisi soitti ja kertoi, että tietokone oli löytynyt. Poliisi pyysi tietokoneen salasanaa - viranomaiset halusivat varmistaa ettei konetta ollut käytetty laittomuuksiin. Nainen antoi salasanan, muttei suinkaan oikealle poliisille vaan varkaalle, joka osasi kysellä salasanaa oikeaan aikaan. (Pete Poskiparta ja Jose Ahonen: Huijauksen anatomia.)

"Jos joku on liian hyvää tai pahaa ollakseen totta, se ei yleensä ole totta", sanoo Pete Poskiparta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kysy ja hidasta

Jos epäilet joutuneesi vilunkipelin kohteeksi, neuvoo Poskiparta aivan ensimmäiseksi laskemaan omaa statustaan.

– Myönnä, että et ymmärrä ja kysy lisää. Usein huijari lopettaa jo tässä vaiheessa.

Seuraavaksi kannattaa kysyä jonkun toisen mielipidettä.

– Jos mahdollista, kysy neuvoa kaverilta, joka ei ole jutussa osallisena. Ulkopuolisella on yleensä kirkkaampi näkemys siitä, mitä on tapahtumassa.

Kannattaa myös muistaa, että hyvin harvan asian elämässä täytyy tapahtua tässä ja heti. Nimen laittaminen paperiin ei ainakaan ole sellainen.

Poskiparta on itsekin meinannut tulla vedetyksi pyramidihuijauksen pyörteisiin. Näin se kävi:

Elettiin vuosituhannen vaihdetta, kun puolituttu pariskunta kysyi olisiko minulla tunti aikaa tutustua uuteen bisnesideaan. Parikymppisenä ja rahattomana innostuin heti. Menin paikalle ja minulle esiteltiin kiiltokuvamaisen helppo tapa rikastua. Kaupungin hienoin hotelli ja sen hienoin neukkari olivat käytössä. Esitteet olivat upeissa nahkakansioissa, ja esittelijät pukeutuneet ykkösiin.

Jälkeenpäin miettien tässä käytettiin kaikkia niitä tekniikoita, joita huijaamiseen yleensä pyritään käyttämään. Auktoriteettiin vedottiin paitsi ulkoisilla puitteilla, myös kertomalla miten suuria määriä miljonäärejä juuri tämä pesuaineiden välittäminen on tuottanut. Kehut oli piilotettu myyntipuheeseen ja niillä tehtiin selväksi, että juuri minä olisin hyvä lisä heidän tiimiinsä.

Kiire päätöksen tekemiselle oli myös kova. Kotiin ei saanut mennä pohtimaan vaan kyse oli ”tässä ja nyt” tarjouksesta, joka ei toistu. Edes esitteitä ei saanut mukaansa, ellei laittanut nimeä paperiin. Lopulta liityin jäseneksi ja maksoin satojen markkojen jäsenmaksun. Kävin tapaamisissa ehkä pari kertaa ja ymmärsin, että tällä ei voi rikastua. Ja vaikka voisi, en edes haluaisi.

Lue lisää huijaamisesta näistä linkeistä:

Väärennös oli hyvä, mutta Niilo Remes oli tehnyt liian monet kaupat uskoakseen sitä – näillä 11 vinkillä vältät huijauksen verkkokirpparilla

The Tinder Swindler (siirryt toiseen palveluun) (VG, englanniksi)

Huijari vedätti peräti 113 ostajaa nettikaupoillaan – poliisi paljastaa nyt petosten peruskuvion (siirryt toiseen palveluun) (Seura)

Artikkelissa käytetty lähteenä Pete Poskiparran ja Jose Ahosen kirjaa Huijauksen anatomia - kuinka meitä huijataan (Readme, 2018).

Katso Puoli seitsemän juttu huijauksesta tästä:

Suosittelemme sinulle