Hyppää sisältöön

Myös suvaitsevaisilla on ennakkoluuloja – Milloin sinä olet huomannut olleesi ennakkoluuloinen toisia ihmisiä kohtaan? Kerro meille tarinasi

Myös tasa-arvon puolustajilla voi olla tiedostamattomia ennakkoluuloja.

Kuva: Waltteri Lahti / Yle Perjantai

Useimmat tunnistavat yhteiskunnassa vallitsevat stereotypiat, mutta kaikki eivät ainakaan tietoisesti pidä niitä omina käsityksinään, sanoo sosiaalipsykologian emeritaprofessori Karmela Liebkind. Erityisesti, jos kielteiset stereotypiat sotivat ihmisen tietoisesti omaksuman arvomaailman ja minäkäsityksen kanssa.

– Jos ihminen pitää itseään suvaitsevaisena tasa-arvon puolustajana, hän voi torjua ajatuksen siitä, että kohtelisi ryhmän A jäseniä eri lailla kuin ryhmän B jäseniä, Liebkind selittää.

– Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että hän voi silti tehdä niin tietämättään, hän jatkaa.

Suomi Euroopan syrjivimpiä maita

Monella meistä on tiedostamattomia ennakkoluuloja. Harva myöntää olevansa rasisti, mutta todella monet valkoiset länsimaalaiset ovat Harvardin yliopiston IAT-nettitestin (siirryt toiseen palveluun) tehtyään saaneet tietää suosivansa valkoihoisia tummaihoisten kustannuksella.

Jos IAT-testin tulokseksi saa vahvat tiedostamattomat ennakkoluulot, saattaa eräiden tutkimusten (siirryt toiseen palveluun)mukaan olla taipuvainen avoimen rasistiseen käytökseen. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan ole täysin kiistatonta.

Vuonna 2017 julkaistun EU-raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomi on yksi Euroopan syrjivimmistä maista. Tutkimukseen haastateltiin yli 25 000 satunnaisesti valittua ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajaa ja etniseen vähemmistöön kuuluvaa ihmistä 28 maassa.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta muuttaneet kokivat Suomea enemmän syrjintää vain Luxemburgissa. Siellä 50 prosenttia heistä kertoi tulleensa syrjityksi, kun Suomessa vastaava luku oli 45 prosenttia.

Euroopassa tätä yleisempää oli vain pohjoisafrikkalaisten kokema syrjintä Hollannissa ja romanien kokema syrjintä Kreikassa ja Portugalissa.

Milloin sinä olet ollut ennakkoluuloinen?

Yle Perjantai valmistelee parhaillaan ennakkoluulolähetystä. Perjantai etsii teidän tarinoitanne:

Osaatko tunnistaa omat ennakkoluulosi toisia ihmisiä kohtaan? Uskallatko tunnustaa itsellesi, että olet ennakkoluuloinen? Millaisissa tilanteissa olet huomannut olevasi ennakkoluuloinen? Mistä ennakkoluulosi ovat syntyneet? Onko ennakkoluuloillesi mielestäsi perusteita? Haluaisitko päästä eroon epämiellyttävistä ennakkoluuloistasi, mutta et tiedä miten?

Kirjoita meille tarinasi osoitteeseen perjantai@yle.fi. Julkaisemme tarinat nimimerkillä.

Koostamme tarinoista artikkelin, ja aiheesta puhutaan lisää Perjantain suorassa lähetyksessä 29. maaliskuuta Yle TV1:llä klo 21.05 alkaen.

Juttua korjattu: jutussa kirjoitettiin, että tutkimusnäyttö IAT-testin tuloksiin liittyen ei ole vahvaa. Osuvampi muotoilu on, että tutkimusnäyttö ei ole täysin kiistatonta.

Suosittelemme sinulle